General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 20th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. What is the approximate circumference of earth?
 पृथ्वी की अनुमानित परिधि क्या है?
(a) 40,000 Km
(b) 60,000 Km
(c) 80,000 Km
(d) 1,00,000 Km
Show Answer
Ans.(a)

Q2. In terms of size, Mars ranks no. ___ in our Solar System.
आकार के संदर्भ में, हमारे सौर मंडल में मंगल का स्थान _____ है.
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
Show Answer
Ans.(c)
Sol.1)Jupitar, 2)Saturn, 3)Uranus, 4)Neptune, 5)Earth, 6)Venus, 7)Mars, 8)Mercury.

Q3. Whose reign in Indian History is called the Golden Age of India?
भारतीय इतिहास में किसका शासन भारत का स्वर्ण युग कहलाता है?
(a) Mughal Empire / मुगल साम्राज्य
(b) Maratha Empire / मराठा साम्राज्य
(c) Gupta Empire / गुप्त साम्राज्य
(d) Maurya Empire / मौर्य साम्राज्य
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The period between the 4th century and 6th century CE is known as the Golden Age of India because of the large achievements Indians made in the fields of mathematics, astronomy, sculpting and painting during the Gupta Empire.  


Q4. What were the names of Atom Bombs dropped on Japan?
जापान पर गिराए गए एटम बम के नाम क्या थे?
(a) Little Boy & Fat Man / लिटिल बॉय एंड फैट मैन
(b) Little Man & Fat Boy / लिटिल मैन एंड फैट बॉय
(c) Little Girl & Fat Woman / लिटिल गर्ल और फैट वुमेन
(d) Little Woman & Fat Girl / लिटिल वुमेन और फैट गर्ल
Show Answer
Ans.(a)
Sol.On August 6, one of its B-29s dropped a Little Boy uranium gun-type bomb on Hiroshima. Three days later, on August 9, a Fat Man plutonium implosion-type bomb was dropped by another B-29 on Nagasaki.


Q5. Who discovered Pluto?
प्लूटो की खोज किसने की?
(a) Jim Maxwell / जिम मैक्सवेल
(b) Tim Heynman/ टिम हेनमैन
(c) Myne Ketteborough / माइने कट्टाबरो
(d) Clyde Tombaugh / क्लाइड टॉमबॉघ
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Clyde William Tombaugh was an American astronomer. He discovered Pluto in 1930, the first object to be discovered in what would later be identified as the Kuiper belt.


Q6. Who is the author of "Two States"?
 "Two States" के लेखक कौन हैं?
(a) Chetan Bhagat / चेतन भगत
(b) Rohit Sharma / रोहित शर्मा
(c) Amish / अमिश
(d) Devdutta Patnaik / देवदत्त पट्टानाइक
Show Answer
Ans.(a)

Q7. What is the formula of potassium ion in the noble gas state?
नोबल गैस स्टेट में पोटेशियम आयन का सूत्र क्या है?
(a) K⁺
(b) K²⁺
(c) K²⁻
(d) K⁻
Show Answer
Ans.(a)

Q8. Unix operating system was developed in 1970s by
यूनिक्स ऑपरेटिंग सिस्टम को 1970 के दशक में किसके द्वारा विकसित किया गया था?
(a) Moto Labs / मोटो लैब्स
(b) Microsoft Labs / माइक्रोसॉफ्ट लैब्स
(c) IBM Labs / IBM लैब्स
(d) Bell Labs / Bell लैब्स
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Unix is a family of multitasking, multiuser computer operating systems that derive from the original AT&T Unix, development starting in the 1970s at the Bell Labs research center by Ken Thompson, Dennis Ritchie, and others.


Q9 Malayalam is the official language of __________.
. मलयालम, __________ की आधिकारिक भाषा है.
(a) Haryana / हरियाणा
(b) Jharkhand / झारखंड
(c) Kerala / केरल
(d) Uttarakhand / उत्तराखंड
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Malayalam is a Dravidian language spoken across the Indian state of Kerala and one of 22 scheduled languages of India.

Q10. If goods A and B are substitutes, a decrease in the price of good B will
यदि समान A और B वैकल्पिक वस्तुएं हैं, तो वास्तु B की कीमत में कमी से:
(a) decrease demand for good B / समान B की मांग घटेगी
(b) decrease demand for both the goods /दोनों वस्तुओं की मांग घटेगी
(c) increase demand for both the goods / दोनों वस्तुओं की मांग में वृद्धि होगी
(d) decrease demand for good A / वस्तु A की मांग में कमी होगी
Show Answer
Ans.(d)

Q11. Deficiency ``of which vitamin causes night blindness?
किस विटामिन की कमी के कारण रात अंधापन होता है?
(a) Vitamin K
(b) Vitamin C
(c) Vitamin B1
(d) Vitamin A
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Night blindness is also called “nyctalopia.” It’s a type of vision impairment. People with night blindness experience poor vision at night or in dimly lit environments

Q12. Panaji is the capital of which Indian State?
पणजी किस भारतीय राज्य की राजधानी है?
(a) Chattisgarh /  छत्तीसगढ़
(b) Goa / गोवा
(c) Himachal Pradesh  / हिमाचल प्रदेश
(d) Jharkhand / झारखंड
Show Answer
Ans.(b)

Q13. Which of the following will not be traded in a commodity market?
निम्नलिखित में से किसका पण्य बजार में कारोबार नहीं किया जा सकता?
(a) Crude oil /कच्चा तेल
(b) Silver / चांदी
(c) Currency / मुद्रा
(d) Gold / सोना
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A commodity market is a physical or virtual marketplace for buying, selling and trading raw or primary products, Commodities are split into two types: hard and soft commodities. Hard commodities are typically natural resources that must be mined or extracted (such as gold, rubber and oil), whereas soft commodities are agricultural products or livestock (such as corn, wheat, coffee, sugar, soybeans and pork).

Q14. The Ozone layer is present in which atmospheric layer?
ओजोन परत किस वायुमंडलीय परत में मौजूद है?
(a) Lithosphere / स्थलमंडल
(b) Ionosphere / योण क्षेत्र
(c) Stratosphere / स्ट्रैटोस्फियर
(d) Biosphere / बायोस्फेर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The ozone layer or ozone shield is a region of Earth's stratosphere that absorbs most of the Sun's ultraviolet radiation.

Q15. Munda is a folk dance of _____.
मुंडा _____ का लोक नृत्य है
(a) Arunachal Pradesh/ अरुणाचल प्रदेश
(b) Jharkhand / झारखंड
(c) Chhattisgarh / छत्तीसगढ़
(d) Haryana / हरयाणा
Show Answer
Ans.(b)
Sol.  The Mundari Dance is a very common and popular dance of the Mundaris. All members of the community can participate in this dance. This dance art is enjoyed more and best in Jharkhand region as compared to others.

You may also like to read:




    

No comments