General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 15th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Bahujan Samaj Party was founded in
बहुजन समाज पार्टी की स्थापना कब की गई थी?
(a) 1925
(b) 1955
(c) 1984
(d) 2001
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Bahujan Samaj Party (BSP) was founded on the birth anniversary of Dr. B. R. Ambedkar (i.e. 14 April 1984) by Kanshi Ram.

Q2. In which language, Lok Sabha debates are printed?
लोक सभा के वाद-विवाद किस भाषा में मुद्रित किए जाते हैं?
(a) Hindi/ हिंदी
(b) English/ अंग्रेजी
(c) Sanskrit/ संस्कृत
(d) Both Hindi & English/ दोनों हिंदी और अंग्रेजी
Show Answer
Ans.(d)
Three versions of the Lok Sabha Debates are prepared, viz., a Hindi Version, an English Version and an Original Version. Out of these, Hindi and English versions, are printed and distributed among the members and others. The Original Version is kept in the Parliament Library, suitably bound, for purposes of record and reference only.

Q3. Brendon McCullum is a cricketer of ______.
ब्रेंडन मैकुलम ______ का क्रिकेटर है.
(a) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(b) Australia/ ऑस्ट्रेलिया
(c) England/ इंगलैंड
(d) New Zealand/ न्यूजीलैंड
Show Answer
Ans.(d)

Q4. Who wrote the book ­"The three Musketeers"?
पुस्तक "The three Musketeers" का लेखक कौन है?
(a) EM Forster/ ईएम फोस्टर
(b) Gunter Grass/ गुंटर ग्रस
(c) Edward Luce/ एडवर्ड लूस
(d) Alexandre Dumas/ एलेक्जेंडर डुमास
Show Answer
Ans.(d)


Q5. How many chromosomes does a human cell contain?
मानव कोशिका में कितने गुणसूत्र होते हैं?
(a) 6
(b) 26
(c) 46
(d) 66
Show Answer
Ans.(c)
Sol.In humans, each cell normally contains 23 pairs of chromosomes, for a total of 46. Twenty-two of these pairs, called autosomes, look the same in both males and females. The 23rd pair, the sex chromosomes, differ between males and females. Females have two copies of the X chromosome, while males have one X and one Y chromosome.

Q6. __________ caves are a network of sculpted caves located in Mumbai Harbour.
__________ गुफाएं मुंबई हार्बर में स्थित मूर्तियां गुफाओं का एक नेटवर्क है.
(a) Ajanta(अजंता
(b) Ellora(एलोरा
(c) Elephanta(एलिफेंटा
(d) Badami(बादामी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Elephenta Caves:The 'City of Caves', on an island in the Sea of Oman close to Mumbai, contains a collection of rock art linked to the cult of Shiva. Here, Indian art has found one of its most perfect expressions, particularly the huge high reliefs in the main cave.

Q7. National Film Awards has been administered since _____.
राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कारों को _____ के बाद से प्रशासित किया गया है.
(a) 1973
(b) 1980
(c) 1987
(d) 1994
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The National Film Awards is the most prominent film award ceremonies in India. Established in 1954, it has been administered, along with the International Film Festival of India and the Indian Panorama, by the Indian government's Directorate of Film Festivals since 1973.

Q8. In which form is glucose stored in our body?
ग्लूकोज किस रूप में हमारे शरीर में संग्रहीत होता है?
(a) Insulin/इंसुलिन
(b) Glucose/ग्लूकोज
(c) Glycogen/ग्लाइकोजन
(d) Fat/फैट
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Glycogen is a polysaccharide that is the principal storage form of glucose (Glc) in animal and human cells. Glycogen is found in the form of granules in the cytosol in many cell types.


Q9. Where do plants synthesize protein from?
पौधों को प्रोटीन को संश्लेषित कहां से मिलता है?
(a) Fatty Acids/फैटी एसिड
(b) Sugar/चीनी
(c) Amino Acids/एमिनो एसिड
(d) Starch/स्टार्च
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Amino acids play central roles both as building blocks of proteins and as intermediates in metabolism.

Q10. Which part of the brain is responsible for triggering actions like thinking, intelligence, memory and ability to learn?
सोच, बुद्धि, स्मृति और सीखने की क्षमता जैसे कार्यों को ट्रिगर करने के लिए मस्तिष्क का कौन सा हिस्सा उत्तरदायी है?
(a) Diencephalon/डीनेसफ़लोन
(b) Hypothalamus/हाइपोथेलेमस
(c) Cerebrum/सेरेब्रम
(d) Control/कंट्रोल
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The cerebrum is the most superior and anterior of the brain’s major regions. It is the seat of reason, planning, memory, and sensory integration. All conscious thought originates in the cerebrum and can influence the subconscious functions of the lower regions of the brain.

Q11. Which of the following is present in Nail polish remover?
नेल पॉलिश हटानेवाला में निम्न में से कौन सा मौजूद है?
(a) Citric acid/साइट्रिक एसिड
(b) Acetone/एसीटोन
(c) Ethylene/एथिलीन
(d) Benzene/बेंजीन
Show Answer
Ans.(b)
Sol.In cosmetics, the most common use of acetone is in nail polish remover. Acetone is a colorless, flammable liquid that evaporates easily. It is an organic compound because carbon atoms are present in acetone's chemical formula, which is (CH3)2O.

Q12. Who was first Viceroy and Governor-General of pre-independence era?
भारत कि सवतंत्रता के पूर्व भारत का पहला वाइसराय गवर्नर जनरल कौन था?
(a) Warren Hastings/वॉरेन हेस्टिंग्स
(b) Lord William Bentinck/लॉर्ड विलियम बेंटिंक
(c) Lord Mountbatten/लॉर्ड माउंटबेटन
(d) Lord Canning/लॉर्ड कैनिंग
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Lord Canning served as Governor General of India from 1856 to 1862.



Q13. Jahangir was the son of?
जहांगीर किसका का पुत्र था?
(a) Babur/बाबर
(b) Humayun/हुमायूं
(c) Akbar/अकबर
(d) Shah Jahan/शाहजहाँ
Show Answer
Ans.(c)

Q14. Isaac Newton invented __________ .
आइजैक न्यूटन ने __________ का आविष्कार किया
(a) Thermometer/थर्मामीटर
(b) Reflecting Telescope/रिफलेक्टिंग टेलिस्कोप
(c) Hydraulic Accumulator/हाइड्रोलिक संचयकर्ता
(d) Transistor/ ट्रांजिस्टर
Show Answer
Ans.(b)
Sol.A reflecting telescope (also called a reflector) is a telescope that uses a single or combination of curved mirrors that reflect light and form an image. The reflecting telescope was invented in the 17th century,by Isaac Newton

Q15. Which among the following is false about work?
निम्नलिखित में से कौन कार्य के बारे में सत्य नहीं है?
(a) If displacement is zero, work is zero/अगर विस्थापन शून्य है, तो कार्य शून्य है
(b) Work done can be negative/किया गया कार्य नकारात्मक हो सकता है
(c) It is a vector quantity/यह एक सदिश मात्रा है
(d) Its unit is Joule/इसकी इकाई जूल है
Show Answer
Ans.(c)
Sol.work done due to displacement caused by a force is a scalar quantity. The dot product of vector quantities is always scalar which means it is has only magnitude and no direction.


You may also like to read:




    

No comments