General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 17th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. The Renaissance is a period in Europe, from the ________________________.
________________________ तक की अवधि यूरोप में पुनर्जागरण की अवधि है.
(a) 18th to the 20th century(/8वीं सदी से 20वीं सदी
(b) 14th to the 17th century/14वीं सदी से 17वीं सदी
(c) 11th to the 13th century/11वीं सदी से 13वीं सदी
(d) 7th to the 10th century/7वीं सदी से 10वीं सदी
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The period of European history referred to as the Renaissance was a time of great social and cultural change in Europe. Generally speaking, the Renaissance spanned from the 14th to the 17th centuries, spreading across Europe from its birthplace in Italy.

Q2. Aurangzeb (1658–1707 AD) was the ruler of which dynasty?
औरंगजेब (1658-1707 ई.) किस वंश का शासक था?
(a) Nanda/नंद
(b) Mughal/मुगल
(c) Maurya/मौर्य
(d) Haryanka/हर्यंक
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Muhi-ud-Din Muhammad, commonly known by the sobriquet Aurangzeb or by his regnal title Alamgir, was the sixth, and widely considered the last effective Mughal emperor.

Q3. Who invented the contact lens?
कॉन्टेक्ट लेंस का आविष्कार किसने किया?
(a) Enrico Fermi/एनरिको फर्मी
(b) Adolf Gaston Eugen Fick/एडॉल्फ गेस्टोन यूजीन फिक
(c) Sandford Fleming/सैंडफोर्ड फ्लेमिंग
(d) Benoit Fourneyron/बेनोइट फोरनेरोन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Adolf Gaston Eugen Fick was a German ophthalmologist who invented the contact lens.

Q4. Electrons move around the nucleus in _______ motion.
इलेक्ट्रॉन _______ गति में नाभिक के चारों ओर घूमते हैं.
(a) translatory/ट्रांस्लेटरी
(b) spin/स्पिन
(c) orbital/ऑर्बिटल
(d) vibrational/वाईब्रेस्नल
Show Answer
Ans.(c)
Sol.An electron is a negatively charged subatomic particle. It can be either free (not attached to any atom), or bound to the nucleus of an atom. Electrons in atoms exist in spherical shells of various radii, representing energy levels. The larger the spherical shell, the higher the energy contained in the electron.


Q5. Blood pressure is measured by _______.
रक्तचाप _______ द्वारा मापा जाता है.
(a) Barometer/बैरोमीटर
(b) Sphygmomanometer/स्पिजीमोमानोमीटर
(c) Hydrometer/हाइड्रोमीटर
(d) Thermometer/थर्मोमीटर
Show Answer
Ans.(b)
Sol.A sphygmomanometer is a device that measures blood pressure. It is composes of an inflatable rubber cuff, which is wrapped around the arm. A measuring device indicates the cuff's pressure. A bulb inflates the cuff and a valve releases pressure.


Q6. Which constitutional amendment is called the ‘Mini Constitution’?
किस संवैधानिक संशोधन को 'मिनी कंसटीट्युसन' कहा जाता है?
(a) 42nd Amendment/42वां संशोधन
(b) 43rd Amendment/43वां संशोधन
(c) 44th Amendment/44वां संशोधन
(d) 45th Amendment/45वां संशोधन
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The 42nd amendment to Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency (25 June 1975 – 21 March 1977) by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi.

Q7: Who is regarded as ‘The Father of Economics’?
अर्थशास्त्र के पिता के रूप में किसे जाना जाता है?
(a) J. M. Keynes/जे. एम. केनेस
(b) J. K. Galbraith/जे के. गैल्ब्राथ
(c) Vernon Smith/वर्नोन स्मिथ
(d) Adam Smith/एडम स्मिथ
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Adam Smith is widely regarded as the father of modern economics.

Q8. Ajanta Caves in Maharashtra have rock-cut cave monuments of which religion?
महाराष्ट्र की अजंता गुफाएँ किस धर्म की चट्टानों को काटकर बनाई गए गुफा स्मारक है?
(a) Sikhism/सिख धर्म
(b) Buddhism/बौद्ध धर्म
(c) Christianity/ईसाई धर्म
(d) Hinduism/हिंदू धर्म
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Ajanta Caves are about 29 rock-cut Buddhist cave monuments which date from the 2nd century BCE to about 480 CE in Aurangabad district of Maharashtra state of India.


Q9. Highest Civilian Honour received by Saina Nehwal is
साइना नेहवाल द्वारा प्राप्त उच्चतम नागरिक सम्मान कौन सा है?
(a) Padma Shri/पद्म श्री
(b) Padma Bhushan/पद्म भूषण
(c) Padma Vibhushan/पद्म विभूषण
(d) Bharat Ratna/भारत रत्न
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Saina Nehwal received Padma Bhushan in 2016.

Q10. The yellow colour of human urine is due to
मानव मूत्र के पीले रंग के होने का कारण क्या है
(a) Bile Salts/पित्त नमक
(b) Cholesterol/कोलेस्ट्रॉल
(c) Lymph/लसीका
(d) Urochrome/यूरोक्रोम
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Urochrome is a breakdown product of hemoglobin related to the bile pigments, found in the urine and responsible for its yellow color.

Q11. Evaporation of water takes place in which part of plants?
पानी का वाष्पीकरण पौधों के किस हिस्से में होता है?
(a) Stem/तना
(b) Stomata/रंध्र
(c) Branch/डाली
(d) Fruit/फल
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Plants 'breathe' too, but they do it through tiny openings in leaves called stomata. Stomata open and close to allow the intake of carbon dioxide and the release of oxygen.

Q12. Kalakkad-Mundanthurai Tiger Reserve is in which state?
कलक्कड-मुंडथुराई टाइगर रिजर्व किस राज्य में है?
(a) Tamil Nadu/तमिलनाडु
(b) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़
(c) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
(d) Uttarakhand/उत्तराखंड
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Kalakkad Mundanthurai Tiger Reserve (KMTR) located in the Southern Western Ghats in Tirunelveli District and Kanyakumari District in the South Indian state of Tamil Nadu, is the second-largest protected area in Tamil Nadu

Q13. Picture of which US President is on the 5 dollar note?
5 डॉलर के अमेरिकी नोट पर अमेरिका के किस राष्ट्रपति का चित्र है?
(a) George Washington/जॉर्ज वाशिंगटन
(b) Thomas Jefferson/थॉमस जेफरसन
(c) Abraham Lincoln/अब्राहम लिंकन
(d) Andrew Jackson/एंड्रयू जैक्सन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. $5 bill features the 16th U.S. President (1861-65), Abraham Lincoln's portrait on the front and the Lincoln Memorial on the back. 

Q14. Which country is the largest producer of Guava?
कौन सा देश अमरुद का सबसे बड़ा उत्पादक देश है?
(a) Brazil/ब्राज़िल
(b) China/चीन
(c) United States/संयुक्त राज्य अमेरिका
(d) India/भारत
Show Answer
Ans.(d)
Sol.India, China, and Thailand are the biggest producers of guava, a tropical fruit that is native to Mexico, Central, and South America.

Q15. Port Blair is the Capital City of _____.
पोर्ट ब्लेयर _____ की राजधानी शहर है.
(a) Andaman and Nicobar Islands/अंडमान व नोकोबार द्वीप समूह
(b) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
(c) Bihar/बिहार
(d) West Bengal/पश्चिम बंगाल
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Port Blair on South Andaman Island is the capital city of the Andaman and Nicobar Islands, an Indian territory in the Bay of Bengal.

You may also like to read:




    

No comments