General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 13th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Which of the following molecules is joined by a double covalent bond?
निम्नलिखित में से कौन से अणु द्विगुण सहसंयोजक बंधन से जुड़ जाते हैं?
(a) Cl₂
(b) O₂
(c) N₂
(d) He₂
Show Answer
Ans.(b)
Sol.A covalent bond, also called a molecular bond, is a chemical bond that involves the sharing of electron pairs between atoms.

Q2. The renowned Temple at Ranakpur is a _______ Temple.
_______ मंदिर रणकपुर का प्रसिद्ध मंदिर है.
(a) Shiva / शिव
(b) Jain / जैन
(c) Krishna / कृष्णा
(d) Ram / राम
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The renowned Jain temple at Ranakpur is dedicated to Tirthankara Rishabhanatha. 

Q3. Jallikattu is associated with _____.
जल्लीकट्टू _____ से सम्बन्धित है
(a) Trichur  / त्रिचूर
(b) Karthigai  / कार्तिगाई
(c) Onam / ओणम
(d) Pongal  / पोंगल
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Jallikattu (or sallikkattu), also known as eru thazhuvuthal and manju virattu, is a traditional spectacle in which a Bos indicus bull.Jallikattu is typically practised in the Indian state of Tamil Nadu as a part of Pongal celebrations on Mattu Pongal day, which occurs annually in January. 

Q4. Who generally presents the Finance Budget in Indian Parliament?
भारतीय संसद में आम तौर पर वित्त बजट कौन प्रस्तुत करता है?
(a) RBI Governor  /भारतीय रिजर्व बैंक के गवर्नर
(b) Budget Minister  / बजट मंत्री
(c) Finance Minister / वित्त मंत्री
(d) Finance Secretary / वित्त सचिव
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Union Budget of India, also referred to as the Annual Financial Statement in the Article 112 of the Constitution of India, is the annual budget of the Republic of India.


Q5. Which gas contributes most to the Greenhouse effect?
कौन सी गैस ग्रीनहाउस प्रभाव में सबसे ज्यादा योगदान देता है?
(a) Water vapour / जल वाष्प
(b) Ozone / ओजोन
(c) Oxygen / ऑक्सीजन
(d) Nitrogen / नाइट्रोजन
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Dumping greenhouse gases into the atmosphere makes the atmosphere more humid. And since water vapor is itself a greenhouse gas, the increase in humidity amplifies the warming from carbon dioxide.

Q6. Corbett National Park was established to protect which animal?
कॉर्बेट नेशनल पार्क किस जानवर की रक्षा के लिए स्थापित किया गया था?
(a) Bengal Tigers / बंगाल बाघ
(b) Snow Leopards / हिम तेंदुए
(c) Asiatic Lions / एशियाई शेर
(d) One-Horned Rhinos / एक सींग वाले राइनोस
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Jim Corbett National Park is the oldest national park in India and was established in 1936 as Hailey National Park to protect the endangered Bengal tiger.

Q7. Subramanya Bharthi was a noted ______.
सुब्रमण्य भारती एक उल्लेखनीय___________ थे.
(a) Boxer / मुक्केबाज़
(b) Swimmer / तैराक
 (c) Poet / कवि
(d) Painter / चित्रकार
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Chinnaswami Subramania Bharati, also known as Bharathiyar was a Tamil writer, poet, journalist, Indian independence activist and a social reformer from Tamil Nadu.

Q8. Which state does not share a common border with Chhattisgarh?
कौन सा राज्य अपनी आम सीमा को छत्तीसगढ़ के साथ साझा नहीं करता?
(a) Karnataka / कर्नाटक
(b) Odisha / उड़ीसा
(c) Jharkhand / झारखंड
(d) Maharashtra / महाराष्ट्र
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Chhattisgarh shares its borders with the states of Uttar Pradesh in north, Madhya Pradesh and Maharashtra in west, Telangana in southwest, Odisha in east and Jharkhand in northeast.


Q9. Name the longest river in India.
भारत में सबसे लंबी नदी का नाम बताईये.
(a) Brahmaputra / ब्रह्मपुत्र
(b) Ganga / गंगा
(c) Godavari / गोदावरी
(d) Krishna / कृष्णा
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Ganges, also known as Ganga, is a trans-boundary river of Asia which flows through the nations of India and Bangladesh.

Q10. Quit India Movement was launched by Mahatma Gandhi in _____.
भारत छोड़ो आंदोलन महात्मा गांधी द्वारा _____ में शुरू किया गया था.
(a) 1885
(b) 1942
(c) 1947
(d) 1939
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Quit India Movement or the India August Movement, was a movement launched at the Bombay session of the All-India Congress Committee by Mahatma Gandhi on 8 August 1942, during World War II, demanding an end to British Rule of India. 

Q11. Which Freedom Fighter addressed Mahatma Gandhi as "Father of the Nation" for the 1st time?
किस स्वतंत्रता सेनानी ने महात्मा गांधी को पहली बार "राष्ट्र का जनक" कहकर सम्बोधित किया था ?
 (a) Jawaharlal Nehru / जवाहर लाल नेहरू
(b) Subhash Chandra Bose / सुभाष चंद्र बोस
(c) Sarojini Naidu  / सरोजिनी नायडू
(d) Chandra Shekhar Azad / चंद्रशेखर आजाद
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Mahatma Gandhiji is revered in India as the Father of the Nation. Much before the Constitution of Free India conferred the title of the Father of the Nation upon the Mahatma, it was Netaji Subhash Chandra Bose who first addressed him. 

Q12. Name the first Indian who got Nobel Prize in physics.
भौतिकी में नोबेल पुरस्कार प्राप्त करने वाले सबसे पहले भारतीय का नाम बताईये?
(a) CK Naidu / सीके नायडू
(b) Rangnath Mishra / रंगनाथ मिश्रा
(c) Amartya Sen / अमर्त्य सेन
(d) CV Raman / सीवी रमन
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Sir Chandrasekhara Venkata Raman was an Indian physicist born in the former Madras Province in India presently the state of Tamil Nadu, who carried out ground-breaking work in the field of light scattering, which earned him the 1930 Nobel Prize for Physics.


Q13. Which physical quantity is measured in 'siemens'?
'सीमेंस' में कौन सी भौतिक मात्रा मापी जाती है?
(a) Electric potential / इलेक्ट्रिक क्षमता
(b) Electrical conductance / विद्युत चालन
(c) Magnetic flux / चुंबकीय प्रवाह
(d) Refractive index / अपवर्तक सूचकांक
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The siemens is the derived unit of electric conductance, electric susceptance and electric admittance in the International System of Units (SI).

Q14. Rate of change of momentum is
गति के परिवर्तन की दर क्या है?
(a) Area / क्षेत्र
(b) Pressure / दबाव
 (c) Force / बल
(d) Velocity / वेग
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The rate of change of momentum of an object is directly proportional to the resultant force applied and is in the direction of the resultant force. The resultant force is equal to the rate of change of momentum. 

Q15. All of the following are the aims of Lok Adalat, except
निम्नलिखित सभी लोक अदालत के लक्ष्य है इसके अतिरिक्त-
(a) Secure justice to the weaker sections / कमजोर वर्गों के लिए सुरक्षित न्याय
(b) Mass disposal of the cases / सार्वजनिक मामलों का निपटान
(c) Give the power to rule in the hands of the common man / आम आदमी के हाथों शासन करने की शक्ति दें
(d) Minimize cost and delay / लागत और देरी को कम करें
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Lok Adalat is one of the alternative dispute redressal mechanisms, it is a forum where disputes/cases pending in the court of law or at pre-litigation stage are settled/ compromised amicably. Lok Adalats have been given statutory status under the Legal Services Authorities Act, 1987.


You may also like to read:





    

No comments