General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 12th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Which of the following is not an Operating System?
इनमें से कौन सा ऑपरेटिंग सिस्टम नहीं है?
(a) Windows Vista
(b) Linux
(c) Microsoft Office
(d) Apple's Mac OS
Show Answer
Ans.(c)
Ans.(c)
Sol.An operating system (OS) is system software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs. 

Q2. Venn diagram was invented by
वेन आरेख का आविष्कार किसके द्वारा किया गया था?
(a) Lucien Vidi / लुसीन विडी
(b) John Venn / जॉन वेन
(c) Theophilus Van Kannel / थिओफिलस वान कैनेल
(d) Lewis Urry / लुईस उरी
Show Answer
Ans.(b)
Sol.John Venn was an English logician and philosopher noted for introducing the Venn diagram. 

Q3. What is the total number of bones in the human body?
मानव शरीर में हड्डियों की कुल संख्या क्या है?
(a) 206
(b) 103
(c) 309
(d) 412
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The human skeleton is the internal framework of the body. It is composed of around 270 bones at birth – this total decreases to around 206 bones by adulthood after some bones get fused together. The bone mass in the skeleton reaches maximum density around age 21. 

Q4. Emblica officinalis is the scientific name of
फाइनिनल एम्बिका किसका वैज्ञानिक नाम है?
(a)Peepal / पीपल
(b) Mango / आम
(c) Amla / आंवला
(d) Drumstick / ड्रमस्टिक
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Phyllanthus emblica, also known as emblic, emblic myrobalan, myrobalan, Indian gooseberry, Malacca tree, or amla from Sanskrit amalaki is a deciduous tree of the family Phyllanthaceae. It is known for its edible fruit of the same name.


Q5. Sponges belongs to the phylum
स्पंज, फाईलम से किस प्रकार संबंधित है
(a) Protozoa / प्रोटोजोआ
(b) Annelida / एनेलिडा
(c) Porifera / पोरिफेरा
(d) Cnidaria /निडारिया
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Sponges, the members of the phylum Porifera, are a basal Metazoa clade as sister of the Diploblasts.

Q6. Release of which among the following is the primary reason for depletion of the ozone layer?
निम्नलिखित में से कौन सा स्राव ओजोन परत को कम करने का प्राथमिक कारण है?
 (a) Nitrous oxide / नाइट्रस ऑक्साइड
(b) Hydrogen dioxide / हाइड्रोजन डाइऑक्साइड
(c) Chlorofluro carbon / क्लोरो फ्लो यूरो कार्बन
(d) Carbon monoxide / कार्बन मोनोऑक्साइड
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Releases of CFCs have serious environmental consequences. Their long lifetimes in the atmosphere mean that some end up in the higher atmopshere (stratosphere) where they can destroy the ozone layer, thus reducing the protection it offers the earth from the sun's harmful UV rays.

Q7. Who killed Mahatma Gandhi?
महात्मा गाँधी को किसने मारा ?
(a) Nathuram Godse  / नाथूराम गोडसे
(b) James Russell / जेम्स रुसेल
(c) Sucha Singh Bassi / सुचा सिंह बस्सी
(d) Kunder Mehta / कुंदर मेहता
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Nathuram Vinayak Godse was a right-wing advocate of Hindu nationalism who assassinated Mahatma Gandhi, shooting him in the chest three times at point blank range in New Delhi on 30 January 1948.

Q8. What was the capital of Maharaja Ranjit Singh's kingdom?
महाराजा रणजीत सिंह के राज्य की राजधानी क्या थी?
(a) Patna / पटना
(b) Fatehpur Sikri / फतेहपुर सिकरी
(c) Islamabad / इस्लामाबाद
(d) Lahore / लाहौर
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Maharaja Ranjit Singh was the leader of the Sikh Empire, which ruled the northwest Indian subcontinent in the early half of the 19th century. 


Q9. __________ is the 2017 Oscar Winner for Best Actor.
2017 ऑस्कर के सर्वश्रेष्ठ अभिनेता __________ विजेता है.
(a) Casey Affleck / केसी ऐफ्लेक
(b) Bryan Cranston / ब्रायन क्रैनस्टन
(c) Matt Damon / मैट डेमन
(d) Michael Fassbender / माइकल फास्बेन्डर
Ans.(a)
Sol.Casey Affleck for his role in Manchester by the Sea.

Q10. Who discovered theory of relativity?
सापेक्षता के सिद्धांत की खोज किसने की?
(a) Isaac Newton / आइजैक न्यूटन
(b) Albert Einstein / अल्बर्ट आइंस्टीन
(c) Niel Bohr / निएल बोहर
(d) Michael Faraday / माइकल फैराडे
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Albert Einstein, in his theory of special relativity, determined that the laws of physics are the same for all non-accelerating observers, and he showed that the speed of light within a vacuum is the same no matter the speed at which an observer travels. 

Q11. Which device is used to measure the depth of ocean?
महासागर की गहराई को मापने के लिए किस डिवाइस का उपयोग किया जाता है?
(a) Lexometer / लेक्सोमीटर
(b) Nanometer / नैनोमीटर
(c) Fathometer / फाथोमीटर
(d) Hydrometer / हाइड्रोमीटर
Show Answer
Ans.(c)
Sol.fathometer is a depth finder that uses sound waves to determine the depth of water.

Q12. The movement Objections Resolution to guide the deliberations of the Assembly was started by
विधानसभा के विचार-विमर्श के मार्गदर्शन के लिए आंदोलन आपत्ति संकल्प शुरू किया गया था
(a) Jawaharlal Nehru  / जवाहर लाल नेहरू
(b) Kiran Desai / किरण देसाई
(c) K Natwar Singh / के नटवर सिंह
(d) K.M. Munshi / केएम मुंशी
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The historic Objectives Resolution was moved by Jawahar Lal Nehru on 13 December 1946 and was adopted on 22 January 1947. 


Q13. Rajya Sabha member has tenure of ______ years.
राज्य सभा के सदस्य का कार्यकाल ___________ वर्षों का होता है.
(a) 8
(b) 6
(c) 4
(d) 2
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Membership is limited to 250 members, and the present Rajya Sabha has 245 members. 233 members are elected by state assembly members and 12 are nominated by the President for their contributions to art, literature, science, and social services.

Q14. Limba Ram is associated with which Sport?
लिम्बा राम किस खेल से सम्बन्धित है?
(a) Javelin Thrower / भालेदार फेंकने वाला
(b) Archery / तीरंदाजी
(c) Cricket / क्रिके
(d) Badminton / बैडमिंटन
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Limba Ram is an Indian archer who represented India in international competitions, including three Olympics.He was awarded the Padma Shri Award in 2012. 

Q15. Who wrote the book 'Glimpses of World History'?
पुस्तक 'ग्लिम्प्स ऑफ़ वर्ल्ड हिस्ट्री'  किसने लिखी थी ?
(a) Shashi Tharoor / शशि थरूर
(b) Mahatma Gandhi / महात्मा गांधी
(c) Nirad C Chaudhuri / निर्राद सी चौधरी
(d) Jawaharlal Nehru / जवाहर लाल नेहरू
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Glimpses of World History, a book published by Jawaharlal Nehru in 1934, is a panoramic sweep of the history of humankind.


You may also like to read:





    

No comments