One Word Substitution Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 31st May

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 One Word Substitution Questions. To make you learn basic English Vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions: (1-15) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q1. One who always runs away from danger.
(a) Escapist
(b) Timid
(c) Shirker
(d) Vindicator
Show Answer
Ans.(b)


Q2. Line at which the earth or sky seem to meet. 
(a) Horizon
(b) Zenith
(c) Fringes
(d) Plinth
Show Answer
Ans.(a)


Q3. One desirous of getting money
(a) Avaricious
(b) Felon
(c) Garrulous
(d) Narcissist
Show Answer
Ans.(a)

Q4. A small piece of wood
(a) Splinter
(b) Grumb
(c) Scrap
(d) Chip
Show Answer
Ans.(d)


Q5. A person who forsakes religion
(a) Charlatan
(b) Renegade
(c) Apostate
(d) Apotheosis
Show Answer
Ans.(c)

Q6. A man who pays too much attention to his clothes and personal appearance.
(a) Snob
(b) Duffer
(c) Dandy
(d) Licentious
Show Answer
Ans.(c)



Q7. Decision made upon a political question by the votes of all qualified persons.
(a) Veto
(b) Suffrage
(c) Plebiscite
(d) Franchise
Show Answer
Ans.(c)

Q8. Forcing out (blood) from its vessel.
(a) Extrapolate
(b) Extravasate
(c) Exuberate
(d) Extricate
Show Answer
Ans.(b)

Q9. Ridiculous use of words.
(a) Onomatopoeia
(b) Malapropism
(c) Neologism
(d) Pun
Show Answer
Ans.(b)

Q10. A verse letter
(a) Epistle
(b) Epitaph
(c) Pantomime
(d) Lay
Show Answer
Ans.(a)


Q11. Informal business communications with a personal signature.
(a) Agendum
(b) Corrigendum
(c) Plagiarism
(d) Memorandum
Show Answer
Ans.(d)


Q12. Indifference to pleasure or pain.
(a) Docility
(b) Stoicism
(c) Mediocre
(d) Reticence
Show Answer
Ans.(b)


Q13. Something which is not thorough or profound.
(a) Superficial
(b) Superstition
(c) Superfluous
(d) Supernatural
Show Answer
Ans.(a)

Q14. The branch of medical science which deals with the problems of the old.
(a) Oncology
(b) Geriatrics
(c) Obstetrics
(d) Endocrinology
Show Answer
Ans.(b)

Q15. Careful in performing duties.
(a) Punctual
(b) Punctilious
(c) Sincere
(d) Pugnacious
Show Answer
Ans.(b)



You may also like to read:





  
  


No comments