Medieval History Questions for SSC & Railway Exam 2018: 23rd May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Where is Muslim mosque situated where a hair of pagamber Mohammad Saheb has been preserved?
मुस्लिम मस्जिद कहां स्थित है जहां पगंबर मोहम्मद साहेब के केश संरक्षित किए गए हैं?
(a) Ajmer / अजमेर
(b) Ahmedabad /अहमदाबाद
(c) Srinagar / श्रीनगर
(d) Mecca / मैका
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Hazratbal Shrine, is a Muslim shrine in Hazratbal, Srinagar, Jammu & Kashmir. It contains a relic, the Moi-e-Muqqadas, believed by many Muslims of Kashmir to be a hair of prophet Muhammad.

Q2. The Mughal painting reaches its zenith during the reign of:
किसके शासनकाल के दौरान मुगल चित्रकला अपने चरम बिंदु पर थी ?
(a) Akbar/  अकबर
(b) Jahangir / जहाँगीर
(c) Shahjahan / शाहजहाँ
(d) Aurangzeb / औरंगजेब
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Jahangir had a very discriminating eye and Mughal painting reached its climax of glory during his reign.

Q3. In the Maratha Empire the Prime Minister in the council of ministers was called?
मराठा साम्राज्य में प्रधान मंत्री की परिषद मंत्री को क्या कहा जाता था? 
(a) Peshwa / पेशवा
(b) Sachiv / सचिव
(c) Mantri /मंत्री
(d) Samanta / सामंत
Show Answer
Ans.(a)
Sol.A Peshwa was the equivalent of a modern Prime Minister in the Maratha Empire.


Q4. The battle that led to the foundation of Muslim power in India was
भारत में मुस्लिम शक्ति की नींव रखने वाला युद्ध था- 
(a) The first battle of Tarain / तरैन का प्रथम युद्ध
(b) The second battle of Tarain / तरैन का द्वितीय युद्ध
(c) The first battle of Panipat / पानीपत का प्रथम युद्ध
(d) The second battle of Panipat / पानीपत का द्वितीय युद्ध  
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Second Battle of Tarian (Taraori) was again fought between Ghurid army of Mohammed Ghori and Rajput army of Prithviraj Chauhan. The battle took place in 1192 A.D near Tarain. In this battle, Prithviraj Chauhan was defeated by Mohammed Ghori.


Q5. The famous Kohinoor diamond was produced from one of the mines in
प्रसिद्ध कोहिनूर हीरा का निर्माण निम्नलिखित किस खान में हुआ था?
(a) Orissa / उड़ीसा
(b) Chhota Nagpur / छोटा नागपुर
(c) Bijapur /बीजापुर
(d) Golconda / गोलकोंडा
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The famous Koh-i-Noor ("mountain of light” in Persian) diamond weights 105.60 cts and is considered one of the 5 priciest diamonds in the world was mined in Golconda, India.


Q6. Which one of the following Mughal buildings is said to possess the unique feature of being exactly equal in length and breadth?
निम्नलिखित मुगल इमारतों में से कौन सी इमारत लंबाई और चौड़ाई बराबर होने की अनूठी विशेषता है?
(a) Agra Fort / आगरा का किला
(b) Red Fort / लाल किला
(c) Taj Mahal / ताज महल
(d) Buland Darwaza / बुलंद दरवाजा
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Taj Mahal is an ivory-white marble mausoleum on the south bank of the Yamuna river in the Indian city of Agra. It was commissioned in 1632 by the Mughal emperor, Shah Jahan, to house the tomb of his favourite wife, Mumtaz Mahal.

Q7. The Khilji Sultans of Delhi were 
दिल्ली के खिलजी सुल्तान कौन थे?
(a) Mongols / मंगोली
(b) Afghans / अफगानी
(c) Turks / तुर्की
(d) A Jat tribe / जाट जनजाति
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Khiljis were one of the clans of the Turks. The rule of Khilji Dynasty has reached the power and influence of Delhi Sultanate to its peak. The Khilji’s were marked by wars and internal conflicts.

Q8. The Qutub Minar was completed by the famous ruler
कुतुब मीनार किस प्रसिद्ध शासक द्वारा पूरा किया गया था?
(a) Qutub-ud-din Aibak / कुतुब-उद-दीन ऐबक
(b) Iltutmish / इल्तुतमिश
(c) Babur / बाबर
(d) Alauddin Khilji / अलाउद्दीन खिलजी 
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The construction of the Qutub Minar was started by Qitub-ud-Din Aibak, but he only constructed the basement. The construction of the tower was later taken over by his successor Iltutmish who constructed three more stories.


Q9. During the rule of______ Ibn Batuta visited India.
______ के शासनकाल के दौरान इब्न बतूता ने भारत का दौरा किया.
(a) Iltutmish / इल्तुतमिश
(b) Ala-ud-din Khalji / अला- उद -दीन खिलजी
(c) Muhammad bin Tughluq / मुह्हमद बिन तुगलक
(d) Balban / बलबान
Show Answer
Ans.(c)
Sol.After his third pilgrimage to Mecca, Ibn Battuta decided to seek employment with the Muslim Sultan of Delhi, Muhammad bin Tughluq. In the autumn of 1330 (or 1332), he set off for the Seljuk controlled territory of Anatolia with the intention of taking an overland route to India.

Q10. Where did Babar die?
बाबर की मृत्यु कहाँ हुई थी ?
(a) Agra / आगरा
(b) Kabul /काबुल
(c) Lahore / लाहौर
(d) Delhi / दिल्ली
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Babur died in 1530 and was succeeded by Humayun. According to Babur's wishes, he was buried in Bagh-e-Babur in Kabul, Afghanistan

Q11. “Akbarnama” the official chronicle of the reign of Akbar written by?
अकबर के शासनकाल की आधिकारिक वृतांत "अकबरनामा" किसके द्वारा लिखी गई थी?
(a) Akbar / अकबर
(b) Birbal / बीरबल
(c) Abul Fazal / अबुल फज़ल
(d) Bhagavan Das / भगवान दास
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Akbarnama which translates to Book of Akbar, is the official chronicle of the reign of Akbar, the third Mughal Emperor, written by Abul Fazl who was one of the nine jewels in Akbar's court. 

Q12. Arrange the following in chronological order:
निम्नलिखित को कालक्रम क्रम के अनुसार व्यवस्थित करें:
1. Tughlaqs / तुगलक 
2. Lodis / लोदी 
3. Sayyids /सईद 
4. Ilbari Turks /ईबरी तुर्क 
5. Khiljis / खिलजी 
(a) 1, 2, 3, 4, 5
(b) 5, 4, 3, 2, 1
(c) 2, 4, 5, 3, 1
(d) 4, 5, 1, 3, 2
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Tughlaqs (1320AD to 1414AD)
Lodis(1451AD to 1526AD)
Sayyids(1414AD to 1451AD)
Ilbari Turks(1206AD to 1290AD)
Khiljis(1290AD to 1320AD)

Q13.Name of founder of The Lodi dynasty? 
लोदी राजवंश के संस्थापक का नाम बताईये.
(a) Ibrahim Lodi / इब्राहीम लोदी
(b) Sikandar Lodi / सिकंदर लोदी
(c) Bahlol Lodi / बहलोल लोदी
(d) Khizr Khan / खजर खान
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Lodi dynasty (or Lodhi) was an Afghan dynasty that ruled the Delhi Sultanate from 1451 to 1526. It was the last dynasty of the Delhi Sultanate, and was founded by Bahlul Khan Lodi when he replaced the Sayyid dynasty.

Q14. Who among the following was an illiterate?
निम्नलिखित में से कौन एक अशिक्षित था?
(a) Jahangir / जहाँगीर
(b) Shahjahan / शाहजहाँ
(c) Akbar/ अकबर
(d) Aurangzeb / औरंगजेब 
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Abu'l-Fath Jalal-ud-din Muhammad Akbar, popularly known as Akbar I IPA, was the third Mughal emperor, who reigned from 1556 to 1605. 

Q15. The first Indian Hindi Scholar of the Mughal period was
मुगल काल का पहला भारतीय हिंदी विद्वान कौन था?
(a) Malik Muhammed Jayasi / मालिक मुहम्मद जायसी
(b) Abdur Rahim / अब्दुर रहीम
(c) Mulla Wajhi / मुल्ला वाझी
(d) Chand Bardai /चाँद बरदाई
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Malik Mahmud Jayasi and Tulsidas are the earliest Hindi poets from Mughal period.

You may also like to read:




    

No comments