Modern History Questions for SSC & Railway Exam 2018: 24th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. In which session of Congress the demand of “Poorna Swaraj” was accepted as the aim of the Congress? 
कांग्रेस के उद्देश्यों के रूप में "पूर्ण स्वराज" की मांग को कांग्रेस के किस सत्र में स्वीकार किया गया था? 
(a) Calcutta  / कलकत्ता
(b) Madras/ मद्रास
(c) Nagpur / नागपुर
(d) Lahore / लाहौर
Show Answer
Ans.(d)
Sol.In the Lahore session of December 1929, Congress passed the Poorna Swaraj resolution. It was the same session in which Jawaharlal Nehru was elected as president of the Congress.


Q2. “Go back to Vedas.” This slogan given by
“गो बेक टू वेदास” यह नारा किसने दिया? 
(a) Ramakrishna Paramah-amsa /
(b) Vivekananda / विवेकानंद
(c) Jyotiba Phule /ज्योतिबा फुले
(d) Daynand Saraswati / दयानंद सरस्वती
Show Answer
Ans.(d)
Sol. "Go back to Vedas" slogan Given by Dayanand Saraswati.Dayanand Saraswati was an Indian religious leader and founder of the Arya Samaj, a Hindu reform movements of the Vedic dharma. 

Q3.In which year Mahatma Gandhi was first arrested during ‘Satyagrah’ —
किस वर्ष में महात्मा गांधी को पहली बार 'सत्याग्रह' के दौरान गिरफ्तार किया गया था?
(a) 1906
(b) 1908
(c) 1913
(d) 1917
Show Answer
Ans.(b)
Sol.On 10 January 1908 Mahatma Gandhi was arrested for the first time in South Africa for refusing to carry an obligatory identity document card commonly known as the 'pass'.


Q4.Who introduced the Pitts Bill in India:
भारत में पिट्स बिल का परिचय किसने कराया था ?
(a) Clive / क्लाइव
(b) Hastings / हेस्टिंग्स
(c) Wellesley / वेलेस्ले
(d) Cornwallis / कॉर्नवालिस
Show Answer
Ans.(b)
Sol.He introduced the Pitts Bill in 1784 with an objective to provide better regulation and management of the company as well as British Possessions in India.


Q5. Gandhiji strive to bridge economic inequalities through which principle or device?
गांधीजी किस सिद्धांत या उपकरण के माध्यम से आर्थिक असमानताओं को दूर करने का प्रयास करते हैं?
(a) Abolition of machinery / मशीनरी का उन्मूलन
(b) Establishment of village industries / गांव उद्योगों की स्थापना
(c) Trusteeship theory / ट्रस्टीशिप सिद्धांत
(d) None of the above / इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Trusteeship (Gandhism)is a socio-economic philosophy that was propounded by Mahatma Gandhi. It provides a means by which the wealthy people would be the trustees of trusts that looked after the welfare of the people in general.


Q6. The first Indian selected for Indian Civil Service was:
भारतीय सिविल सेवा के लिए चयनित पहला भारतीय कौन था?
(a) Surendra Nath Banerji / सुरेंद्र नाथ बनर्जी
(b) Satyendranath Tagore / सत्येंद्रनाथ टैगोर
(c) Lala Lajpat Rai / लाला लाजपत राय
(d) C. R. Das / सी. आर. दास
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Satyendranath was selected for the Indian Civil Service in June, 1863. He completed his probationary training and returned to India in November 1864. 

Q7. The person who represented India in the Second Round Table Conference?
उस व्यक्ति का नाम बताईये जिसने द्वितीय गोल मेज़ सम्मेलन में भारत का प्रतिनिधित्व किया था?
(a) Aruna Asaf Ali / अरुणा असफ़ अली
(b) Sucheta Kripalani / सुचेता कृपलानी
(c) Sarojini Naidu / सरोजिनी नायडू
(d) Kalpana Joshi / कल्पना जोशी
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Second Round Conference opened on September 7, 1931. Gandhi represented Indian National Congress and Sarojini Naidu represented Indian women. 

Q8. First telegraph line started in India?
भारत में पहली टेलीग्राफ लाइन कब शुरू हुई?
(a) 1851
(b) 1875
(c) 1884
(d) 1900
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The first official telegraph line that connected then Calcutta and Diamond Harbour opened in October 1851.


Q9. The British Govt. start ruling India directly?
ब्रिटिश सरकार ने प्रत्यक्ष रूप से भारत पर शासन कब शुरू किया?
(a) After the Battle of Plassey  / प्लासी के युद्ध के बाद
(b) After the Battle of Panipat / पानीपत के युद्ध के बाद
(c) After the War of Mysore / मैसूर के युद्ध के बाद
(d) After Sepoy Mutiny / सिपाही विद्रोह के बाद
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The Sepoy Mutiny was a violent and very bloody uprising against British rule in India in 1857. It is also known by other names: the Indian Mutiny, the Indian Rebellion of 1857, or the Indian Revolt of 1857.

Q10. Who was the Chairman of the Union Powers Committee of the Constituent Assembly of India?
भारत की संविधान सभा की संघ शक्ति समिति के अध्यक्ष कौन थे?
(a) Sardar Vallabhbahi Patel / सरदार वल्लभबाही पटेल
(b) Dr. B. R. Ambedkar/ डॉ बी आर अम्बेडकर
(c) Sir Alladi Krishnaswami Ayyar / सर अलादी कृष्णास्वामी अय्यर
(d) Pt. Jawaharlal Nehru / पं जवाहर लाल नेहरू
Show Answer
Ans.(d)
Sol.9 December 1946: The first meeting of the Constituent Assembly was held in the constitution hall (now the Central Hall of Parliament House). Demanding a separate state, the Muslim League boycotted the meeting. Sachchidananda Sinha was elected temporary president of the assembly

Q11. Which British Governor General introduced Postage Stamp in India?
भारत में किस ब्रिटिश गवर्नर ने पोस्टेज स्टाम्प को पेश किया था?
(a) Lord Dalhousie  / लॉर्ड डलहौसी
(b) Lord Auckland / लॉर्ड ऑकलैंड
(c) Lord Canning/ लॉर्ड कैनिंग
(d) Lord William Bentinck / लॉर्ड विलियम बेंटिनक
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The accession of Lord Dalhousieinaugurated a new chapter in the history of British India. He functioned as the Governor-General of India from 1848-1856.

Q12. The original name of Swami Dayananda Saraswati was
स्वामी दयानंद सरस्वती का वास्तविक नाम क्या था ?
(a) Abhi Shankar / अभि शंकर
(b) Gowri Shankar / गोवरी शंकर
(c) Daya Shankar/ दया शंकर
(d) Mul Shankar/ मुल शंकर
Show Answer
Ans.(d)
Sol.His original name was Mul Shankar because he was born in Dhanu Rashi and Mul Nakshatra. 

Q13. The 19th Centrury reawak-ening in India was confined to the class
भारत में 19वीं शताब्दी पुन: जागरूकता किस वर्ग तक सीमित थी?
 (a) Priestly class / पुजारी वर्ग
(b) Upper middle class / ऊपरी मध्यम वर्ग
(c) Rich peasantry / अमीर किसान
(d) Urban landlords / शहरी मकान मालिक
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The nineteenth century witnessed a cultural, religious and literary resurgence in India- the Indian Renaissance. It was a period of great social, cultural and political change. The Europeans, especially the British, who came to trade in India assumed the role of colonisers and greatly influenced the Indian life. 

Q14. Who introduced the permanent settlement in Bengal?
बंगाल में स्थायी समझौता किसने पेश किया?
 (a) Lord Cornwallis / लॉर्ड कॉर्नवालिस
(b) Lord Dalhousie / लॉर्ड डलहौसी
(c) William Bentinck / विलियम बेंटिनक
(d) Lord Curzon / लॉर्ड कर्जन
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Lord Cornwallis introduced a new revenue system under the Permanent Settlement of Bengal in 1793 with a view to stabilize land revenue and create a loyal contented class of Zamindars.  

Q15. Who designed the national flag of Independent India?
स्वतंत्र भारत के राष्ट्रीय ध्वज को किसने डिजाइन किया?
(a) Bankim Chandra Chatterjee / बंकिमचन्द्र चटर्जी
(b) Rabindranath Tagore / रबिन्द्रनाथ टैगोर
(c) Mahatma Gandhi / महात्मा गाँधी
(d) Pingali Venkaiah / पिंगली वेंकैया 
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Pingali Venkayya was an Indian freedom fighter and the designer of the flag on which the Indian national flag was based. He was born at Bhatlapenumarru, near Machilipatnam, in what is now the Indian state of Andhra Pradesh

You may also like to read:




    

No comments