Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 31st May

Atomic Structure Questions

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Constituents of atomic nucleus are-
 परमाणु नाभिक के घटक क्या हैं - 
(a) Electron and proton / इलेक्ट्रॉन और प्रोटॉन
(b) Electron and neutron/ इलेक्ट्रॉन और न्यूट्रॉन
(c) Proton and neutron / प्रोटॉन और न्यूट्रॉन
(d) Proton, neutron and electron / प्रोटॉन, न्यूट्रॉन और इलेक्ट्रॉन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The constituents of an atom are protons, neutrons and electrons. The protons and neutrons and neutrons (nucleons) are found in the nucleus of atoms. The nucleus of an atom in surrounded by electrons.

Q2. Which of the following statement about molecular structure is correct: 
आणविक संरचना के बारे में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही है:
(a) Neutron and electron are found inside the nucleus and protons revolves around the nucleus. / न्यूट्रॉन और इलेक्ट्रॉन न्यूक्लियस के अंदर पाए जाते हैं और प्रोटॉन न्यूक्लियस के चारों ओर घूमते हैं.
(b) Electron and proton are inside the nucleus and neutron revolve around the nucleus. /  इलेक्ट्रॉन और प्रोटॉन न्यूक्लियस के अंदर हैं और न्यूट्रॉन न्यूक्लियस के चारों ओर घूमते हैं.
(c) Proton and neutron are inside the nucleus and electrons revolve around the nucleus.  / प्रोटॉन और न्यूट्रॉन न्यूक्लियस के अंदर हैं और इलेक्ट्रान न्यूक्लियस के चारों ओर घूमते हैं
(d) Proton, neutron and electron all are inside the nucleus.  / प्रोटॉन, न्यूट्रॉन और इलेक्ट्रॉन सभी न्यूक्लियस के अंदर हैं.
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The constituents of an atom are protons, neutrons and electrons. The protons and neutrons and neutrons (nucleons) are found in the nucleus of atoms. The nucleus of an atom in surrounded by electrons.

Q3. Which of the following is not a part of an atom?
निम्नलिखित में से कौन एक परमाणु का हिस्सा नहीं है?
(a) Electron /इलेक्ट्रॉन
(b) Proton /प्रोटॉन
(c) Neutron / न्यूट्रॉन
(d) Photon / फोटॉन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Proton, electron and neutron are part of an atom. These particles are also known as three fundamental particles, but the photon is associated with light energy and also known as energy packet of light.

Q4. A single type of atom is found in-
 एक प्रकार का परमाणु पाया जाता है-
(a) Compounds of minerals / खनिजों के यौगिकों
(b) Mixture of minerals / खनिजों का मिश्रण
(c) Native elements / मूल तत्व
(d) None of the above / उपर्युक्त में से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Native element is a material that consists of a single type of atom, while a compound consists of two or more types of atoms. 

Q5. The atomic nucleus was discovered by: 
परमाणु नाभिक _________ द्वारा खोजा गया था: 
(a) Rutherford /रदरफोर्ड
(b) Dalton / डाल्टन
(c) Einstein / आइंस्टाइन
(d) Thompson / थॉम्पसन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The nucleus is a very dense region consisting of protons and neutrons at the centre of an atom. It was discovered in 1911 as a result of Ernest Rutherford’s interpretation of the 1909 Geiger-Marsden gold foil experiment. The proton-neutron model of the nucleus was proposed by Dmitri Ivanenko in 1932.

Q6. In atom, neutron was discovered by:
परमाणु में, न्यूट्रॉन की खोज किसके द्वारा की गई थी?
(a) J.J. Thomson / जे.जे. थॉमसन
(b) Chadwick / चाडविक
(c) Rutherford / रदरफोर्ड
(d) Newton / न्यूटन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Neutron is a neutral particle which has no electrical charge. It was discovered by Chadwick in 1932. He discovered that when Beryllium (Be) or other atoms are bombarded with high speed particles, then electrically neutral particles emerges from these atoms and such neutral particles are known as neutrons.

Q7. Which of the following is not a subatomic particle? 
निम्नलिखित में से क्या एक उप - परमाणविक कण नहीं है?
(a) Neutron/ न्यूट्रॉन
(b) Proton / प्रोटॉन
(c) Deuteron / ड्यूटरान
(d) Electron / इलेक्ट्रॉन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The particles that are smaller than the atoms are called subatomic particles. The three main subatomic particles that form an atom are protons and electrons. Deuteron contains a proton and a neutron. 

Q8. Which one of the following pairs constitutes particle-antiparticle pair? 
निम्नलिखित में से कौन सा युग्म पार्टिकल और एंटीपार्टिकल युग्म का गठन करता है?
(a) Electron / इलेक्ट्रॉन         – Positron / पॉजिट्रॉन
(b) Proton / प्रोटॉन             – Neutron / न्यूट्रॉन
(c) Proton / प्रोटॉन             – Electron  / इलेक्ट्रॉन
(d) Neutron / न्यूट्रॉन           – Neutrino / न्यूट्रीनो
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The positron or antielectron is the antiparticle or the antimatter counterpart of the electron. The positron has an electric positive charge and has the same mass as an electron.

Q9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists: 
सूची- I का सूची I के साथ मिलान कीजिये और सूचियों के नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके सही उत्तर का चयन करें:
List-I (Characteristic) / सूची -1 (विशेषता) List-II(Particle)/ सूची- II (कण)

A. Zero mass / शून्य द्रव्यमान 1. Positron / पोजीट्रान 
B. Fractional charge / फ्रैक्शनल चार्ज 2. Neutrino / न्यूट्रीनो
C. Fractional spin / फ्रैक्शनल स्पिन 3. Quark / क्वार्क
D. Integral spin / इंटीग्रल स्पिन 4. Photon /फोटॉन

Code: / कोड 
A B C D
(a) 2         3 1 4
(b) 3 2 4 1
(c) 2         3 4 1
(d) 3 2 1 4
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The positron has a positive electric charge and has the same mass as an electron. Quark combine to form composite particles called hadrons, the most stable of which are protons and neutrons and are the components of atomic nuclei. Neutrinos are subatomic particles produced by the decay of radioactive elements and are elementary particles that lack an electric charge or as F. Reines said, “…the tiniest quantity of reality ever imagined by a human being”. A photon is an elementary particle, the quantum of all form of electromagnetic radiation including light. It is the force carrier for the electromagnetic force.


Q10. The alpha particle carries two positive charges. Its mass is very nearly equal to that of- 
अल्फा कण में दो धनात्मक आवेश हैं. इसका द्रव्यमान लगभग किसके बराबर है?
(a) Two protons / दो प्रोटॉन
(b) An atom of helium/ हीलियम का एक परमाणु
(c) Sum of masses of two positrons and two neutrons / दो पॉजिट्रोन्स और दो न्यूट्रॉन के द्रव्यमान का
      योग
(d) Two positrons are each positron carries a single positive charge / दो पॉज़िट्रॉन प्रत्येक पॉज़िट्रॉन में एक धनात्मक आवेश होता है
Show Answer
Ans.(b)
Sol. An alpha particle is a fast moving particle containing two protons and two neutrons (a Helium nucleus). Alpha particles carry a charge of +2 and strongly interact with matter. Produced during alpha decay, alpha particles can travel only a few inches through the air and can be easily stopped with a sheet of paper. 

Q11. The Nucleus of Helium has- 
हीलियम के न्यूक्लियस में-
(a) Only one neutron / केवल एक न्यूट्रॉन
(b) Two protons   / दो प्रोटॉन
(c) Two protons and two neutrons / दो प्रोटॉन और दो न्यूट्रॉन
(d) One proton and two neutrons / एक प्रोटॉन और दो न्यूट्रॉन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Helium- (2He4) is a non-radioactive isotope of the element Helium. It is by far the most abundant of the two naturally occurring isotopes of Helium, making up about 99.99986% of the Helium on earth. Its nucleus is identical to an alpha particle and consists of two protons and two neutrons.

Q12. What of the following carries a negative charge? 
निम्नलिखित में से किसमें ऋणात्मक आवेश है?
(a) X-rays / एक्स-रे
(b) Alpha particles / अल्फा कणों
(c) Beta particles / बीटा कणों
(d) Gamma rays / गामा किरणें
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Alpha rays or Alpha particles (α) are the positively charged particles. Beta particles (β) of a nucleus. They are negatively charged (-1) and have a negligible mass. Gamma radiation (γ) consist of photons, which travel at the speed of light like all electromagnetic radiations. A ray has no mass or charge. Gamma radiation can travel much faster (speed of light) in the air than Alpha and Beta.

Q13. In an atom, the order of filling up of the orbitals is governed by- 
एक परमाणु में, कक्षाओं को भरने के क्रम को किसके द्वारा नियंत्रित किया जाता है?
(a) Aufbau’s principle / औफ़बाउ सिद्धांत
(b) Heisenberg’s uncertainty principle / हाइजेनबर्ग की अनिश्चितता सिद्धांत
(c) Hund’s rule / हुंड का नियम
(d) Pauli’s exclusion principle / पॉली एक्सक्लूशन सिद्धांत
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Aufbau principle is used to determine the electron configuration of an atom, molecule or ion. The principle postulates a hypothetical process in which an atom is “built up” by progressively adding electrons. As they are added, they assume their most stable condition (electron orbitals) with respect to the nucleus and those electrons already there. According to the principle, electrons fill orbitals starting at the lowest available (possible) energy levels before filling higher levels (e.g. 1s before 2s). 

Q14. Regarding the atom of a chemical element, the magnetic quantum number refers to- 
रासायनिक तत्व के परमाणु के संबंध में, चुंबकीय क्वांटम संख्या किसको संदर्भित करती है-
(a) Orientation / अभिविन्यास
(b) Shape / आकृति
(c) Size   / आकार
(d) Spin   / स्पिन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. In atomic physics, the magnetic quantum number is the third set of quantum numbers (principal quantum number, azimuthal quantum number, magnetic quantum number and the spin quantum number) which describe the unique quantum state of an electron and its orientation. It is designated by the letter ‘m’. The magnetic quantum number denotes the energy levels available within a subshell.


Q15. What is the mass number of an element, the atom of which contains two protons, two neutrons and two electrons? 
एक तत्व की द्रव्यमान संख्या क्या है, जिसमें परमाणु दो प्रोटॉन, दो न्यूट्रॉन और दो इलेक्ट्रॉनों को शामिल करता है?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The mass number of an elements is the sum of a total number of protons and neutrons inside in its nucleus and represents by A. Therefore, mass number A = number of proton + number of neutron. Therefore, mass number = 2 + 2 = 4


You may also like to read:






  

No comments