Indian Polity Questions for SSC & Railway Exam 2018: 28th May



Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. From the following languages given below pick out of the one which is official language of a Maharashtra—
नीचे दी गई निम्नलिखित भाषाओं में से कौन सी एक भाषा महाराष्ट्र की आधिकारिक भाषा है? 
(a) Hindi / हिंदी
(b) Urdu / उर्दू
(c) Marathi / मराठी
(d) Gujarati / गुजराती
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Marathi is the official language of Maharashtra and co-official language in the union territories of Daman and Diu and Dadra and Nagar Haveli.


Q2. How many schedules the Constitution of India contains? 
भारत के संविधान में कितनी अनुसूचियां शामिल हैं?
(a) 9
(b) 10
(c) 11
(d) 12
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Indian Constitution originally had eight schedules. Four more schedules were added by different amendments, now making a total tally of twelve. Schedules are basically tables which contains additional details not mentioned in the articles.

Q3. Article 1 of the Constitution declares India as—
संविधान के अनुच्छेद 1 में भारत को _____ घोषित किया गया है.
(a) Federal State / संघीय राज्य
(b) Quasi-Federal State / अर्ध-संघीय राज्य
(c) Unitary State / एकल राज्य
(d) Union of States / राज्य संघ
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Article 1 in the Constitution states that India, that is Bharat, shall be a Union of States. The territory of India shall consist of: The territories of the states, The Union territories and Any territory that may be acquired.


Q4. Total Number of Articles in the Indian Constitution are ? 
भारतीय संविधान में अनुच्छेदों की कुल संख्या क्या है?
(a) 395
(b) 396
(c) 398
(d) 399
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Constitiution of India is world's lengthiest written constitution has 395 articles in 22 parts and 12 schedules.


Q5. How many languages have recognized by the Constitution— 
भारतीय संविधान में कितनी भाषाएं मान्यता प्राप्त हैं?
(a) 15
(b) 18
(c) 22
(d) 24
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Eighth Schedule to the Indian Constitution contains a list of 22 scheduled languages.


Q6. Which of these is NOT included as a Fundamental Right in the Indian Constitution?
इनमें से कौन सा अधिकार भारतीय संविधान में मौलिक अधिकार के रूप में शामिल नहीं है?
(a) Right to freedom to speech / भाषण के लिए स्वतंत्रता का अधिकार
(b) Right to equality before Law / कानून के समक्ष समानता का अधिकार
(c) Right to constitutional remedies / संवैधानिक उपचार का अधिकार
(d) Right to equal wages for equal work / सामान कार्य के बराबर वेतन का अधिकार
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The six fundamental rights recognised by the Indian constitution are the right to equality, right to freedom, right against exploitation, right to freedom of religion, cultural and educational rights, right to constitutional remedies. 

Q7. Which fundamental right is called as the heart and soul of the Indian Constitution?
 किस मौलिक अधिकार को भारतीय संविधान का हृदय और आत्मा कहा जाता है?
(a) Right to constitutional remedies / संवैधानिक उपचार का अधिकार
(b) Right to freedom to speech / भाषण के लिए स्वतंत्रता का अधिकार
(c) Right to equality before Law / कानून के समक्ष समानता का अधिकार
(d) Right to freedom of religion / धर्म के लिए स्वतंत्रता का अधिकार
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Dr. B.R.Ambedkar called ‘Article 32’ of the Indian Constitution i.e. Right to Constitutional remedies as 'the heart and soul of the Constitution'.  

Q8. Right to property was removed from the list of Fundamental Rights during the rule of:
किस सरकार के शासन के दौरान मौलिक अधिकारों की सूची से संपत्ति का अधिकार हटा दिया गया था?
(a) Indira Gandhi Government / इंदिरा गांधी सरकार
(b) Morarji Desai Government / मोरारजी देसाई सरकार
(c) Narasimha Rao Government / नरसिम्हा राव सरकार
(d) Vajpayee Government/ वाजपयी सरकार
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The 44th amendment to the Indian Constitution was passed after the revocation of internal emergency in 1977. It was instead made a constitutional right under Article 300A which states that. " No person can be deprived of his property except by authority of law." 

Q9. Political right does NOT include which of the following?
राजनीतिक अधिकार में निम्नलिखित में से कौन सा शामिल नहीं है?
(a) Right to vote / वोट देने का अधिकार
(b) Right to life / जीने का अधिकार
(c) Right to contest in election / चुनाव में लड़ने का अधिकार
(d) Right to lodge complaint with executive bodies of the Government / सरकार के कार्यकारी निकायों के साथ शिकायत दर्ज कराने का अधिकार
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Constitution of India provides Fundamental Rights under Chapter III. Article 21. Protection Of Life And Personal Liberty: No person shall be deprived of his life or personal liberty except according to procedure established by law.

Q10. Which of the following rights is NOT granted by the Constitution of India at present as a fundamental right?
वर्तमान में भारत के संविधान द्वारा निम्नलिखित में से कौन से अधिकार को मौलिक अधिकार के रूप में स्वीकृति नहीं मिली है?
(a) Right to equality / समानता का अधिकार
(b) Right to freedom / स्वतंत्रता का अधिकार
(c) Right to property / संपत्ति का अधिकार
(d) Right against exploitation / शोषण के विरुद्ध अधिकार
Show Answer
Ans.(c)
Sol.In the year 1977, the 44th amendment eliminated the right to acquire, hold and dispose of property as a fundamental right. However, in another part of the Constitution, Article 300 (A) was inserted to affirm that no person shall be deprived of his property save by authority of law.

Q11. The chapter on Fundamental Duties includes—
मौलिक कर्तव्यों के अध्याय में शामिल हैं-
(a) Duty to cherish and fallow the noble ideals which inspired our freedom movement / हमारे आदर्श आंदोलन को प्रेरित करने वाले महान आदर्शों की सराहना करना और उनका अनुसरण करने का कर्तव्य
(b) Duty to vote in General Election / आम चुनाव में मतदान करने का कर्तव्य
(c) Duty to promote the sense of fraternity among the people / लोगों के बीच बंधुता की भावना को बढ़ावा देने का कर्तव्य
(d) Duty to stick to the political party on whose ticket one contested election / जिसकी टिकट पर चुनाव लड़ा जाता है उस राजनीतिक दल के साथ बने रहने का कर्तव्य
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Originally, the Constitution of India did not contain these duties. Fundamental duties(Art. 51A, Part IVA) were added by 42nd and 86th Constitutional Amendment acts. As of now there are 11 Fundamental duties. Citizens are morally obligated by the Constitution to perform these duties. 

Q12. By which Amendment Act the Fundamental Duties of Citizen are included in Indian Constitution?
किस संशोधन अधिनियम के द्वारा  नागरिकों के मौलिक कर्तव्यों को भारतीय संविधान में शामिल किया गया है?
(a) 42nd Amendment Act / 42 वां संवैधानिक संशोधन
(b) 44th Amendment Act / 44 वां संवैधानिक संशोधन
(c) 56th Amendment Act /56 वां संवैधानिक संशोधन
(d) 73rd Amendment Act/ 73 वां संवैधानिक संशोधन
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the government earlier that year.

Q13. The Directive Principles of State Policy belongs to which part of the constitution?
राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत संविधान के किस भाग से संबंधित हैं
(a) Part II / भाग II
(b) Part IV / भाग IV
(c) Part III / भाग III
(d) Part I / भाग I
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Part IV of Indian Constitution deals with Directive Principles of our State Policy (DPSP). The provisions contained in this Part cannot be enforced by any court, but these principles are fundamental in the governance of the country and it shall be the duty of the State to apply these principles in making laws.

Q14. In which of the following years the Fundamental Duties have been added to the existent Fundamental Rights in the Constitution of India?
निम्नलिखित में से किस वर्ष में मौलिक कर्तव्यों को भारतीय संविधान में मौजूदा मौलिक अधिकारों में जोड़ा गया है?
(a) 1965
(b) 1976
(c) 1979
(d) 1982
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the government earlier that year.

Q15. The Amendment of the Constitution of India popular as ‘mini constitution’—
भारत के संविधान में कौन सा संशोधन 'मिनी संविधान' के रूप में लोकप्रिय है ?
(a) 44nd amendment / 44 वां संशोधन
(b) 40nd amendment/  40 वां संशोधन
(c) 42nd amendment / 42 वां संशोधन
(d) 52nd amendment /52 वां संशोधन
Show Answer
Ans.(c) 
Sol.The 42nd amendment to Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi.

You may also like to read:




    

No comments