Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018 : 19th May

Alloys Questions

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Which metal exists as a common component in Brass, Bronze and German Silver?
ब्रास, कांस्य और जर्मन रजत में एक आम घटक के रूप में कौन सा धातु मौजूद है?
(a) Antimony / एंटीमोनी
(b) Copper / कॉपर
(c) Tin / टिन
(d) Zinc  / जिंक


Show Answer
Ans.(b)
Sol. Brass consists 68–71% Copper and rest is Zinc. Bronze consists 88% Copper and 12% Tin. German silver has almost 50% Copper. Gunmetal consists 85% Copper, 5% Tin, 5% Lead, 5% Zinc.

Q2. Brass is an alloy of- 
पीतल किसकी मिश्र धातु है?
(a) Copper and Nickel  / कॉपर और निकेल
(b) Nickel and Zinc  / निकेल और जिंक
(c) Copper and Zinc  / कॉपर और जिंक
(d) Iron and Nickel  / आयरन और निकेल
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Brass consists 68–71% Copper and rest is Zinc. Bronze consists 88% Copper and 12% Tin. German silver has almost 50% Copper. Gunmetal consists 85% Copper, 5% Tin, 5% Lead, 5% Zinc.

Q3. Check these statements. 
इन कथनों की जांच करें:
 (i) Brass is an alloy of Copper and Zinc / पीतल कॉपर और जिंक का मिश्र धातु है
(ii) Magnetite is the main ore of Aluminium  / मैग्नेटाइट एल्यूमिनियम का मुख्य अयस्क है.
(iii) Mercurius Solubilis are that substance which mainly involves mercury / मरकुरीस सोलुबिलिस वह  पदार्थ है जिसमें मुख्य रूप से पारा शामिल होता है.
(iv) Potassium Nitrate (KNO3) is a chemical used in photography / पोटेशियम नाइट्रेट (KNO3) फोटोग्राफी में प्रयोग किया जाने वाला एक रसायन है. 
Which of the above are true. 
उपर्युक्त में से कौन सा सत्य है.
Code: / कोड: 
(a) (i) and (ii)  / (i) और (ii)
 (b) (i) and (iii)   / (i) और (iii)
(c) (ii) and (iii)  /(ii) और (iii)
(d) (ii), (iii) and (iv)  / (ii), (iii) और (iv)
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Statement (i) and (iii) are correct but statement (ii) and (iv) are wrong because Magnetite (Fe3O4) is an ore of Iron and Silver Bromide (AgBr) used in photography.

Q4. Brass gets fade colour in air due to the presence of- 
किसकी उपस्थिति के कारण पीतल का रंग हवा में फीका हो जाता है?
(a) Oxygen  / ऑक्सीजन
(b) Hydrogen Sulphide   / हाइड्रोजन सल्फाइड
(c) Carbon dioxide  / कार्बन डाइऑक्साइड
(d) Nitrogen  / नाइट्रोजन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Hydrogen Sulphide is responsible for fading of Brass.

Q5. Combination of which substance in the alloy renders stainless steel non-magnetic? 
इन मिश्र धातुओं में कौन से पदार्थ का संयोजन स्टेनलेस स्टील को गैर-चुंबकीय बनाता है?
(a) Carbon  / कार्बन
(b) Chromium  / क्रोमियम
(c) Nickel  / निकेल
(d) Molybdenum  / मोलिब्डेनम
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Stainless steel becomes non-magnetic by combining the Alloy with Nickel, while extra Carbon is mixed to gain more hardness. 

Q6. To make the steel hard requires increase in- 
स्टील को कठोर बनाने के लिए निम्नलिखित में से किसकी वृद्धि की आवश्यकता होती है?
(a) The quantity of Carbon  / कार्बन की मात्रा
(b) The quantity of Manganese / मैंगनीज की मात्रा
(c) The quantity of Silicon  / सिलिकॉन की मात्रा
(d) The quantity of Chromium /  क्रोमियम की मात्रा
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Steels are alloys of Iron and other elements primarily Carbon and are widely used in construction and other area. Carbon inclusion in Iron as a hardening agent which strengthens Iron by distorting its crystal lattice. This distortion results in hardening. 

Q7. Which of the following elements is added to iron to produce steel which can resist high temperature, have high hardness and abrasion resistance? 
इस्पात का उत्पादन करने के लिए लोहे में निम्नलिखित में से कौन सा तत्व जोड़ा जाता है जो उच्च तापमान, उच्च कठोरता और घर्षण का प्रतिरोध कर सकता है?
(a) Aluminium / एल्यूमिनियम
(b) Chromium  / क्रोमियम
(c) Nickel  / निकेल
(d) Tungsten/  टंगस्टन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Stainless steel is a steel alloy with a minimum of 10.5% Chromium content by mass. The presence of Chromium protects steel from corrosion, rust and make it high-temperature resistance.

Q8. Stains of rust on clothes can be removed by – 
कपड़े पर जंग के दाग को_______द्वारा हटाया जा सकता है -
(a) H2O2
(b) Vinegar /  सिरका
(c) Petrol  / पेट्रोल
(d) Alcohol  / शराब
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Rust on clothing it can be removed with either white vinegar or lemon juice.

Q9. Steel is further processed to obtain stainless steel by adding some element. Which one of following is not used for this purpose? 
स्टील में कुछ तत्व जोड़कर स्टेनलेस स्टील प्राप्त करने के लिए आगे संसाधित किया जाता है. इस उद्देश्य के लिए निम्नलिखित में से कौन सा उपयोग नहीं किया जाता है?
(a) Carbon  / कार्बन
(b) Silicon / सिलिकॉन
(c) Manganese /  मैंगनीज
(d) Nickel  / निकेल
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Stainless steel (stain-free iron) is an alloy whose constituent elements are as follows:
Iron – 89.4%
Chromium – 10.0%
Manganese – 0.35%
Carbon – 0.25%
Silicon is not the constituent element of stainless steel, while few quantity of Nickel is added as a constituent element in stainless steel.


Q10 . Silica content of granodiorite is in the range of – 
ग्रेनोडायराइट की सिलिका सामग्री की सीमा क्या है?
(a) 22-33%
(b) 78-88%
(c) 11-21%
(d) 44-66%
Show Answer
Ans.(d)
Sol.  44-66% Silica content of granodiorite.

Q11. Which of the following elements are included in stainless steel? 
स्टेनलेस स्टील में निम्नलिखित में से कौन सा तत्व शामिल है?
(a) Chromium, Nickel and Iron   / क्रोमियम, निकेल और आयरन
(b) Nickel, Iron and Carbon / निकेल, आयरन और कार्बन
(c) Iron, Chromium, Manganese and Carbon /  लौह, क्रोमियम, मैंगनीज और कार्बन
(d) Iron, Zinc, Chromium and Carbon  / लौह, जिंक, क्रोमियम और कार्बन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Stainless steel (stain-free iron) is an alloy whose constituent elements are as follows:
Iron – 89.4%
Chromium – 10.0%
Manganese – 0.35%
Carbon – 0.25%
Silicon is not the constituent element of stainless steel, while few quantity of Nickel is added as a constituent element in stainless steel.

Q12. Q. Which one among the following is the chemical formula of gypsum which is an ingredient of cement? 
इनमें से कौन सा जिप्सम का रासायनिक सूत्र है जो सीमेंट का एक घटक है?
(a) Ca2SiO4
(b) CaSO4 . 2H2O
(c) CaO
(d) CaSO4 . 3H2O
Show Answer
Ans.(b)
Sol. CaSO4 . 2H2O

Q13. How much carbon does steel contain? 
स्टील में कितना प्रतिशत कार्बन होता हैं?
(a) 0.1 – 2%
(b) 7 – 10%
(c) 10 – 50%
(d) Zero / शून्य
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The amount of Carbon contains in Steel lies between 0.1% to 2%. 

Q14. In the case of rusting, the weight of iron–
जंग के कारण लौह के वजन में क्या परिवर्तन आता है ?
(a) Increases  / बढ़ता है
(b) Decreases   / घटता है
(c) Remains the same / वही रहता है
(d) Uncertain  / अनिश्चित
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Due to rust, the weight of Iron increases as Iron is converted into iron-oxide after chemical reaction with Oxygen, in presence of humidity.


Q15. Which of the following elements are included in  Bell metal
बेल धातु में निम्नलिखित में से कौन सा तत्व शामिल है?
(a) Copper and Nickel / कॉपर और निकेल
(b) Nickel and Zinc  / निकेल और जिंक
(c) Copper and Tin  / कॉपर और टिन
(d) Iron and Nickel  / आयरन और निकेल
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Bell metal is a hard alloy of copper and  tin (typically, 78% copper, 22% tin by mass).


You may also like to read:






  

No comments