Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 17th May

Alloys Questions

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Out of the following which is not an alloy? 
निम्नलिखित में से कौन सी एक मिश्र धातु नहीं है?
(a) Steel  / स्टील
(b) Brass  / पीतल
(c) Bronze /  कांस्य
(d) Copper / कॉपर
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Copper is a metal, however Steel, Brass and Bronze are alloys. 

Q2. Statement (A) : Galvanized iron does not rust. 
   कथन (A): कलई किया हुआ आयरन जंग नहीं है.
Statement (R) : Zinc has the efficiency of oxidation.
कथन (R) : जिंक में ऑक्सीकरण की दक्षता है.
Code: 
कोड:
(a) Both (A) and (R) is correct, and (R) is right clarification of (A).
दोनों (A) और (R) सही हैं, और (R) (A) का सही स्पष्टीकरण है.
(b) Both (A) and (R) is correct, but (R) is not the right classification of (A).
दोनों (A) और (R) सही है, लेकिन (R) (A) का सही वर्गीकरण नहीं है
(c) (A) is correct, but (R) is wrong.
(A) सही है, लेकिन (R) गलत है।
(d) (A) is wrong, but (R) is correct
(A) गलत है, लेकिन (R) सही है।
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Galvanization is the process of applying a protective zinc coating on steel or iron to prevent them from rusting and oxidation.

Q3. An alloy is a
मिश्र धातु क्या है?
(a)Pure metal / शुद्ध धातु
(b)Mixture of metals in any proportion  / किसी भी अनुपात में धातुओं का मिश्रण
(c)Mixture of metals in fixed proportion /  निश्चित अनुपात में धातुओं का मिश्रण
(d)Mixture of two non metals /  दो गैर धातुओं का मिश्रण
Show Answer
Ans.(c)
Sol. An alloy is a homogenous substance which can be made by melting of two or more elements in fixed proportion.

Q4. The first alloy made by humans was
मनुष्य द्वारा बनाया गया पहला मिश्र धातु कौन सा था ?
(a)Steel /  स्टील
(b)Brass / पीतल
(c)Bronze / कांस्य
(d)Mild steel / हल्के स्टील
Show Answer
Ans.(c)
Sol. One of the first alloys made by humans was bronze, which is a mixture of the metals tin and copper.

Q5. Aluminium surface is often ‘Anodized’. This means the deposition of a layer of- 
एल्यूमीनियम की सतह अक्सर 'एनोडाइज्ड' होती है. अर्थात यह किस परत की जमावट है?
(a) Chromium Oxide /   क्रोमियम ऑक्साइड
(b) Aluminium Oxide  / एल्यूमिनियम ऑक्साइड
(c) Nickel Oxide  / निकल ऑक्साइड
(d) Zinc Oxide  / जिंक ऑक्साइड
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Anodizing is an electrical-chemical process by which the surface of a metal is made durable and rust resistant. In this process, a layer of Aluminium Oxide is deposited on Aluminium.

Q6. Alloy of which metal is used to make aeroplane and parts of  the compartment of the train? 
हवाई जहाज और ट्रेन के डिब्बे के कुछ हिस्सों को बनाने के लिए किस मिश्र धातु का उपयोग किया जाता है?
(a) Copper  / कॉपर
(b) Iron  / आयरन
(c) Aluminium  / एल्यूमिनियम
(d) None of these  / इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Low density and strength make Aluminium idea for construction of aircraft, lightweight vehicles and ladders. An alloy of Aluminium called Duralumin is often used instead of pure Aluminium because of its improved properties. Easy shaping and corrosion resistance make Aluminium a good material for drinking cans and roofing materials.

Q7. Manganin is an alloy of
मैगेनाईन किसकी  मिश्र धातु है?
(a)Manganese and Aluminium / मैंगनीज और एल्यूमिनियम
(b)Copper and magnesium कॉपर / और मैग्नीशियम
(c)Copper, manganese and nickel  / कॉपर, मैंगनीज और निकल
(d)Manganese, aluminum and iron  / मैंगनीज, एल्यूमीनियम और लौह
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Manganin is a trademarked name for an alloy of typically 84% copper, 12% manganese, and 4% nickel. It was first developed by Edward Weston in 1892.

Q8. Which one of the following metals does not form amalgam? 
निम्नलिखित धातुओं में से कौन सा अमलगम नहीं बनाता है?
(a) Zinc जिंक
(b) Copper  कॉपर
(c) Magnesium मैग्नीशियम
(d) Iron आयरन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. An amalgam is a substance formed by the reaction of Mercury with another metal. Almost all metals can form amalgams with Mercury, the notable exception being Iron.

Q9. Solder used in soldering metal pieces consists of any alloy of: 
सोल्डरिंग धातु के टुकड़ों में इस्तेमाल होने वाले सोल्डर किस मिश्र धातु के होते हैं?
(a) Tin and Zinc /  टिन और जिंक
(b) Tin and Lead /  टिन और लीड
(c) Tin, Zinc and Copper / टिन, जिंक और कॉपर
(d) Tin, Lead and Zinc /  टिन, लीड और जिंक
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The common composition of solder is 32% Tin, 68% Lead. This combination has a low melting point and is useful for soldering components that are sensitive to heat.


Q10. Duralumin is an alloy of
ड्यूरालूमिन किसकी मिश्र धातु है ?
(a)Aluminium and Copper / एल्यूमिनियम और कॉपर
(b)Aluminium and iron / एल्यूमीनियम और लौह
(c)Aluminium and Carbon / एल्यूमिनियम और कार्बन
(d)Aluminium and mercury  / एल्यूमीनियम और पारा
Show Answer
Ans.(a)
Sol.  It is mixture of Aluminium–copper alloys.

Q11. Bronze is an alloy of copper and- 
कांस्य तांबे और ________की मिश्र धातु है -
(a) Tin / टिन
(b) Aluminium / एल्युमीनियम
(c) Silver  / सीवर
(d) Nickel  / निकेल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Bronze is an alloy made up of Copper and another metal T in. Compositions may very but most modern bronze is 88% Copper and 12% Tin.

Q12. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists: 
सूची- I का सूची II के साथ मिलान कीजिये और सूचियों के नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके सही उत्तर का चयन करें:
List – I                                       List – II 
A. German silver/ जर्मन सिल्वर                1. Tin / टिन 
B. Solder / सोल्डर                               2. Nickel  / निकेल
C. Bleaching powder /ब्लीचिंग पाउडर       3. Sodium / सोडियम 
D. Hypo / हाइपो                        4. Chlorine / क्लोरीन 
Code: 
A B C
(a) 1243
(b) 2134
(c) 1234
(d) 2143
Show Answer
Ans.(d)
Sol. German Silver or Nickel silver is an alloy consisting 60% Copper, 20% Zinc and 20% Nickel. It doesn’t have Silver. Solder of Tin and Lead is known as soft solder. The chemical name of bleaching powder is calcium hypochlorite Ca(ClO)2 (Hypo) Sodium Thiosulphate is a crystalline white smell less solid.

Q13. Percentage of Silver in German Silver is:
 जर्मन सिल्वर  में सिल्वर का प्रतिशत है -
(a) 1%
(b) 5%
(c) 0%
(d) None of these / इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. German Silver or Nickel silver is an alloy consisting 60% Copper, 20% Zinc and 20% Nickel. It doesn’t have Silver.

Q14. Which one of the following elements is not present in the German Silver?
निम्न में से कौन सा तत्व जर्मन सिल्वर  में उपस्थित नहीं है?
(a) Copper  / कॉपर
(b) Aluminium / एल्युमीनियम
(c) Zinc / जिंक
(d) Nickel  / निकेल
Show Answer
Ans.(b)
Sol. German Silver or Nickel silver is an alloy consisting 60% Copper, 20% Zinc and 20% Nickel.

Q15. Which of the following alloys has a maximum percentage of Copper? 
निम्नलिखित में से कौन सा मिश्र धातु  में कॉपर का अधिकतम प्रतिशत है?
(a) Brass /  पीतल
(b) Bronze  / कांस्य
(c) German Silver/ जर्मन सिल्वर
(d) Gun Metal  / गन धातु
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Brass consists 68-71% Copper and rest is Zinc, Bronze consists 90% Copper and 10% Tin. German silver has almost 50% Copper. Gunmetal consists 85% Copper, 5% Tin, 5% Lead, 5% Zinc. 


You may also like to read:






  

No comments