Cloze Test Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018:15 May

Dear Students,

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Cloze Test Questions With SolutionsTo make you learn basic English and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following passages, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given

Albert Einstein was born at Ulm, in Württemberg, Germany, on (i) ___________. Six weeks later the family moved to Munich, where he later on began his schooling at the Luitpold Gymnasium. Later in 1896 he entered the Swiss Federal Polytechnic School in Zurich to be trained as a teacher in physics and mathematics. During his stay at the Patent Office, and in his (ii)_________ time, he produced much of his remarkable work. He became a German citizen in 1914 and remained in Berlin until 1933 when he (iii)________ his citizenship for political reasons and (iv)___________ to America to take the position of Professor of Theoretical Physics at Princeton*. He became a United States citizen in (v)__________ and retired from his post in 1945.


Q1.  
(a) March 14, 1878
(b) March 14, 1879
(c) March 14, 1876
(d) March 14, 1880
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct answer.


Albert Einstein was born at Ulm, in Württemberg, Germany, on (i) ___________. Six weeks later the family moved to Munich, where he later on began his schooling at the Luitpold Gymnasium. Later in 1896 he entered the Swiss Federal Polytechnic School in Zurich to be trained as a teacher in physics and mathematics. During his stay at the Patent Office, and in his (ii)_________ time, he produced much of his remarkable work. He became a German citizen in 1914 and remained in Berlin until 1933 when he (iii)________ his citizenship for political reasons and (iv)___________ to America to take the position of Professor of Theoretical Physics at Princeton*. He became a United States citizen in (v)__________ and retired from his post in 1945.

Q2. 
(a) busy
(b) committed
(c) spare
(d) grieved
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Spare time:  time that is free from duties or responsibilities
Hence option C fits in the context.


Albert Einstein was born at Ulm, in Württemberg, Germany, on (i) ___________. Six weeks later the family moved to Munich, where he later on began his schooling at the Luitpold Gymnasium. Later in 1896 he entered the Swiss Federal Polytechnic School in Zurich to be trained as a teacher in physics and mathematics. During his stay at the Patent Office, and in his (ii)_________ time, he produced much of his remarkable work. He became a German citizen in 1914 and remained in Berlin until 1933 when he (iii)________ his citizenship for political reasons and (iv)___________ to America to take the position of Professor of Theoretical Physics at Princeton*. He became a United States citizen in (v)__________ and retired from his post in 1945.

Q3. 
(a) renounced
(b) acquired
(c) deserted
(d) left
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Renounce: formally declare one's abandonment of (a claim, right, or possession).
Hence option A fits in the context.


Albert Einstein was born at Ulm, in Württemberg, Germany, on (i) ___________. Six weeks later the family moved to Munich, where he later on began his schooling at the Luitpold Gymnasium. Later in 1896 he entered the Swiss Federal Polytechnic School in Zurich to be trained as a teacher in physics and mathematics. During his stay at the Patent Office, and in his (ii)_________ time, he produced much of his remarkable work. He became a German citizen in 1914 and remained in Berlin until 1933 when he (iii)________ his citizenship for political reasons and (iv)___________ to America to take the position of Professor of Theoretical Physics at Princeton*. He became a United States citizen in (v)__________ and retired from his post in 1945.

Q4. 
(a) immigrated
(b) transferred
(c) strolled
(d) emigrated
Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Emigrate: leave one's own country in order to settle permanently in another.
Hence option D fits in the context.



Albert Einstein was born at Ulm, in Württemberg, Germany, on (i) ___________. Six weeks later the family moved to Munich, where he later on began his schooling at the Luitpold Gymnasium. Later in 1896 he entered the Swiss Federal Polytechnic School in Zurich to be trained as a teacher in physics and mathematics. During his stay at the Patent Office, and in his (ii)_________ time, he produced much of his remarkable work. He became a German citizen in 1914 and remained in Berlin until 1933 when he (iii)________ his citizenship for political reasons and (iv)___________ to America to take the position of Professor of Theoretical Physics at Princeton*. He became a United States citizen in (v)__________ and retired from his post in 1945.

Q5. 
(a) 1942
(b) 1940
(c) 1941
(d) 1939
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct answer.

State Bank of India (SBI) is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in (vi)__________. On April 1, 2017, the State Bank of India, which was India's largest bank, merged with five of its associate banks. This was the first ever large scale (vii)________ in the Indian banking industry. With the merger, SBI became one of the 50 largest banks in the (viii)_________. The company is ranked 232nd on the Fortune Global 500 list of the world's biggest corporations as of 2016. The bank (ix)________ from the Bank of Calcutta, founded in 1806, via the Imperial Bank of India, making it the oldest commercial bank in the Indian subcontinent. The Bank of Madras merged into the other two "presidency banks" in British India, the (x)__________ and the Bank of Bombay, to form the Imperial Bank of India, which in turn became the State Bank of India in 1955.

Q6. 
(a) Pune, Maharashtra
(b) Lucknow, Uttar Pradesh
(c) New Delhi
(d) Mumbai, Maharashtra
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct answer.

State Bank of India (SBI) is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in (vi)__________. On April 1, 2017, the State Bank of India, which was India's largest bank, merged with five of its associate banks. This was the first ever large scale (vii)________ in the Indian banking industry. With the merger, SBI became one of the 50 largest banks in the (viii)_________. The company is ranked 232nd on the Fortune Global 500 list of the world's biggest corporations as of 2016. The bank (ix)________ from the Bank of Calcutta, founded in 1806, via the Imperial Bank of India, making it the oldest commercial bank in the Indian subcontinent. The Bank of Madras merged into the other two "presidency banks" in British India, the (x)__________ and the Bank of Bombay, to form the Imperial Bank of India, which in turn became the State Bank of India in 1955.


Q7. 
(a) adulteration
(b) consolidation
(c) revolution
(d) rationalization
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Consolidation: the action or process of combining a number of things into a single more effective or coherent whole.
Hence option B fits in the context.


State Bank of India (SBI) is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in (vi)__________. On April 1, 2017, the State Bank of India, which was India's largest bank, merged with five of its associate banks. This was the first ever large scale (vii)________ in the Indian banking industry. With the merger, SBI became one of the 50 largest banks in the (viii)_________. The company is ranked 232nd on the Fortune Global 500 list of the world's biggest corporations as of 2016. The bank (ix)________ from the Bank of Calcutta, founded in 1806, via the Imperial Bank of India, making it the oldest commercial bank in the Indian subcontinent. The Bank of Madras merged into the other two "presidency banks" in British India, the (x)__________ and the Bank of Bombay, to form the Imperial Bank of India, which in turn became the State Bank of India in 1955.

Q8. 
(a) country
(b) world
(c) locality
(d) share market
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Option B is correct.

State Bank of India (SBI) is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in (vi)__________. On April 1, 2017, the State Bank of India, which was India's largest bank, merged with five of its associate banks. This was the first ever large scale (vii)________ in the Indian banking industry. With the merger, SBI became one of the 50 largest banks in the (viii)_________. The company is ranked 232nd on the Fortune Global 500 list of the world's biggest corporations as of 2016. The bank (ix)________ from the Bank of Calcutta, founded in 1806, via the Imperial Bank of India, making it the oldest commercial bank in the Indian subcontinent. The Bank of Madras merged into the other two "presidency banks" in British India, the (x)__________ and the Bank of Bombay, to form the Imperial Bank of India, which in turn became the State Bank of India in 1955.

Q9.  
(a) ascends
(b) extends
(c) descends
(d) assents
Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Descend: move or fall downwards.
Hence option C fits in the context.

State Bank of India (SBI) is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is a government-owned corporation with its headquarters in (vi)__________. On April 1, 2017, the State Bank of India, which was India's largest bank, merged with five of its associate banks. This was the first ever large scale (vii)________ in the Indian banking industry. With the merger, SBI became one of the 50 largest banks in the (viii)_________. The company is ranked 232nd on the Fortune Global 500 list of the world's biggest corporations as of 2016. The bank (ix)________ from the Bank of Calcutta, founded in 1806, via the Imperial Bank of India, making it the oldest commercial bank in the Indian subcontinent. The Bank of Madras merged into the other two "presidency banks" in British India, the (x)__________ and the Bank of Bombay, to form the Imperial Bank of India, which in turn became the State Bank of India in 1955.

Q10.
(a) Bank of Baroda
(b) Bank of Calcutta
(c) Bank of India
(d) Bank of Odisha
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct answer.

Auctions are public (xi)_____ of goods, conducted by an (xii)_____ auctioneer. He encourages buyers to (xiii)_____ higher prices and finally names the (xiv)_____ bidder as the buyer of the goods. This is called ‘knocking down’ the goods, for when the bidding ends the auctioneer (xv)_____, a small hammer on a table in front of him.


Q11. 
(a) sale
(b) marketing
(c) promotion
(d) viewing
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Sale: the exchange of a commodity for money; the action of selling something.
Hence option A fits in the context.


Auctions are public (xi)_____ of goods, conducted by an (xii)_____ auctioneer. He encourages buyers to (xiii)_____ higher prices and finally names the (xiv)_____ bidder as the buyer of the goods. This is called ‘knocking down’ the goods, for when the bidding ends the auctioneer (xv)_____, a small hammer on a table in front of him.



Q12. 
(a) authority
(b) allowed
(c) authentic
(d) approved
Show Answer
Ans.(b)
S12. Ans.(d)
Sol. Approved: officially sanctioned or accepted.
Hence Option D fits in the context.


Auctions are public (xi)_____ of goods, conducted by an (xii)_____ auctioneer. He encourages buyers to (xiii)_____ higher prices and finally names the (xiv)_____ bidder as the buyer of the goods. This is called ‘knocking down’ the goods, for when the bidding ends the auctioneer (xv)_____, a small hammer on a table in front of him.

Q13. 
(a) bid
(b) buy
(c) get
(d) bargain
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Bid: offer (a certain price) for something, especially at an auction.
Hence option A fits in the context.

Auctions are public (xi)_____ of goods, conducted by an (xii)_____ auctioneer. He encourages buyers to (xiii)_____ higher prices and finally names the (xiv)_____ bidder as the buyer of the goods. This is called ‘knocking down’ the goods, for when the bidding ends the auctioneer (xv)_____, a small hammer on a table in front of him.


Q14. 
(a) smartest
(b) highest
(c) biggest
(d) strongest
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Option B fits in the context.




Auctions are public (xi)_____ of goods, conducted by an (xii)_____ auctioneer. He encourages buyers to (xiii)_____ higher prices and finally names the (xiv)_____ bidder as the buyer of the goods. This is called ‘knocking down’ the goods, for when the bidding ends the auctioneer (xv)_____, a small hammer on a table in front of him.

Q15.
(a) bangs
(b) thrashes
(c) smashes
(d) hops
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Bang: strike or put down (something) forcefully and noisily.
Hence option A fits in the context.

You may also like to read






  
  

No comments