Practise Cloze Test Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 28th May

Dear Students,

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Cloze Test Questions With SolutionsTo make you learn basic English and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following passages, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given

Soil pollution (also known as land pollution) is caused when man-made chemicals, such as hydrocarbons, heavy metals, and solvents, get (i)__________ the soil. These chemicals come from industrial activities and from (ii)____________waste in disposal in leaky landfills. Soil pollution can cause health risks. The chemicals can produce harmful vapors, or they can contaminate water supplies (iii)________ the polluted soil. Plastic pollution is the (iv)__________of plastic products in the environment that adversely affects wildlife, (v)__________, or humans. 

Q1.  
(a) above
(b) into
(c) over
(d) near
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.  Into is the correct preposition to use here as it implies expressing movement or action with the result that something becomes enclosed or surrounded by something else. While other three prepositions only imply the nearby or above surface contact.


Soil pollution (also known as land pollution) is caused when man-made chemicals, such as hydrocarbons, heavy metals, and solvents, get (i)__________ the soil. These chemicals come from industrial activities and from (ii)____________waste in disposal in leaky landfills. Soil pollution can cause health risks. The chemicals can produce harmful vapors, or they can contaminate water supplies (iii)________ the polluted soil. Plastic pollution is the (iv)__________of plastic products in the environment that adversely affects wildlife, (v)__________, or humans.

Q2. 
(a) unexpected
(b) recycled
(c) unconventional
(d) improper
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Unconventional: not based on or conforming to what is generally done or believed.
Improper: not in accordance with accepted standards.
Hence option D is the correct usage.

Soil pollution (also known as land pollution) is caused when man-made chemicals, such as hydrocarbons, heavy metals, and solvents, get (i)__________ the soil. These chemicals come from industrial activities and from (ii)____________waste in disposal in leaky landfills. Soil pollution can cause health risks. The chemicals can produce harmful vapors, or they can contaminate water supplies (iii)________ the polluted soil. Plastic pollution is the (iv)__________of plastic products in the environment that adversely affects wildlife, (v)__________, or humans.

Q3. 
(a) along with
(b) beside
(c) underneath
(d) below
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Underneath is the preposition which implies ‘situated directly below (something else)’ and hence fits in the context.


Soil pollution (also known as land pollution) is caused when man-made chemicals, such as hydrocarbons, heavy metals, and solvents, get (i)__________ the soil. These chemicals come from industrial activities and from (ii)____________waste in disposal in leaky landfills. Soil pollution can cause health risks. The chemicals can produce harmful vapors, or they can contaminate water supplies (iii)________ the polluted soil. Plastic pollution is the (iv)__________of plastic products in the environment that adversely affects wildlife, (v)__________, or humans.

Q4. 
(a) accumulation
(b) inhibition
(c) pile
(d) mixture
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Accumulation: a mass or quantity of something that has gradually gathered or been acquired.
Inhibition: a feeling that makes one self-conscious and unable to act in a relaxed way.
Pile: a heap of things laid or lying one on top of another.
Hence only option A justifies the given blank.



Soil pollution (also known as land pollution) is caused when man-made chemicals, such as hydrocarbons, heavy metals, and solvents, get (i)__________ the soil. These chemicals come from industrial activities and from (ii)____________waste in disposal in leaky landfills. Soil pollution can cause health risks. The chemicals can produce harmful vapors, or they can contaminate water supplies (iii)________ the polluted soil. Plastic pollution is the (iv)__________of plastic products in the environment that adversely affects wildlife, (v)__________, or humans.

Q5. 
(a) style of living
(b) habitat
(c) shelter
(d) harbor
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Habitat: the natural home or environment of an animal.
Shelter: a place giving temporary protection from bad weather or danger.
Hence option B is the correct usage.

On the cusp of the southwest monsoon, several (vi)_________States are hoping to revive their rivers and reservoirs with (vii)_________rain. One of them is Gujarat, which is (viii)_______ by the long-tail effect of a (ix)_________monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labor-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its (x)___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions. 

Q6. 
(a) parched
(b) arid
(c) stifling
(d) united
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol.  Parched: dried out with heat.
Arid: (of land or a climate) having little or no rain; too dry or barren to support vegetation.
Stifling: (of heat, air, or a room) very hot and causing difficulties in breathing; suffocating.
Hence option B fits in the context.


On the cusp of the southwest monsoon, several (vi)_________States are hoping to revive their rivers and reservoirs with (vii)_________rain. One of them is Gujarat, which is (viii)_______ by the long-tail effect of a (ix)_________monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labor-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its (x)___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions. 

Q7. 
(a) jollity
(b) delectated
(c) inundated
(d) bountiful
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Jollity(noun): lively and cheerful activity or celebration.
Delectate (verb): to obtain pleasure from or take pleasure in something.
Inundate(verb): flood
Bountiful (adjective): large in quantity; abundant.
Hence option D is the right usage.

On the cusp of the southwest monsoon, several (vi)_________States are hoping to revive their rivers and reservoirs with (vii)_________rain. One of them is Gujarat, which is (viii)_______ by the long-tail effect of a (ix)_________monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labor-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its (x)___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions. 

Q8. 
(a) interrupted
(b) roiled
(c) reviled
(d) stile
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Roil(verb): to move turbulently: be in a state of turbulence or agitation.
Revile(verb): criticize in an abusive or angrily insulting manner.
Stile(noun): an arrangement of steps that allows people but not animals to climb over a fence or wall.
Hence option B fits in the context.

On the cusp of the southwest monsoon, several (vi)_________States are hoping to revive their rivers and reservoirs with (vii)_________rain. One of them is Gujarat, which is (viii)_______ by the long-tail effect of a (ix)_________monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labor-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its (x)___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions. 

Q9.  
(a) opulent
(b) defected
(c) deficit
(d) unwanted
Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Opulent: amply or plentifully provided often to the point of ostentation.
Deficit: shortfall; deficiency.
Hence option C fits in the context.

On the cusp of the southwest monsoon, several (vi)_________States are hoping to revive their rivers and reservoirs with (vii)_________rain. One of them is Gujarat, which is (viii)_______ by the long-tail effect of a (ix)_________monsoon between August and November last year. The State government has embarked on a labor-intensive programme to desilt rivers and waterbodies ahead of the rains. Its (x)___________reflects the larger reality of drought in India, aggravated by heat waves and significant rain deficits in different regions. 

Q10.
(a) breakthrough
(b) tumult
(c) predicament
(d) impasse
Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Breakthrough: an instance of achieving success in a particular sphere or activity.
Tumult: a loud, confused noise, especially one caused by a large mass of people.
Predicament: a difficult or unpleasant situation.
Impasse: a situation in which no progress is possible, especially because of disagreement.
Hence Option C fits in the context.

New-age parents make sure their children are not home alone when they go on vacations. Mall-hopping and (xi)__________ driving to tick off things to be seen or done is not their idea of a break. Unlike the Simpsons’ dysfunctional holidays, these (xii)_________ parents are packing their bags to go on trips that are planned with a great deal of care. Instead of heading to Disneyland or museums, family vacations (xiii)________turned into experiences to cherish and Instagram too. Places, sights and activities are chosen to (xiv)________that (xv)________teens and cranky toddlers have plenty to keep them engaged.

Q11. 
(a) antipyretic
(b) frenetic
(c) hastened
(d) stagnant
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Antipyretic: used to prevent or reduce fever.
Frenetic: fast and energetic in a rather wild and uncontrolled way.
Stagnant: showing no activity; dull and sluggish.
Hence option B fits in the context.


New-age parents make sure their children are not home alone when they go on vacations. Mall-hopping and (xi)__________ driving to tick off things to be seen or done is not their idea of a break. Unlike the Simpsons’ dysfunctional holidays, these (xii)_________ parents are packing their bags to go on trips that are planned with a great deal of care. Instead of heading to Disneyland or museums, family vacations (xiii)________turned into experiences to cherish and Instagram too. Places, sights and activities are chosen to (xiv)________that (xv)________teens and cranky toddlers have plenty to keep them engaged.

Q12. 
(a) savvy
(b) dim-witted
(c) ingenuous
(d) forthright
Show Answer
Ans.(b)
S12. Ans.(a)
Sol.  Savvy: shrewd and knowledgeable; having common sense and good judgement.
Dim-witted: stupid or silly.
Forthright: direct and outspoken.
Hence option A fits in the context.


New-age parents make sure their children are not home alone when they go on vacations. Mall-hopping and (xi)__________ driving to tick off things to be seen or done is not their idea of a break. Unlike the Simpsons’ dysfunctional holidays, these (xii)_________ parents are packing their bags to go on trips that are planned with a great deal of care. Instead of heading to Disneyland or museums, family vacations (xiii)________turned into experiences to cherish and Instagram too. Places, sights and activities are chosen to (xiv)________that (xv)________teens and cranky toddlers have plenty to keep them engaged.

Q13. 
(a) had been
(b) have been
(c) being
(d) are
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Option B fits in the context as the subject is plural and ‘have been’ implies a recently practiced activity being done and hence justifies the passage.

New-age parents make sure their children are not home alone when they go on vacations. Mall-hopping and (xi)__________ driving to tick off things to be seen or done is not their idea of a break. Unlike the Simpsons’ dysfunctional holidays, these (xii)_________ parents are packing their bags to go on trips that are planned with a great deal of care. Instead of heading to Disneyland or museums, family vacations (xiii)________turned into experiences to cherish and Instagram too. Places, sights and activities are chosen to (xiv)________that (xv)________teens and cranky toddlers have plenty to keep them engaged.

Q14. 
(a) confirm
(b) act
(c) ensure
(d) planned
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Ensure: make certain of obtaining or providing (something).
Hence option C fits in the context.



New-age parents make sure their children are not home alone when they go on vacations. Mall-hopping and (xi)__________ driving to tick off things to be seen or done is not their idea of a break. Unlike the Simpsons’ dysfunctional holidays, these (xii)_________ parents are packing their bags to go on trips that are planned with a great deal of care. Instead of heading to Disneyland or museums, family vacations (xiii)________turned into experiences to cherish and Instagram too. Places, sights and activities are chosen to (xiv)________that (xv)________teens and cranky toddlers have plenty to keep them engaged.

Q15. 
(a) forbearing
(b) compliant
(c) resurgent
(d) grumpy
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Resurgent: increasing or reviving after a period of little activity.
Grumpy: easily annoyed or angered or having a bad temper or complaining often.
Hence option D fits in the context.

You may also like to read






  
  

No comments