General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 14th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Arboreal Ateles is the scientific name of _____?
अर्बोरियल एटेलिस _____ का वैज्ञानिक नाम है
(a) Squirrel (गिलहरी)
(b)  Sparrow (स्पैरो)
(c) Lizard (छिपकली)
(d) Spider monkey (स्पाइडर बंदर)
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Spider monkey is the common name for the arboreal, tropical New World monkeys comprising the genus Ateles of the primate family Atelidae.Characterized by very long prehensile tails, long arms, and thumbless hands. Found in tropical forests from southern Mexico to Brazil.

Q2. Who discovered Fullerene (an allotrope of carbon)?
फुललेरिन (कार्बन के एलोट्रोप) की खोज किसने की?
(a) K Scheele (के शेले)
(b) Richard Smalley (रिचर्ड स्मालेली)
(c) Faraday (फैराडे)
(d) Heisenberg (हाइजेनबर्ग)
Show Answer
Ans.(b)
Richard Errett Smalley was the Gene and Norman Hackerman Professor of Chemistry and a Professor of Physics and Astronomy at Rice University. Fullerene, also called buckminsterfullerene, any of a series of hollow carbon molecules that form either a closed cage (“buckyballs”) or a cylinder (carbon “nanotubes”). The first fullerene was discovered in 1985.

Q3. ___________ is a condition in which there is a deficiency of red cells or of haemoglobin in the blood.
___________ एक ऐसी स्थिति है जिसमें रक्त कोशिकाओं या रक्त में हीमोग्लोबिन की कमी होती है.
(a) Albinism/ एल्बिनिस्म
(b) Propyria/ प्रोपाईरिया
(c) Anaemia/ एनीमिया
(d) Keloid disorder/ केलोइड डिसऑर्डर
Show Answer
Ans.(c)
Anemia is a decrease in the total amount of red blood cells (RBCs) or hemoglobin in the blood, or a lowered ability of the blood to carry oxygen.

Q4. ___ fundamental rights are recognized by the Indian constitution.
___ मौलिक अधिकारों को भारतीय संविधान द्वारा मान्यता प्राप्त हैं.
(a) Five/ पांच
(b) Six/ छह
(c) Seven/ सात
(d) Eight/ आठ
Show Answer
Ans.(c)


Q5. Which of the following disease is not caused by water pollution?
निम्न में से कौन सी बीमारी जल प्रदूषण के कारण नहीं होती है?
(a) Cholera/ हैज़ा
(b) Typhoid/ टाइफाइड
(c) Asthma/ दमा
(d) Diarrhoea/अतिसार
Show Answer
Ans.(c)

Q6. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्नलिखित में से किसका गलनांक बिंदु सबसे कम है?
(a) Sodium/सोडियम
(b) Tin/टिन
(c) Radon/रेडॉन
(d) Radium/रेडियम
Show Answer
Ans.(c)

Q7. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Fluorine?
निम्नलिखित तत्वों की परमाणु संख्या में से किसकी एटॉमिक संख्या फ्लोरिन की तुलना में अधिक है?
(a) Sodium(सोडियम)
(b) Beryllium(बेरिलियम)
(c) Nitrogen(नाइट्रोजन)
(d) Boron(बोरान)
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Sodium-11
Beryllium-4
Nitrogen-7
Boron-5

Q8. Convert decimal number 106 to binary.
दशमलव संख्या 106 को बाइनरी में कनवर्ट करें
(a) 1101000
(b) 1101010
(c) 1100110
(d) 1110000
Show Answer
Ans.(b)


Q9. Bihu is a folk dance of which state?
बिहू किस राज्य का लोक नृत्य है?
(a) Assam(असम)
(b) Maharashtra(महाराष्ट्र)
(c) Odisha(ओडिशा)
(d) Uttarakhand(उत्तराखंड)
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Bihu is the national festival of Assam. Bihu is celebrated three times in a year. In Assam celebrates three types of bihu name as, Rongaali Bihu, Kati Bihu and Bhogaali Bihu.

Q10. Government borrowing to finance budget deficits _____.
 वित्तीय बजट के लिए सरकार को उधार _____
(a) will exert downward pressure on interest rates(ब्याज दरों पर निम्न दबाव डालेगा)
(b) will have no effect on interest rates(का ब्याज दर पर कोई असर नहीं होगा)
(c) will increase supply of loanable funds(ऋण योग्य फंडों की आपूर्ति में वृद्धि होगी)
(d) will put upward pressure on interest rates(ब्याज दरों पर दबाव बढ़ाएगा)
Show Answer
Ans.(d)

Q11. What is inertia?
जड़त्व क्या है?
(a) Tendency to resist change in the current state(वर्तमान स्थिति में बदलाव का विरोध करने की प्रवृत्ति)
(b) Tendency to impart acceleration to a body(एक शरीर को त्वरण प्रदान करने की प्रवृत्ति)
(c) Tendency to bring a body to rest(शरीर को आराम देने की प्रवृत्ति)
(d) Tendency to change its current state(अपनी वर्तमान स्थिति को बदलने की प्रवृत्ति)
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Inertia is the resistance of any physical object to any change in its state of motion. This includes changes to the object's speed, direction, or state of rest. Inertia is also defined as the tendency of objects to keep moving in a straight line at a constant velocity.

Q12. Article 356 of the Indian Constitution is about.
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 356 किस बारे में है
(a) Directive Principles of state policy(राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत)
(b) Imposition of President’s Rule in states(राज्यों में राष्ट्रपति शासन का प्रभाव)
(c) Hindi as official language(आधिकारिक भाषा के रूप में हिंदी)
(d) Special status to Kashmir(कश्मीर को विशेष दर्जा)
Show Answer
Ans.(b)


Q13. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Maharashtra is 
महाराष्ट्र की संसदीय सीटों की संख्या (लोकसभा) है
(a) 10
(b) 26
(c) 28
(d) 48
Show Answer
Ans.(d)

Q14. Which cricketer scored 400 runs in an innings in Test Cricket?
किस क्रिकेट खिलाड़ी ने टेस्ट क्रिकेट में एक पारी में 400 रन बनाये थे?
(a) Sachin Tendulkar(सचिन तेंडुलकर)
(b) Don Bradman(डॉन ब्रैडमैन)
(c) Brian Lara(ब्रायन लारा)
(d) Vivian Richards(विवियन रिचर्ड्स)
Show Answer
Ans.(c)
Sol.West Indies batsman Brian Lara has the highest individual score in Test cricket: he scored 400 not out against England in 2004 to surpass the innings of 380 by Matthew Hayden six months earlier.

Q15. Name the author of the book “Discovery of India”.
“Discovery of India” के लेखक कौन है?
(a) Jawahar Lal Nehru(जवाहर लाल नेहरू)
(b) Kiran Desai(किरण देसाई)
(c) K Natwar Singh(कश्मीर नटवर सिंह)
(d) Indira Gandhi(इंदिरा गांधी)
Show Answer
Ans.(a)


You may also like to read:





    

No comments