General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 19th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1 Telugu is the official language of _________.
तेलुगू _________ की आधिकारिक भाषा है
(a) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश
(b) Arunachal Pradesh / अरुणाचल प्रदेश
(c) Assam / असम
(d) Bihar / बिहार
Show Answer
Ans.(a)

Q2. Full employment is the level at which there is _____.
पूर्ण रोजगार स्तर है जिस पर _____ है
(a) no frictional unemployment / कोई घर्षण बेरोजगारी नहीं है
(b) no cyclical unemployment / कोई चक्रीय बेरोजगारी नहीं है
(c) no structural unemployment / कोई संरचनात्मक बेरोजगारी नहीं
(d) no unemployment / कोई बेरोजगारी नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol.In macroeconomics, full employment is sometimes defined as the level of employment at which there is no cyclical or deficient-demand unemployment.

Q3. Plants get their energy to produce food from which of the following?
निम्नलिखित में से कौन से पौधों को भोजन का उत्पादन करने की अपनी ऊर्जा मिलती है?
(a) Photosynthesis / प्रकाश संश्लेषण
(b) Bacteria / बैक्टीरिया
(c) Fungi / कवक
(d) Sun / सूर्य
Show Answer
Ans.(d)

Q4. Sundarbans Tiger Reserve is in which state?
सुंदरबन टाइगर रिजर्व किस राज्य में है?
(a) Orissa / उड़ीसा
(b) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश
(c) Assam / असम
(d) West Bengal / पश्चिम बंगाल
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The Sundarbans National Park is a National Park, Tiger Reserve, and a Biosphere Reserve in West Bengal, India. It is part of the Sundarbans on the Ganges Delta, and adjacent to the Sundarban Reserve Forest in Bangladesh. The delta is densely covered by mangrove forests, and is one of the largest reserves for the Bengal tiger.


Q5. Ad Valorem tax is levied on?
एड वैलोरॉम कर ______ पर लगाया जाता है?
 (a) Value / मूल्य
(b) Volume / वॉल्यूम
(c) Production / उत्पादन
(d) Export / निर्यात
Show Answer
Ans.(a)
Sol.An ad valorem tax is based on the assessed value of an item such as real estate or personal property. The most common ad valorem taxes are property taxes levied on real estate; however, ad valorem taxes may extend to a number of tax applications, such as import duty taxes on goods from abroad.


Q6. As per Newton's law of gravitation, the force between two bodies is ________. 
न्यूटन के गुरुत्वाकर्षण के नियम के अनुसार, दो निकायों के बीच की शक्ति ________ है.
 (a) directly proportional to the product of their masses / सीधे उनके द्रव्यमान के गुणनफल के आनुपातिक
(b) directly proportional to the distance between them / सीधे उनके बीच की दूरी के आनुपातिक
(c) directly proportional to the product of their radius / सीधे उनके त्रिज्या के गुणनफल के लिए आनुपातिक
(d) directly proportional to the product of forces / सीधे बलों के गुणनफल के लिए आनुपातिक
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Newton's law of universal gravitation states that a particle attracts every other particle in the universe with a force which is directly proportional to the product of their masses and inversely proportional to the square of the distance between their centers.

Q7. Sound can not travel in which of the following medium?
ध्वनी निम्नलिखित में से किस माध्यम से यात्रा नहीं कर सकती?
(a) Solid / ठोस
(b) Liquid / तरल
(c) Gas / गैस
(d) Vacuum / वैक्यूम
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Sound cannot travel through a vacuum. A vacuum is an area without any air, like space. So sound cannot travel through space because there is no matter for the vibrations to work in.

Q8. Who was the second woman to become the president of the Indian National Congress in 1925 and the first Indian woman to do so?
1925 में भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की अध्यक्ष बनने वाली दूसरी महिला कौन थी तथा साथ ही पहली भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस महिला अध्यक्ष का नाम भी बताइए?
(a) Vijaylakshmi Pandit / विजयलक्ष्मी पंडित
(b) Sarojini Naidu / सरोजिनी नायडू
(c) Padmaja Naidu / पद्मजा नायडू
(d) Fathima Bibi / फातिमा बीबी
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Sarojini Naidu in 1925.


Q9. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Gujarat is
गुजरात की संसदीय सीटों की संख्या (लोकसभा) है:
(a) 10
(b) 26
(c) 28
(d) 48
Show Answer
Ans.(b)

Q10. Geet Sethi is associated with which game?
गीत सेठी किस खेल से जुडी हैं?
(a) Billiards / बिलियर्ड्स
(b) Cricket / क्रिकेट
(c) Hockey / हॉकी
(d) Chess / शतरंज
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The Indian Billiards player who ruled the sport of billiards throughout the 1990s is none other than Geet Sethi. He created history by breaking the world record of 1276 points under the two-pot rule in the 1992 World Professional Billiards Championship.

Q11. All India Trinamool Congress was founded in the year ______.
अखिल भारतीय तृणमूल कांग्रेस की स्थापना वर्ष ______ में हुई थी.
(a) 1925
(b) 1955
(c) 1984
(d) 1998
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The All India Trinamool Congress is an Indian political party based in West Bengal . Founded on 1 January 1998 as a breakaway faction of the Indian National Congress, the party is led by its founder and current Chief Minister of West Bengal Mamata Banerjee.

Q12. Indian National Congress is a part of which political group?
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस किस राजनीतिक दल का एक हिस्सा है?
(a) United Progressive Alliance / संयुक्त प्रगतशील गठबंधन
(b) National Democratic Alliance / राष्ट्रीय लोकतांत्रिक गठबंधन
(c) Janata Parivar / जनता परिवार
(d) Rashtra Parivar / राष्ट्र परिवार
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The United Progressive Alliance (UPA) is a coalition of centre-left political parties in India formed after the 2004 general election. The largest member party of the UPA is the Indian National Congress, whose Ex. National President Sonia Gandhi is chairperson of the UPA.

Q13. Which among the following countries won the Sultan Azlan Shah cup in 2016?
निम्नलिखित देशों में से किसने 2016 में सुल्तान अजनलन शाह कप जीता?
(a) Netherlands / नीदरलैंड
(b) Germany / जर्मनी
(c) England / इंगलैंड
(d) Australia / ऑस्ट्रेलिया
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The 2016 Sultan Azlan Shah Cup was the 25th edition of the Sultan Azlan Shah Cup. It was held in Ipoh, Perak, Malaysia from 6–16 April 2016. Australia won the title for the ninth time after defeating India 4–0 in final.

Q14. Who wrote the book -"The Algebra of Infinite Justice"?
"The Algebra of Infinite Justice" पुस्तक के लेखक कौन हैं?
(a) Bankim Chandra Chatterji /बंकिम चंद्र चटर्जी
(b) Arundhati Roy / अरुंधति राय
(c) Ashwaghosha /अश्वघोष
(d) Anita Desai /  अनिता देसाई
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Algebra of Infinite Justice (2001) is a collection of essays written by Booker Prize winner Arundhati Roy.

Q15. Diwane­i­khas is in which of these monuments?
दीवानीखास इन स्मारकों में से किस में हैं?
(a) Humayun's Tomb /  हुमायूं का मकबरा
(b) Mahabodhi Temple Complex /  महाबोधि मंदिर परिसर
(c) Qutub Minar / कुतुब मीनार
(d) Red Fort Complex / लाल किला परिसर
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Diwan-i-Khas, or Hall of Private Audiences, in the Red Fort of Delhi was the place where the Mughal emperor received courtiers and state guests.




You may also like to read:




    

No comments