General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 11th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Which of the following language is used to access data from a database?
डेटाबेस से डेटा तक पहुंचने के लिए निम्न में से कौन सी भाषा का उपयोग किया जाता है
(a) ASP.Net
(b) Java
(c) SQL
(d) C++
Show Answer
Ans.(c)
Sol.SQL is a domain-specific language used in programming and designed for managing data held in a relational database management system, or for stream processing in a relational data stream management system.

Q2. Electric tram was invented by?
इलेक्ट्रिक ट्राम का आविष्कार किसके द्वारा किया गया था?
(a) Fyodor Pirotsky/ फ्योडोर पिरोत्सकी
(b) Arthur Pitney/ आर्थर पिटने
(c) Fritz Pfleumer/ फ़्रिट्ज़ प्फ्लयूमेर
(d) Stephen Perry/ स्टीफन पेरी
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The world's first electric tram line operated in Sestroretsk near Saint Petersburg, Russia, invented and tested by Fyodor Pirotsky in 1880.

Q3. Which of the following is a symptom of haemophilia?
निम्नलिखित में से क्या हेमोफिलिया का लक्षण है
(a) Night Blindness/ रतौंधी
(b) No clotting of Blood/ रक्त का कोई स्‍कंदन नहीं
(c) Rickets/ बालवक्र
(d) Loss of haemoglobin/ हीमोग्लोबिन की क्षति
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Haemophilia, also spelled hemophilia, is a mostly inherited genetic disorder that impairs the body's ability to make blood clots, a process needed to stop bleeding. 

Q4. The process of pollination by birds is also known as
पक्षियों द्वारा परागण की प्रक्रिया किसके रूप में भी जाना जाता है?
(a) Hydrophily/ हाइड्रोफिली
(b) Entomophily/एंथोमोफिली
(c) Embryophily/एम्ब्र्योफिली
(d) Ornithophily/ ओर्निथोफिली
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Ornithophily or bird pollination is the pollination of flowering plants by birds.


Q5. Spiders belong to the phylum
मकड़ी किस फाईलम से संबंधित हैं
(a) Mollusca/ मोलस्का
(b) Annelida/ ऐनेलिडा
(c) Cnidaria/ निडारिया
(d) Arthropoda/ आर्थ्रोपोड़ा
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Arthropods are a large group of invertebrate animals. Insects, spiders, crabs, shrimp, millipedes, and centipedes are all arthropods.

Q6. Which among the following has the maximum density?
निम्नलिखित में से किसका घनत्व अधिकतम होता है
(a) Water/पानी
(b) Ice/बर्फ
(c) Ethylene/ एथिलीन
(d) Acetone/ एसीटोन
Show Answer
Ans.(a)
Sol.An especially notable irregular maximum density is that of water, which reaches a density peak at 3.98 °C (39.16 °F). This has important ramifications in Earth's ecosystem.

Q7. What happens in an oxidation reaction?
ऑक्सीकरण प्रतिक्रिया में क्या होता है?
(a) Protons are lost./ प्रोटॉन कम हो जाते हैं
(b) Electrons are lost/ इलेक्ट्रॉन कम हो जाते हैं
(c) Neutrons are lost./ न्यूट्रॉन कम हो जाते हैं
(d) Electrons are gained./ इलेक्ट्रॉन प्राप्त होते हैं
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Oxidation is the loss of electrons during a reaction by a molecule, atom or ion. 

Q8. Nalanda Mahavihara site is in
नालंदा महाविहार स्थल ________ में है
(a) Rajasthan/ राजस्थान
(b) Assam/ असम
(c) Bihar/ बिहार
(d) Gujarat/ गुजरात
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Nalanda was a Mahavihara, a large Buddhist monastery, in the ancient kingdom of Magadha (modern-day Bihar) in India. 


Q9. The Desert Festival is held in _____.
रेगिस्तान महोत्सव _____ में आयोजित किया जाता है.
(a) Barmer/ बाड़मेर
(b) Jaisalmer/ जैसलमेर
(c) Sahara/ सहारा
(d) Thar/ थार
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Jaisalmer Desert Festival is an annual event that take place in February month in the beautiful city Jaisalmer.

Q10. The goods which people consume more, when their price rises are called _______.
वह वस्तु सामान जो लोग अधिक उपभोग करते हैं, जब उनकी कीमत बढ़ जाती है तो उन्हें _______ कहा जाता है
(a) Essential goods/ आवश्यक वस्तु
(b) Capital goods/ पूंजीगत वस्तुएं
(c) Veblen goods/ घरेलू वस्तुएं
(d) Giffen goods/ जिफेन वस्तुएं
Show Answer
Ans.(d)
Sol.A Giffen good, in economic theory, is a good that is in greater demand as its price increases.

Q11. Who coined the term "Ecology"?
"पारिस्थितिकी" शब्द किसने बनाया था?
(a) Ernst Haeckel/ अर्न्स्ट हैकेल
(b) G. Evelyn Hutchinson/ जी. एवलिन हचिन्सन
(c) Hugo de Vries/ ह्यूगो डी व्रीज़
(d) Robert Brown/ रॉबर्ट ब्राउन
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The term oekologie (ecology) was coined in 1866 by the German biologist, Ernst Haeckel from the Greek oikos meaning "house" or "dwelling", and logos meaning "science" or "study". Thus, ecology is the "study of the household of nature". 

Q12. Banana freckle is a plant disease. It is caused by a
केला फ्रेक्ल एक पौधे की बीमारी है. यह किसके कारण होता है
(a) Virus/ वाइरस
(b) Fungus/ कवक
(c) Bacteria/ जीवाणु
(d) Insect/ कीट
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Banana Freckle is a disease caused by the fungus Guignardia musae (telomorph) or Phyllosticta musarum (anamorph). 


Q13. Pablo Picasso was from _____.
पाब्लो पिकासो _____ से था
(a) India/ भारत
(b) UK/ यूके
(c) Spain/ स्पेन
(d) Italy/ इटली
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Pablo Picasso was a Spanish painter, sculptor, printmaker, ceramicist, stage designer, poet and playwright who spent most of his adult life in France.

Q14. Which of the following Indian chilly is considered one of the hottest in the world?
निम्नलिखित में से किस भारतीय मिर्च को दुनिया में सबसे गर्म माना जाता है?
(a) Bhut Jolokia/ भूट जोलोका
(b) Bhut Mahabora/ भूट महाबोरा
(c) Lal Chitin/ लाल चिटिन
(d) Lal Shamak/ लाल शामक
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The Bhut Jolokia (also known as Naga Jolokia, Ghost Chili, Ghost Pepper, Naga Morich) is a chilli pepper originating in Assam, India, that has earned Guiness World Records' recognition as the World's Hottest Chilli Pepper.It is an interspecific hybrid chili pepper cultivated in the Northeast Indian states of Arunachal Pradesh, Assam, Nagaland and Manipur. 

Q15. Name the hottest planet.
सबसे गर्म ग्रह का नाम बताइये?
(a) Mercury/ पारा
(b) Venus/ शुक्र
(c) Neptune/ नेपच्यून
(d) Mars/ मंगल ग्रह
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Venus is the hottest planet even though Mercury is the closest planet to the Sun. The reason that Venus is hotter than Mercury is because it has an atmosphere made of carbon dioxide; it also has clouds of acid inside its atmosphere. This is called greenhouse effect.


You may also like to read:





    

No comments