General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 18th May


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. The wilting of plants takes place due to _____.
पौधों _____ के कारण मुरझा जाते हैं?
(a) Photosynthesis / प्रकाश संश्लेषण
(b) Transpiration / स्वेद
(c) Absorption / अवशोषण
(d) Respiration / श्वसन
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Transpiration is the process by which moisture is carried through plants from roots to small pores on the underside of leaves, where it changes to vapor and is released to the atmosphere. Transpiration is essentially evaporation of water from plant leaves.

Q2. Bovidae Ovis is the scientific name of _____.
बोवीडे ओविस _____ का वैज्ञानिक नाम है.
(a) Goat / बकरा
(b) Cow / गाय
(c) Buffalo / भैंस
(d) Sheep / भेड़
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Ovis is a genus of mammals, part of the goat-antelope subfamily of the ruminant family Bovidae. Its five or more highly sociable species are known as sheep.

Q3. Which glass is used to make spectacles?
चश्मा बनाने के लिए कौन से ग्लास का उपयोग किया जाता है?
(a) Crook's glass / क्रूक ग्लास
(b) Potash glass / पोटाश ग्लास
(c) Jena glass / जेना ग्लास
(d) Soda glass / सोडा ग्लास
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Crook's glass is a type of glass that contains cerium and other rare earths and has a high absorption of ultraviolet radiation; used in sunglasses.

Q4. Barium loses ____ electrons to achieve noble gas electron configuration.
बेरियम नोबल गैस इलेक्ट्रानिक अवशेष हासिल करने के लिए ____ इलेक्ट्रॉनों खोता है.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
Ans.(b)
Sol.To achieve a noble gas configuration Barium needs to lose the two 6s electrons. Losing two electrons leaves Barium with the remaining electrons in a noble gas configuration but an ionic charge of +2


Q5. Who is known as the father of computing?
 कम्प्यूटिंग के पिता के रूप में कौन जाना जाता है?
(a) Charles Faraday / चार्ल्स फैराडे
(b) Michael Jonathan /  माइकल जोनाथन
(c) Charles Babbage / चार्ल्स बेबेज
(d) Douglas Well  / डगलस खैर
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Charles Babbage,English mathematician and inventor who is credited with having conceived the first automatic digital computer. 


Q6. Qatar is the highest per capita emitter of which of the following gases?
क़तर निम्नलिखित में से किस गैस का प्रति व्यक्ति सबसे अधिक उत्सर्जन करता है?
(a) Carbon Dioxide / कार्बन डाइआक्साइड
(b) Carbon Monoxide / कार्बन मोनोऑक्साइड
(c) Ammonia / अमोनिया
(d) Hydrogen Sulphide / हाइड्रोजन सल्फ़ाइड
Show Answer
Ans.(a)

Q7. Where is Dachigam National Park located?
दचीगम राष्ट्रीय उद्यान कहां स्थित है?
(a) Uttarakhand / उत्तराखंड
(b) Mizoram / मिजोरम
(c) Jammu & Kashmir / जम्मू और कश्मीर
(d) Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Dachigam National Park is located 22 kilometers from Srinagar, Jammu and Kashmir.

Q8. Name the first satellite of India dedicated exclusively for educational purposes.
भारत के पहले उपग्रह का नाम बताइए जिसे विशेष रूप से शैक्षिक उद्देश्यों के लिए समर्पित है.
(a) KNOWSAT
(b) TEJSAT
(c) EDUSAT
(d) GSAT
Show Answer
Ans.(c)
Sol.EDUSAT is the world's first dedicated educational satellite, according to the Indian Space Research Organisation (ISRO). India launched the $20 million, 2-tonne EDUSAT from the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota, a tiny island in the Bay of Bengal.


Q9. In terms of size, Uranus ranks no. __________ in our Solar System.
आकार के संदर्भ में, यूरेनस हमारे सौर मंडल में __________ स्थान पर है.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
Ans.(c)

Q10. Hyderabad is the Capital City of __________.
हैदराबाद __________ का राजधानी शहर है
(a) Assam / असम
(b) Chhattisgarh / छत्तीसगढ़
(c) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश
(d) Telangana / तेलंगाना
Show Answer
Ans.(c)

Q11. Battle of Plassey was fought in ______.
प्लासी की लड़ाई ______ में लड़ी गई थी
(a) 1657
(b) 1707
(c) 1757
(d) 1807
Show Answer
Ans.(c)
Sol.On 23 June 1757, the Battle of Plassey was fought between the forces of Siraj Ud Daulah, and his French support troops and the troops of the British East India Company, led by Robert Clive.

Q12. Shah Jahan (1627–1657 AD) was the ruler of which dynasty?
शाहजहां (1627-1657 ई.) किस वंश का शासक था?
(a) Mughal / मुगल
(b) Nanda / नंदा
(c) Maurya / मौर्य
(d) Haryanka / हर्यंका
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Shah Jahan (Shahab-ud-din Muhammad Khurram) was the fifth Mughal emperor, who ruled from 1628 to 1658.

Q13. Who was the first Indian astronaut to travel in space?
अंतरिक्ष में जाने के लिए प्रथम भारतीय अंतरिक्ष यात्री कौन था?
(a) Rakesh Sharma / राकेश शर्मा
(b) Ravish Malhotra / रविश मल्होत्रा
(c) Kalpana Chawla / कल्पना चावला
(d) Sheikh Muszaphar Shukor / शेख मुस्ज़फाफर शुकर
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Rakesh Sharma was the first Indian to travel in Space. He was born on 13th January 1949 in Punjab, India. He flew on Salyut 7 Space Station.

Q14. AV= constant, where A= area of cross-section and V= velocity of fluid. This equation is called _____.
AV= स्थिर, जहाँ A= क्रॉस-सेक्शन का क्षेत्रफल और V= द्रव का वेग. इस समीकरण को ______ कहा जाता है.
(a) Equation of discontinuity / असंतुलन का समीकरण
(b) Equation of continuity / निरंतरता का समीकरण
(c) Equation of sustenance / जीविका का समीकरण
(d) Equation of parallelism / समांतरता का समीकरण
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Continuity uses the conservation of matter to describe the relationship between the velocities of a fluid in different sections of a system. 

Q15. A body in equilibrium _______.
संतुलन में एक शरीर _______
(a) can move with constant acceleration / लगातार त्वरण के साथ स्थानांतरित कर सकता है
(b) is always at rest / हमेशा आराम में रहता है
(c) can move with constant velocity / निरंतर वेग के साथ स्थानांतरित कर सकता है
(d) can move with variable acceleration / चर त्वरण के साथ स्थानांतरित कर सकता है
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A body which is in equilibrium is either moving at constant velocity in a straight line, or it is not moving. If it is not moving, it said to be in static equilibrium. The reason why the body does not move is because the forces acting on it cancel each other out.



You may also like to read:




    

No comments