Important English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 27th May


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Important Spelling Error Questions. To make you learn basic English and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-4): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find
out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. He went for the lunch at 2 p.m. and then returned.
(a) He went for the lunch
(b) at 2 p.m. and then
(c) returned
(d) No error
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Remove ‘the’ before lunch. Name of meals do not take any article.


Q2. He was honorably acquitted from the charge.
(a) He was honorably
(b) acquitted from
(c) the charge
(d) No error
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Use ‘of’ in place of ‘from’.

Q3. They will leave the office at six and reach at home by seven.
(a) They will leave
(b) the office at six and
(c) reach at home by seven
(d) No error
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Reach→ to arrive at.
Hence, it is not proper to use preposition ‘at’ with reach here.

Q4. My brother’s ability of acting was recognized at a very young age.
(a) My brother’s
(b) ability of acting
(c) was recognized at a very young age
(d) No error
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Ability→ the fact that somebody is able to do something.
Hence, ability to act (infinitive) is a proper usage


Directions (5-8) Choose among the following that best expresses the meaning of the given word.

Q5. ENGENDER
(a) Confound
(b) Suffer
(c) Sacrifice
(d) Beget
Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Engender: cause or give rise to (a feeling, situation, or condition).
Beget: cause; bring about.
Hence Engender and Beget are synonyms to each other. 

Q6. PETULANT
(a) Expressive
(b) Peevish
(c) Penurious
(d) Diffuse
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Petulant: (of a person or their manner) childishly sulky or bad-tempered.
Peevish: having or showing an irritable disposition.
Hence Petulant and Peevish are synonyms to each other.

Q7. IMPETUOUS
(a) Violent
(b) Calm
(c) Defend
(d) Critical
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Impetuous: Moving forcefully or rapidly.
Hence Impetuous and Violent are synonyms to each other. 

Q8. HUMDRUM
(a) Exciting
(b) Distinctive
(c) Prosaic
(d) Fascinating
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Humdrum: lacking excitement or variety; boringly monotonous
Prosaic: Lacking imaginativeness or originality.
Hence Humdrum and Prosaic are synonyms to each other. 

Directions (9-12): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q9. The little girl ____________ for the light switch in the dark.
(a) groped
(b) grappled
(c) gripped
(d) groveled
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Grope: search blindly or uncertainly by feeling with the hands.
Grovel: lie or crawl abjectly on the ground with one's face downwards.
Hence option A fits in the context.

Q10. The firm has enjoyed steady _________ in the last ten years.
(a) emancipation
(b) expansion
(c) engross
(d) extension
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Expansion: the action of becoming larger or more extensive.
Extension: a part that is added to something to enlarge or prolong.
Emancipation: the fact or process of being set free from legal, social, or political restrictions.
Engross: produce a legal document in its final form.
Hence option B fits in the context.

Q11. The lanes in that odd city are often __________ because the garbage lying there is a common sight.
(a) mellifluous
(b) malodorous
(c) immaculate
(d) incisive
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Malodorous is an adjective which means smelling very unpleasantly and hence fits in the context well.


Q12. It was difficult to __________ information from the terrified natives. 
(a) elicit
(b) illicit
(c) occasional
(d) evade
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. ‘Elicit’ means to evoke or to draw out. Hence fits in the context.


Directions (13-15): Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Q13.  
(a) Boutonniere
(b) Boutoneire
(c) Boutonneire
(d) Boutonnriee
Show Answer
S13. Ans.(a)

Q14. 
(a) Scandulous
(b) Scandalous
(c) Scanndalous
(d) Scandallous
Show Answer
S14. Ans.(b)


Q15. 
(a) Desicate
(b) Desiccate
(c) Dessicate
(d) Dessiccate
Show Answer
S15. Ans.(b)

You may also like to read:



Study Notes, Quizzes & Videos For English

  
  


No comments