Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 26th May

Food Preservation Questions

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Which one of the following substances is used in the preservation of food stuff? 
खाद्य सामग्री के संरक्षण में निम्न में से कौन से पदार्थ का उपयोग किया जाता है? 
(a) Citric Acid/साइट्रिक एसिड
(b) Potassium Chloride/पोटेशियम क्लोराइड
(c) Sodium Benzoate/सोडियम बेंजोएट
(d) Sodium Chloride/सोडियम क्लोराइड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The chemical formula of Sodium Benzoate is NaC7H5O2. It is widely used as food preservative, with E number E211. It is the sodium salt of benzoic acid and exists in this form when dissolved in water and its melting is 410°C.

Q2. The chemical that is used to ripen mangoes is—
आम को परिपक्व कने के लिए प्रयोग किया जाने वाला रसायन है-
(a) Calcium sulphide/ कैल्शियम सल्फाइड
(b) Calcium carbide/ कैल्शियम कार्बाइड
(c) Calcium carbonate/ कैल्शियम कार्बोनेट
(d) Calcium chloride /कैल्शियम क्लोराइड
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The chemical widely used for artificially ripening fruits is calcium carbide (CaC2) which contains arsenic and phosphorus, both of which can prove fatal for human beings. CaC2 is a known carcinogen - an agent having the ability to alter human cells into cancerous cells.

Q3. Which of the following fibres is considered as the strongest natural fibre?
निम्नलिखित में से कौन सा फाइबर सबसे मजबूत प्राकृतिक फाइबर माना जाता है?
(a) Cotton/ कपास
(b) Jute/ जूट
(c) Wool/ ऊन
(d) Silk/ रेशम
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Silk is considered as the strongest natural fibre.

Q4. फ्रिज _______ द्वारा भोजन संरक्षण में मदद करता है  
(a) Killing the germs/रोगाणुओं को मारने
(b) Reducing the rate of biochemical reactions/जैव रासायनिक प्रतिक्रियाओं की दर को कम करके
(c) Destroying enzyme action/एंजाइम क्रिया को नष्ट करने
(d) sealing the food with a layer of ice/बर्फ की एक परत के साथ भोजन को सील करने
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Refrigeration preserves foods by slowing down the growth and reproduction of micro-organisms or we can say that by refrigeration we can reduce the rate of biochemical reactions.

Q5. Charcoal which is used in decolouring raw sugar is: 
कच्चा चीनी को विवर्ण में उपयोग किया जाता है चारकोल है:
(a) Wood charcoal / लकड़ी का कोयला
(b) Sugar charcoal   / चीनी का कोयला
(c) Animal charcoal / पशु चारकोल
(d) Coconut charcoal / नारियल का कोयला
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Animal charcoal also, known as Bone charcoal is primarily used for filtration and decolorization. Bone charcoal is often used in sugar refining as a decolorizing and de-ashing agent.

Q6. The main component of honey is: 
शहद का मुख्य घटक क्या है: 
(a) Glucose/ग्लूकोज
(b) Sucrose/सुक्रोज
(c) Maltose/माल्टोस
(d) Fructose /फ्रुक्टोज
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The main components of honey are fructose – 38.2%, glucose -31.3%, sucrose – 1.3%, maltose – 7.1% and water -17.2% Fructose or fruit sugar is a simple ketonic monosaccharide found in many plants.

Q7. Aspirin is obtained from- 
एस्पिरिन प्राप्त की जाती है:
(a) Petroleum/पेट्रोलियम
(b) Earth/पृथ्वी
(c) A tree/पेड़
(d) Chemical reaction of acids/एसिड की रासायनिक प्रतिक्रिया
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Aspirin is a salicylate. It works by reducing substances in the body that cause pain, fever and inflammation. It is sometimes used to treat or prevent heart attacks, strokes and chest pain. It is obtained from latex tree.

Q8. Which one of the following compounds is used as a sedative? 
निम्नलिखित यौगिकों में से कौन सा शामक के रूप में उपयोग किया जाता है
(a) Potassium Bromide / पोटेशियम ब्रोमाइड
(b) Calcium Chloride / कैल्शियम क्लोराइड
(c) Ethyl Alcohol / एथिल अल्कोहल
(d) Phosphorus Trichloride   / फॉस्फोरस ट्राइक्लोराइड
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Potassium Bromide (KBr) is a salt, widely used as an anticonvulsant and a sedative in the late 19th and early 20th centuries. It is used as a veterinary drug, as an antiepileptic medication for dogs. It is an odourless, colourless crystals or white granular solid with a pungent bitter saline taste.

Q9. Which one of the following forms an irreversible complex with a hemoglobin of the blood?
निम्नलिखित में से क्या रक्त के हीमोग्लोबिन के साथ एक अपरिवर्तनीय मिश्रित बनाता है 
(a) Carbon Dioxide / कार्बन डाइआक्साइड
(b) Pure Nitrogen gas / शुद्ध नाइट्रोजन गैस
(c) Carbon Monoxide / कार्बन मोनोऑक्साइड
(d) A mixture of Carbon Dioxide and Helium / कार्बन डाइऑक्साइड और हीलियम का मिश्रण
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Carbon monoxide (CO) is a deadly, colourless, odourless, poisonous gas. It is produced by the incomplete burning of various fuels including coal, wood, charcoal, oil, kerosene, propane and natural gas. Carboxyhemoglobin (COHb) is a stable complex of carbon monoxide that generates in red blood cells when carbon monoxide is inhaled.


Q10. Milk is an example of 
दूध किसका एक उदाहरण है
(a) A gel / एक जेल
(b) A foam /एक फोम
(c) An emulsion  / एक पायस
(d) A suspension / एक निलंबन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. An emulsion is a colloid of two or more immiscible liquids where one liquid contains a dispersion of the other liquids. Milk is an example of an emulsion. It is an example of an oil in water emulsion.

Q11. Which of these is not a colloid 
निम्नलिखित में से क्या एक कोलाइड नहीं है
(a) Milk / दूध
(b) Blood / रक्त
(c) Icecream / आइसक्रीम
(d) Honey / शहद
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Milk, blood, honey are colloids. Ice cream is not a colloid. It is both foam and an emulsion. The other three examples of colloid as they consist of a dispersion of small particles (<0.5 mm) of one phase in another. The air in the icecream does not mix with the other substances but forms small bubbles in the bulk, and there is soluble energy ranges between 50 Å to 2000 Å.

Q12. Milk is homogenized by: 
दूध किसके द्वारा एकरूप किया जाता है:
(a) Adding a little sodium carbonate / थोड़ा सोडियम कार्बोनेट मिला कर
(b) Removing its fat/ वसा को हटा कर
(c) Breaking down fat particles to the microscopic size with the help of centrifuge /अपकेंद्रित्र की मदद से वसा के कणों को माइक्रोस्कोपिक आकार में तोड़ कर
(d) Boiling only/ केवल उबल कर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Homogenization breaks the fat into small sizes so it no longer separates allowing the sale of non-separating milk at any fat specification. The fat in the milk normally separates from the water and collects at the top. Thus the consistency and texture is homogenized. It is a purely physical process, nothing is added to the milk.

Q13. Curd making is an ancient “Biotechnological” process involving: 
दही बनाना एक प्राचीन "बायोटेक्नोलॉजिकल" प्रक्रिया है जिसमें शामिल है
(a) Bacteria / जीवाणु
(b) Virus / वाइरस
(c) Fungus / कवक
(d) Protozoa / प्रोटोजोआ 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. When pasteurized milk is heated to a temperature of 30-40°C or even at room temperature and a small amount of old curd or whey is added to it, the lactobacillus in that curd or whey sample starts to grow. They convert the lactose into lactic acid, which imparts the sour taste to curd.

Q14. Which of the following oil is an extract of clove oil? 
निम्न तेलों में से कौन सा लौंग तेल का उद्धरण है?
(a) Metheol / मेथेओल
(b) Eugenol / यूगेनोल
(c) Methenol /  मेथनॉल
(d) Benzayldehyde / बेंज़य्लडीहैड
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Eugenol is a colourless or light yellow oil extract from clove oil having chemical formula C10H12O2. It smells like cloves with spicy pungent taste.


Q15. Which one of the following fruits is most suitable for jelly making? 
निम्नलिखित में से कौन सा फल जेली बनाने के लिए सबसे उपयुक्त है
(a) Mango / आम
(b) Papaya / पपीता
(c) Guava / अमरूद
(d) Wood apple / बेल
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The smaller acid fruits are more suitable for jelly making since they are usually high in pectin content and acid. Guavas have high calcium and phosphorus contents. High pectin contents make guava suitable for jelly making.


You may also like to read:






  

No comments