Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 15th May

Measurement & Units:

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Match List-I (Quantity) with List-II (Units) and select the correct answer using the codes given below the lists: 
सूची-I(मात्रा) का मिलान सूची-II(ईकाई) से करें और सूचियों के नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके सही उत्तर का चयन करें.
List I/ सूची I List II /सूची II
A. High speed/ तीव्र गति 1. Mach /माक
B. Wavelength/तरंगधैर्य 2. Angstrom / ऐंग्स्ट्रॉम
C. Pressure/ दबाव 3. Pascal / पास्कल
D. Energy/ ऊर्जा 4. Joule /जूल
ABCD 
(a) 2 134
(b) 1243
(c) 1 234
(d) 2143
Show Answer
Ans.(c)
Sol. In fluid mechanics, the Mach number is a dimensionless quantity representing the ratio of the speed of a body to the speed of sound in the surrounding medium. Objects moving at speed higher than Mach 1 travelling at Supersonic speed. So Mach is used to represent the high speed. Wavelength is measurement in Angstrom while pressure is measured in Pascal and energy in Joule.

Q2. ‘Joule’ is related to energy in the same way as ‘Pascal’ is related to: 
'जूल', ऊर्जा से उसी प्रकार संबंधित है जैसे 'पास्कल' ___ से संबंधित है
(a) Mass/ द्रव्यमान
(b) Pressure/ दबाव
(c) Density / घनत्व
(d) Purity / शुद्धता
Show Answer
Ans.(b)
Sol. In fluid mechanics, the Mach number is a dimensionless quantity representing the ratio of the speed of a body to the speed of sound in the surrounding medium. Objects moving at speed higher than Mach 1 travelling at Supersonic speed. So Mach is used to represent the high speed. Wavelength is measurement in Angstrom while pressure is measured in Pascal and energy in Joule.

Q3. One micron is equal to- 
एक माइक्रोन बराबर है-
(a) 1/10 mm /मीमी
(b) 1/100 mm / मीमी
(c) 1/1000 mm / मीमी
(d) 1/10,000 mm / मीमी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. 1 micron = 〖10〗^(–6) m.
=〖10〗^(–6)×〖10〗^3 mm.
= 1/〖10〗^3  mm.
= 1/1000 mm.

Q4. One micron represents a length of- 
एक माइक्रोन कितनी लंबाई को दर्शाती है-
(a) 10^(–6) cm /सेमी
(b) 10^(–4) cm / सेमी
(c) 1 mm / सेमी
(d) 1 m  / सेमी
Show Answer
Ans.(b)
Sol. One micron represents a length of 〖10〗^(–6) m. It is represented by μ sign.
1 micron = 0.000001 m. = 0.0001 cm.
=1/10000  cm.=1/〖10〗^4  cm.=〖10〗^(-4) cm. 

Q5. Which one off the following is not correctly matched? 
निम्नलिखित में से क्या सही मिलान नहीं है?
(a) Decibel/ डेसिबल - Unit of sound intensity / ध्वनि तीव्रता की इकाई
(b) Horsepower/ होर्सपावर - Unit of power / शक्ति की इकाई
(c) Nautical miles/ नॉटिकल माइल - Unit of naval distance / नवल की दूरी की इकाई
(d) Celsius / सेल्सीयस - Unit of heat / गर्मी की इकाई
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Celsius is a scale and unit of measurement for temperature. Heat is measured in Calories. Nautical mile is used to measure distance at sea. 1 nautical mile is equal to 1.852 km. The S.I unit of power is Watt (w), which is equal to Joule per second. Another unit of power includes horsepower (hp) or metric horsepower. 1 horsepower is equal to 746 watts. Decibel is used to measure the sound intensity.

Q6. Which one of the following is not the unit of heat? 
निम्नलिखित में से क्या ऊष्मा की इकाई नहीं है-
(a) Calorie / कैलोरी
(b) Kilocalorie /किलोकैलोरी
(c) Kilojoule / किलोजूल
(d) Watt /वाट
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The watt is a derived unit of power in the International System of Units (SI). Rest of all are the units of heat.


Q7. A distance of 1 km. means- 
1 किमी की दूरी का क्या अर्थ है-
(a) 100m. /मीटर
(b) 1000 cm. /सेमी
(c) 1000 m. /मीटर
(d) 100 cm. /सेमी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The SI base unit for distance is metre. 1 Km. is equal to 1000m. 1 m is equal to 100 cm. 

Q8. One pikogram is equal to- 
एक पिकोग्राम किसके बराबर है-
(a) 10^(-6) gram /ग्राम
(b) 10^(-9) gram / ग्राम
(c) 10^(-12) gram / ग्राम
(d) 10^(-15) gram / ग्राम
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The smaller units of measuring mass are Milligram, Microgram, Pikogram and Femtogram.\
1 Pikogram = 〖10〗^(-12) gram 1 Milligram = 〖10〗^(-3) gram
1 Microgram = 〖10〗^(-6) gram 1 Nanogram = 〖10〗^(-9) gram
1 Femtogram = 〖10〗^(-15) gram

Q9. Candela is a unit of measuring: 
केंडेला मापने की एक इकाई है
(a) Humidity / आर्द्रता
(b) Luminous Intensity /प्रकाश तीव्रता
(c) Rainfall / वर्षा
(d) Temperature / तापमान
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The candela is the Standard International (SI) unit of luminous Intensity.


Q10. What is the unit of atmospheric pressure? 
वायुमंडलीय दबाव की इकाई क्या है?
(a) Bar /बार
(b) Knot /क्नॉट
(c) Joule /जूल
(d) Ohm /ओम
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Bar is metric (but not SI) unit of pressure. It is equal to 105 newton/metre2. Pascal is SI unit of pressure.
Or 1 bar = 105 Pascal. 

Q11. 1 Kg/cm2 pressure is equivalent to: 
1 किलोग्राम/ वर्ग सेमी दबाव किसके बराबर है:
(a) 0.1 bar /बार
(b) 1.0 bar  / बार
(c) 10.0 bar  / बार
(d) 100.0 bar / बार
Show Answer
Ans.(b)
Sol. 1 Dyne = 1.02 × 10^(-6) Kg.
And 1 Bar = 10^6 dyne/cm2
Therefore substituting the value of Dyne into the value of Bar-
1 Bar = 10^6 dyne/cm2 = 1.02 × 10^(-6)×10^6  Kg/cm^2
=1.02 Kg/cm^2

Q12. 1 barrel of oil is equals to which of the following?  
1 बैरल तेल निम्नलिखित में से बराबर है
(a) 131 litre / लीटर
(b) 159 litre / लीटर
(c) 179 litre / लीटर
(d) 201 litre / लीटर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Previously the amount of oil was measured in barrels but now, it is measured in cubic metres.
1 barrel = 158.9873 litre
1 barrel = 0.158987 cubic metre
1 barrel = 42 U.S. gallon
1 barrel = 34.9723 U.K. gallons.

Q13. The smallest unit of length is- 
लंबाई की सबसे छोटी इकाई है-
(a) Micron / माइक्रोन
(b) Nanometre  / नैनोमीटर
(c) Angstrom / ऐंग्स्ट्रॉम
(d) Fermimetre /फर्मीमीटर
Show Answer
Ans.(d)
Sol. 1 Micron = 10^(–6) metre
1 Nanometre = 10^(-9) metre
1 Angstrom = 10^(-10) metre
1 Fermimetre = 10^(-15) metre
Thus, the smallest unit of length in the given options is fermi metre.

Q14. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists. 
सूची-I का मिलान सूची II से करें और सूचियों के नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके सही उत्तर का चयन करें.
सूची -I/ सूची -II/
A. Cusec/ क्यूसेक 1. Pressure / दबाव
B. Byte/ बाइट 2. Intensity of Earthquake / भूकंप की तीव्रता
C. Richter/ रिक्टर 3. Rate of flow / प्रवाह की दर
D. Bar/ बार 4. Computer / कंप्यूटर
Code/ कोड:
A B C D
(a) 1 234
(b) 3421
(c) 4 321
(d) 3412
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Cusec is a measure of flow rate and is informal shorthand for “cubic feet per second” (28.317 litres per second). Byte is a unit of digital information in computing and communications that consists of eight bits. The Richter magnitude scale (also Richter scale) assigns a magnitude number to quantify the energy released by an earthquake. The bar is a metric (but not SI) unit of pressure exactly equal to 100,000 Pa.


Q15. What is measured in cusecs?
क्यूसेक में क्या मापा जाता है?
(a) Purity of water / पानी की शुद्धता
(b) Depth of water / पानी की गहराई
(c) Flow of water / पानी का प्रवाह
(d) Quantity of water / पानी की मात्रा
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Cusec (Cubic feet per second) is a unit of measuring the flow of water.

You may also like to read:






  

No comments