Biology Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018

Taxonomy Questions

Dear Students,

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the months of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Biologists have so far known, found and identified a large number of species in the plant and animal kingdom. In terms of numbers, the largest found and identified so far is from among the –
जीवविज्ञानी अब तक पौधे और प्राणिजगत में बड़ी संख्या में प्रजातियों की खोज और पहचान कर चुके हैं. संख्याओं के संदर्भ में, अब तक सबसे अधिक पाए जाने और पहचाने जाने वाला कौन है- 
(a) Fungi /  कवक
(b) Plants / बैक्टीरिया
(c) Insects / कीड़े
(d) Bacteria / जीवाणु
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Biologists scientifically estimated the number of arthropod species. About 10 million accounts for over 80% of all known living animal species. All insects belong to the group ‘Insecta’ which is a class of phylum Arthropoda. Class Insects represents the largest number of world species.

Q2.Assertion (A) : Amoeba reproduces by fission.
अभिकथन(A): अमीबा विखंडन द्वारा पुनरुत्पादित करता है
Reason (R) : All unicellular organism reproduce by asexual methods.
तर्क (R) : (R) :सभी यूनिकेल्युलर जीव असामान्य तरीकों से पुन: उत्पन्न होते हैं.
(a) (A) and (R) both correct, and (R) is correct explanation of (A).
(A) और (R) दोनों सही, और (R) (A) की सही व्याख्या है
(b) (A) and (R) both correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
(A) और (R) दोनों सही, लेकिन (R) (A) का सही स्पष्टीकरण नहीं है.
(c)(A) is correct, (R) is wrong
(A) सही है, (R) गलत है
(d) (A) is wrong, (R) is correct
(A) गलत है, (R) सही है
Show Answer
Ans.(a)
Sol. An Amoeba is a type of cell or organism which has the ability to alter its shape, primarily by extending and retracting pseudo-pods.
In Amoeba, binary fission is a type of asexual reproduction practiced by unicellular organisms in which the parent cell divides into two daughter cells.

Q3. Warm-blooded animals are those which are able to keep their body temperature :-
गर्म खून वाले जानवर वे हैं जो अपने शरीर के तापमान को रखने में सक्षम हैं: -
(a) Lower than environment / पर्यावरण से निम्न
(b) Higher than environment/  पर्यावरण से उच्च
(c) Constant temperature all time / निरंतर तापमान हर समय
(d) Equal to the atmospheric temperature / वायुमंडलीय तापमान के बराबर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Warm-blooded creatures like mammals and birds are able to keep their bodies at a constant temperature. They do this by generating their own heat when they are in a cooler environment and by cooling themselves in a hotter environment. This process of maintaining a consistent environment inside the body is called homeostasis.

Q4. Which is the largest organ in human beings?
मनुष्य के शरीर का सबसे बड़ा अंग कौन सा है?
(a) Skin/ त्वचा
(b) Large Intestine/ बड़ी आँत
(c) Small Intestine/ छोटी आंत
(d) Liver/ यकृत
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The skin is the largest organ of the body, with a total area of about 20 square feet. The skin protects us from microbes and the elements, helps regulate body temperature, and permits the sensations of touch, heat, and cold.

Q5.Of the following which one is not a fish? 
निम्नलिखित में से कौन एक मछली नहीं है?
(a) Starfish/स्टारफिश
(b) Sawfish/सॉफ़िश
(c) Pipefish/पाइपफ़िश
(d) Guitarfish/गिटारफिश
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Starfish popularly called sea stars are related to the phylum Echinodermata while true fishes belong to the phylum Chordata. Starfish do not have gills, scales or fins which are basic characteristics of fishes.

Q6. Mammals respire by: 
स्तनपायी किसके द्वारा श्वास लेते है:
(a) Gills / गलफड़ा
(b) Trachea /श्वासप्रणाल
(c) Skin / त्वचा
(d) Lungs / फेफड़े
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The lungs are the primary organ for respiration in mammals. In mammals, two lungs are located near the backbone on either side of the heart. Its function in the respiratory system is to extract oxygen from the atmosphere and transfer it into the bloodstream and to release carbon dioxide from the bloodstream into the atmosphere, in a process of gas exchange.

Q7. Which one of the following is a true fish ?
निम्नलिखित में से कौन सी एक असली मछली है?
(a) Starfish/स्टारफिश
(b) Jelly fish / जेलीफिश
(c) Silverfish / डॉगफिश
(d) Sea horse / सी हॉर्स
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Starfish or Sea stars are star-shaped echinoderms belonging to the class Asteroidea.
Sea horse is the name given to 54 species of small marine fishes of the genus Hippocampus which is bony fish.


Q8. Which of the following is fish ?
निम्नलिखित में से कौन मछली है?
(a) Sea cucumber / सी ककड़ी
(b) Sea cow / सी काऊ
(c) Sea horse/ सी हॉर्स
(d) Sea lion / सी लायन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Starfish or Sea stars are star-shaped echinoderms belonging to the class Asteroidea.
Sea horse is the name given to 54 species of small marine fishes of the genus Hippocampus which is bony fish.

Q9. Which is the largest mammal ?
(a) Whale  / व्हेल
(b) Afrecian Elephant / अफ्रीकी  हाथी
(c) Hippopotamus / दरियाई घोडा
(d) Polar bear / धुवीय भालू
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Whales are the largest mammals ever known to have lived on earth.
Whales range in size from the blue whale, the largest animal known to have ever existed at 30 m (98 ft) and 180 tons (180 long tons; 200 short tons) to pygmy species such as the Pygmy Sperm Whale at 3.5 m (11 ft).


Q10. From which of following groups does the whale belongs—
निम्नलिखित समूहों में से व्हेल किससे संबंधित है-
(a) Fishes/ मछलियों
(b) Mammals / स्तनधारियों
(c) Reptiles / सरीसृप
(d) Amphibians / उभयचर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Whales are the largest mammals ever known to have lived on earth.
Whales range in size from the blue whale, the largest animal known to have ever existed at 30 m (98 ft) and 180 tons (180 long tons; 200 short tons) to pygmy species such as the Pygmy Sperm Whale at 3.5 m (11 ft).

Q11. Crabs belongs to the phylum –
केकड़े किस फाइलम से संबंधित है-
(a) Mollusca/ मोलस्का
(b) Cnidaria/ निडारिया
(c) Arthropoda/ आर्थ्रोपोड़ा
(d) Platyhelminthes/प्लेटिहेल्मेंथिस
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Crabs belongs to the phylum Arthropoda.

Q12. Which of the following species is the largest of the ‘toothed-whales?
निम्नलिखित में से कौन सी प्रजाति 'दांतदार व्हेल' में सबसे बड़ी है?
(a) Finback whale / फ़िनबैक व्हेल
(b) Blue whale / ब्लू व्हेल
(c) Sperm whale / स्पर्म व्हेल
(d) Humpback whale  / हंपबैक व्हेल
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The sperm whale (Physeter macrocephalus) is the largest of the toothed whales with males growing up to 20 metres in length. The mass of sperm whales ranges between 35000-57000 kg. Females only weight about 1/3 of the males.

Q13 निम्नलिखित में से कौन अंडे देता है और सीधे बच्चो को जन्म नहीं देता है?
Which among the following one lays eggs and does not produce young ones directly? 
(a) Echidna  / इकिडना
(b) Kangaroo / कंगारू
(c) Porcupine / साही
(d) Whale / व्हेल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Echidnas sometimes known as spiny anteaters belong to the family Tachyglossidae in the monotreme order of egg-lying mammals. The four extinct species, together with the Playtypus are the only surviving members of that order and are the only extinct mammals that lay eggs. Their diet consists of ants and termites but they are not closely related with the true anteaters of America. They live in Australia and New Guinea.

Q14. Mammal capable in flying is-
उड़ान में सक्षम स्तनपाइ है-
(a) Jaguar / जैगुआर
(b) Ostrich / शुतुरमुर्ग
(c) Pellican / पेलिकन
(d) Bat / चमगादड़
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Bats are the mammals of the order Chiroptera whose forelimbs form webbed wings, making them the only mammals naturally capable of true and sustained flight.


Q15. Consider the following animals—
निम्नलिखित जानवरों पर विचार करें-
1. Sea cow / सी काऊ 
2. Sea horse / सी हॉर्स
3. Sea lion / सी लायन  
Which of the above is/are mammal/mammals ? 
उपर्युक्त में से कौन सा स्तनपायी / स्तनधारी है?
(a) Only 1 / केवल 1
(b) 1 and 3 / 1 और 3
(c) 2 and 3 / 2 और 3
(d) All of these  /  यह सभी
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sea cow is a huge herbivorous sea mammal. Seahorse is a small species of Pisces. Sea lion is also a mammal. Hence option (b) is correct.


You may also like to read:






  

No comments