Important Science Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 13th May

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1.The mulberry fruit is: 
शेह्तूत फल है:
(a) Sorosis  / सोरोसिस
(b) Syconus  / साइकोनस
(c) Samara  / समारा
(d) Nut  / नट
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The mulberry fruit is also known as the Sorosis. Sorosis is a multiple fleshy fruits that is derived from the ovaries of multiple flowers. The seeds are achenes, on the outside of a fleshy fruit. Pineapple and Ficus are also the example of Sorosis fruit.

Q2. Which one of the following groups of organisms has significance in diagnosing the death by 
drowning? 
जीवों में डूबने से होने वाली मृत्यु के निदान में निम्नलिखित समूहों में से कौन सा महत्वपूर्ण है.
 (a) Lichens  / लाइकन
(b) Protozoa   / प्रोटोजोआ
(c) Cyanobacteria / साइनोबैक्टीरिया
(d) Diatoms / डायटम
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Diatoms are useful in forensic studies. It has significance in diagnosing the death by drowning. Diatoms are photosynthetic algae and are found in almost every aquatic environment including fresh and marine waters, soils and almost at every humid place.

Q3. Leg-haemoglobin is found in-
लेग-हीमोग्लोबिन में क्या पाया जाता है?
(a) Human blood  / ह्यूमन ब्लड
(b) Rabbit blood  / रैबिट ब्लड
(c) Legume root nodules / लेग्यूम रूट नोड्यूल
(d) Chicken blood  /  चिकन ब्लड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Leg-haemoglobin is found in root nodules of leguminous plants such as alfalfa and soyabean.

Q4. Desert plants are generally- 
रेगिस्तान पौधे आम तौर पर होते हैं-
(a) Viviparous  / विविपरस
(b) Succulent  / सिक्युलेंट
(c) Herbaceous   / हर्बेसियस
(d) Heterophyllous / हेटरोफिलस 
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A succulent is a plant that stores water for times when water is not available to it. Succulent plants are generally found in arid environments such as deserts and semi-deserts.

Q5. A group of archaebacteria is used in the production of-
आद्य जीवाणुओं का समूह का उपयोग किसके उत्पादन में किया जाता है?
(a) Ethane  / एथेन
(b) Methane /  मीथेन
(c) Acids / एसिड
(d) Alchohols / अल्कोहल
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Archaebacteria sub-kingdom of the kingdom Prokaryote, which on the basis of both RNA and DNA. Archaebacteria have unique protein-like cell walls and cell membrane simple organic compounds such as methanol and acetate as food, combining them with carbon dioxide and hydrogen gas from the air and releasing methane as a byproduct.

Q6. How do most insects respire? 
अधिकांश कीड़े कैसे सांस लेते हैं?
(a) Through skin  / त्वचा के माध्यम से
(b) Through gills  / गिल के माध्यम से
(c) By lungs / फेफड़ों द्वारा
(d) By tracheal system /  सांस की नली द्वारा
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Insects require oxygen to live and produce carbon dioxide as a waste product just as we do. They do not have lungs nor do they transport oxygen through their circulatory systems. Instead, insects use a series of tubes called a tracheal system to perform oxygen exchange throughout the body.

Q7. Redness in apple is due to- 
सेब के लाल रंग का कारण है-
(a) Anthocyanin / एंथोसाइनिन
(b) Lycopene / लाइकोपीन
(c) Carotene / कैरोटीन
(d) Xanthophyll /जैन्थोफिल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Anthocyanins are the pigment compounds and responsible for red, purple and blue colours in many fruits and vegetables. Lycopene pigment is red colour like tomato, carotene in carrot and xanthophyll pigment present in beetroot.

Q8. Mushroom used in for making juicy vegetable is a- 
 कौन सी रसदार सब्जी बनाने के लिए मशरूम का इस्तेमाल किया जाता है?
(a) Fungus / कवक
(b) Alga  / अल्गा
(c) Green vegetable  / हरी सब्जी
(d) Flesh of animal  / पशु का मांस
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Mushroom is a fungus which is used as a vegetable for food. 

Q9. Major component of cotton is- 
कपास का प्रमुख घटक है-
(a) Protein / प्रोटीन
(b) Fatty acid /  फैटी एसिड
(c) Cellulose  / सेलूलोज
(d) Glycerene  / ग्लिसरीन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Major  chemical composition of linseed (cotton) is -
Cellulose 91%


Q10. Lichen are the complex creature, made from- 
लाइकेन जटिल प्राणी हैं, जो_________से बनी होती है.
(a) Fungus and Bacteria  / कवक और जीवाणु
(b) Fungus and Algae  / कवक और शैवाल
(c) Fungus and Bryophyta /  फंगस और ब्रायॉफीटा
(d) Algae and Bacteria  / शैवाल और जीवाणु
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Lichen is a dual plant made from completely different plants fungus and algae. But lichen seems as one plant because of their close combination. 

Q11. Mendel’s principle of inheritance is based on- 
मेंडल सिद्धांत विरासत निम्न में से किस पर आधारित है?
(a) Vegetative reproduction  / वनस्पति प्रजनन
(b) Asexual reproduction  / असभ्य प्रजनन
(c) Sexual reproduction  / यौन प्रजनन
(d) All of the above  / उपरोक्त सभी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Mendel’s principle of inheritance is based on sexual reproduction. 

Q12. The number of chromosome pairs, found in the cells of human body is-
मानव शरीर की कोशिकाओं में पाए जाने वाले गुणसूत्र जोड़े की संख्या कितनी है?
(a) 21
(b) 22
(c) 23
(d) 24

Show Answer
Ans.(c)
Sol. In humans, each cell normally contains 23 pairs of chromosomes, a total of 46. Twenty-two of these pairs called autosomes which are the same in both males and females. The 23rd pair, the sex chromosomes differ between males and females. Females have two copies of the X chromosome (XX) while males have one X and one Y chromosome (XY).

Q13. How does the plant cell differ from the animal cell? 
वनस्पति कोशिका, पशु कोशिका से किस प्रकार भिन्न होती है?
(a) Mitochondria  / माईटोकोंड्रीया
(b) Cell wall / सेल वोल
(c) Presence of protoplasm  / प्रेसेंस ऑफ़ प्रोटोप्लास्म
(d) Cell nucleus  / सेल नुक्लयस
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A plant cell is different from animal cell mainly on the basis of the cell wall. The outer shell in a plant cell (which is made from cellulose in green plants) is known as cell wall, which is not found in the animal cell. Except this, green plastids are also found in plant while not in animal cells.

Q14. Corpus luteum is a mass of cells found in: 
कॉर्पस ल्यूटियम कोशिकाओं का एक द्रव्यमान है. यह किसमें पाया जाता है?
(a) Brain  / मस्तिष्क
(b) Ovary  / अंडाशय
(c) Pancreas  /  अग्नाशय
(d) Spleen  / प्लीहा
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The corpus luteum develops from an ovarian follicle during the luteal phase of the menstrual cycle or oestrous cycle following the release of a secondary oocyte from the follicle during ovulation. Its cell develops from the follicular cells surrounding the ovarian follicle.


Q15. Which of the following organelle is called ‘Power House’ of the cell? 
निम्नलिखित में से कौन से कोशिका द्रव्यी कोशिकांग को कोशिकाओं का 'पावर हाउस' कहा जाता है?
(a) Ribosome  / राइबोसोम
(b) Mitochondria /  माईटोकोंड्रीया
(c) Cell membrane  / सेल मेम्ब्रेन
(d) Centrosome  / सेंट्रोसोम
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The mitochondria (plural mitochondria) is a membrane-bound organelle found in most eukaryotic cells mitochondria range from 0.5 to 1.0 μ m in diameter. These structures are sometimes described as “the powerhouse of the cell” as they generate energy.

You may also like to read:






  

No comments