Key Antonyms Quiz For SSC CGL And SSC CPO 2018 : 29th May


Dear Students,


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Antonyms Questions With SolutionsTo make you learn basic vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-15): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q1. JITTERY
(a) Profuse
(b) Shaky
(c) Tense
(d) Bold
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Jittery: very nervous and unable to relax.
Bold: showing a willingness to take risks; confident and courageous.
Hence Jittery and Bold are antonyms to each other.
.


Q2. KOOK
(a) Peculiar
(b) Sane
(c) Illiterate
(d) Foolish
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Kook: a mad or eccentric person.
Sane: (of a person) of sound mind; not mad or mentally ill.
Hence Kook and Sane are antonyms to each other.

Q3. CONVENE
(a) Cancel
(b) Adjourn
(c) Muster
(d) Dissent
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Convene: come or bring together for a meeting or activity; assemble.
Cancel: decide or announce that (a planned event) will not take place.
Adjourn: break off with the intention of resuming it later.
Muster: collect or assemble.
Dissent: hold or express opinions that are at variance with those commonly or officially held.
Hence Convene and Cancel are antonyms to each other.

Q4. DISGRUNTLE
(a) Estrange
(b) Reconcile
(c) Sunder
(d) Incense
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Disgruntle: to make ill-humored or discontented.
Estranged: no longer close or affectionate to someone; alienated.
Reconcile: restore friendly relations between.
Sunder: split apart.
Hence Disgruntle and Reconcile are antonyms to each other.

Q5. FADDISH
(a) Preferred
(b) Vogue
(c) Unpopular
(d) Modish
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Faddish: Enjoying widespread favor or approval.
Modish: conforming to or following what is currently popular and fashionable.
Being opposite in meaning, Faddish and Unpopular are antonyms to each other.


Q6. PALADIN
(a) Antagonist
(b) Hierophant
(c) Gospeler
(d) Cohort
Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Paladin: A person who actively supports or favors a cause.
Antagonist: a person who actively opposes or is hostile to someone or something; an adversary.
Hierophant: a person, especially a priest, who interprets sacred mysteries.
Gospeler: a person who zealously teaches or professes faith in the gospel.
Cohort: a group of people with a shared characteristic.
Hence Paladin and Antagonist are antonyms to each other.

Q7. REPINE
(a) Gripe
(b) Rejoice
(c) Quibble
(d) Bleat
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Repine: to express dissatisfaction, pain or resentment usually tiresomely.
Gripe: complain about something in a persistent, irritating way.
Rejoice: feel or show great joy or delight.
Quibble: argue or raise objections about a trivial matter.
Bleat: make a characteristic weak, wavering cry.
Hence Repine and Rejoice are antonyms to each other.

Q8. SAPIENT
(a) Imbecile
(b) Sage
(c) Perceptive
(d) Discerning
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Sapient: having or showing deep understanding and intelligent application of knowledge.
Imbecile: stupid; idiotic.
Hence Sapient and Imbecile are antonyms to each other.

Q9. ASKEW
(a) Lopsided
(b) Oblique
(c) Symmetrical
(d) Crooked
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Askew: inclined as twisted to one side.
Lopsided: with one side lower or smaller than the other.
Symmetrical: made up of exactly similar parts facing each other or around an axis; showing symmetry.
Hence Askew and Symmetry are antonyms to each other.

Q10. MALARKEY
(a) Flapdoodle
(b) Guff
(c) Drivel
(d) Reasonability
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Malarkey: language, behavior, or ideas that are absurd and contrary to good sense.
Flapdoodle: nonsense.
Guff: foolish talk or ideas.
Drivel: nonsense.
Reasonability: sensibility.
Hence Malarkey and Reasonability are antonyms to each other.

Q11. SUBLIME
(a) Strange
(b) Lowly
(c) Mean
(d) Ridiculous
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Sublime: of very great excellence or beauty.
Lowly: low in status or importance; humble.
Hence Sublime and Lowly are antonyms to each other.

Q12. SEETHE
(a) Plumb
(b) Cool
(c) Combative
(d) Diffused
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Seethe: boil or be turbulent as if boiling.
Plumb: measure (the depth of a body of water).
Being opposite in meaning, Seethe and Cool are antonyms to each other.



Q13. IMPOUND
(a) Strengthen
(b) Generate
(c) Stimulate
(d) Release
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Impound: seize and take legal custody of.
Hence Impound and Release are antonyms to each other.

Q14. SUCCUMB
(a) Resist
(b) Injure
(c) Cure
(d) Frank
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Succumb: fail to resist pressure, temptation, or some other negative force.
Resist: withstand the action or effect of.
Hence Succumb and Resist are antonyms to each other.


Q15. EDACIOUS
(a) Smart
(b) Fasting
(c) Sickly
(d) Valuable
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Edacious: of or relating to eating.
Fasting: willing abstinence or reduction from some or all food, drink, or both, for a period of time.
Hence Edacious and Fasting are antonyms to each other.



You may also like to read:





  
  



No comments