Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 27th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. LPG is a mixture of _______.
एलपीजी _______ का मिश्रण है.
(a) methane and butane / मीथेन और ब्यूटेन
(b) butane and propane/ ब्यूटेन और प्रोपेन
(c) methane and propane / मीथेन और प्रोपेन
(d) ethane and propane / इथेन और प्रोपेन
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.LPG (Liquefied Petroleum Gas) describes flammable hydrocarbon gases including propane, butane and mixtures of these gases. LPG, liquefied through pressurisation, comes from natural gas processing and oil refining. LPG is used as heating, cooking and auto fuel.


Q2. What happens when one S and one P orbital is hybridized?
जब एक S और एक P का कक्ष संकरित होता है तब क्या होता है?
(a) We get three orbitals in a plane / हमें एक तल पर तीन कक्षाएं मिलती हैं
(b) We get two orbitals at 180 degrees / हमें 180 डिग्री पर दो कक्षाएं मिलती है   
(c) We get two mutually perpendicular orbitals / हमें दो परस्पर लंबवत कक्षाएं मिलती है 
(d) We get four orbitals directed tetrahedrally /  हमें चार चतुष्फलकीय निर्देशित कक्षाएं मिलती है
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.One s and one p orbital of Be hybridization to form two sp hybrid orbitals. Each hybrid orbital overlaps with singly filled p-orbital of chlorine. So two sigma bonds are formed.Geometry of molecule is linear and bond angle is 180 degrees.

Q3. A formal language used to express information or knowledge, often for use in computer system design is?
कंप्यूटर सिस्टम डिज़ाइन में अक्सर उपयोग के लिए सूचना या ज्ञान को व्यक्त करने के लिए एक औपचारिक भाषा:
(a) Command Language / कमांड भाषा
(b) Machine Language/ मशीन भाषा
(c) Markup Language / मार्कअप भाषा
(d) Modeling language / मॉडलिंग भाषा
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol.A modeling language is any artificial language that can be used to express information or knowledge or systems in a structure that is defined by a consistent set of rules. The rules are used for interpretation of the meaning of components in the structure.


Q4. Konkani is the official language of _________.
कोंकणी _________ की आधिकारिक भाषा है
(a) Chandigarh / चंडीगढ़
(b) Dadra and Nagar Haveli / दादर और नागर हवेली
(c) Goa / गोवा
(d) Delhi / दिल्ली
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.Konkani in Devanagari script is the sole official language of Goa but Marathi is also allowed to be used for any or all official purposes


Q5. To which habitat is the turtle Petri adapted?
किस निवास के लिए कछुए पेट्री अनुकूलित है? 
(a) Desert / रेगिस्तान
(b) Forest/ जंगल
(c) Sea / समुद्र
(d) Marshes / दलदल
Show Answer
S5. Ans.(c)


Q6. The primary function of RNA is
RNA का प्राथमिक कार्य क्या है?
(a) Photosynthesis / प्रकाश संश्लेषण
(b) Protein Synthesis / प्रोटीन संश्लेषण
(c) Replication / प्रतिकृति
(d) Translation / अनुवाद
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol.Ribosomal RNA (rRNA) associates with a set of proteins to form ribosomes. These complex structures, which physically move along an mRNA molecule, catalyze the assembly of amino acids into protein chains. They also bind tRNAs and various accessory molecules necessary for protein synthesis.

Q7. _______________ is the movement of molecules across a cell membrane from a region of their lower concentration to a region of their higher concentration.
कोशिका की झिल्ली में अणुओं की निम्न सांद्रता के एक क्षेत्र से उच्च सांद्रता के क्षेत्र में संचलन को  _______________   कहते  है
(a) Diffusion / विसरण
(b) Osmosis / परासरण
(c) Active Transport / सक्रिय ट्रांसपोर्ट
(d) Passive Transport / नकारात्मक परिवहन
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol.The movement of ions or molecules across a cell membrane in the direction opposite that of diffusion, that is, from an area of lower concentration to one of higher concentration. Active transport requires the assistance of a type of protein called a carrier protein, using energy supplied by ATP. 

Q8. Study of classification of organisms is known as _____.
जीवों के वर्गीकरण का अध्ययन _____ के रूप में जाना जाता है
(a) Serpentology / सेर्पेंटोलोजी
(b) Virology / वाइरालजी
(c) Taxonomy / वर्गीकरण
(d) Physiology / फिजियोलॉजी
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol.Taxonomy is the science of naming, describing and classifying organisms and includes all plants, animals and microorganisms of the world.


Q9. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न में से कौन से तत्व की द्रवण-बिंदु सबसे कम है? 
(a) Iodine / आयोडीन
(b) Lead / लेड
(c) Tin /टिन
(d) Mercury / मरकरी
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol.Mercury Melting point: -38.83 °C 

Q10. The common name of sodium bicarbonate is _____.
सोडियम बाइकार्बोनेट का सामान्य नाम _____ है.
(a) baking soda / बेकिंग सोडा
(b) borax / बोरेक्स
(c) bleach / ब्लीच
(d) epsom salt
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol.Sodium bicarbonate, commonly known as baking soda, is a chemical compound with the formula NaHCO3.

Q11. Where and when was the Ghadar Party founded? 
गदर पार्टी कहां और कब स्थापित हुई थी? 
(a) America1913 / अमेरिका 1913
(b) England1917 / इंग्लैंड 1917
(c) Denmark1921 / डेनमार्क 1921
(d) Scottland, 1925 / स्कॉटलैंड 1925
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. The founding president of Ghadar Party was Sohan Singh Bhakna and Lala Hardayal was the co-founder of this party. It was founded in America in 1913.

Q12. Other than Annie Besant, who among the following also launched Home Rule Movement in India?
 एनी बेसेंट के अलावा, निम्नलिखित में से किसने भारत में होम रूल मूवमेंट का शुभारंभ किया? 
(a) Aurobindo Ghosh / अरबिंदो घोष
(b) Bal Gangadhar Tilak / बाल गंगाधर तिलक
(c) Gopal Krihna Gokhle / गोपाल कृष्ण गोखले
(d) Moti Lal Nehru / मोती लाल नेहरू
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. In 1916, two Home Rule Movements were launched in the country: one under the leadership of Bal Gangadhar Tilak and the other under Annie Besant. The objectives of the Home Rule League were Establishment of self-government for India in British Empire and Working for national education and social and political reforms.

Q13. The original Buddhist religious texts had been written in -
मूल बौद्ध धार्मिक ग्रंथों को किसमें लिखा गया है? 
(a) Brahmi / ब्राह्मी
(b) Prakrit / प्राकृत
(c) Pali / पालि
(d) Magadhi / मगधी
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol.The original Buddhist religious texts had been written in Pali.

Q14. Which one of the following remarked Ashoka’s victory over Kalinga?
 निम्नलिखित में से किसने कलिंग पर अशोक की जीत की टिप्पणी की थी?
(a) Rock Edict II / रॉक एडिक्ट II
(b) Rock Edict IV / रॉक एडिक्ट IV
(c) Rock Edict VI / रॉक एडिक्ट VI
(d) Rock Edict XIII / रॉक एडिक्ट XIII
Show Answer
S14. Ans(d)
Sol. Rock edict XIII remarked Ashoka’s victory over Kalinga.

Q15. Who was the author of Humayun-nama?
 हुमायूं-नामा के लेखक कौन थे?
(a) Humayun / हुमायूं
(b) Gulbadan Begam / गुलबदन बेगम
(c) Badauni / बदायूँनी
(d) Ahmad Yadgar / अहमद यादगर
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol.Gulbadan Begum was a Mughal princess and the youngest daughter of Emperor Babur. She is best known as the author of Humayun-Nama, the account of the life of her brother Humayun.

You may also like to read:




    

No comments