Latest SSC jobs   »   History (Morning) Quiz for SSC CGL...

History (Morning) Quiz for SSC CGL 2016

History (Morning) Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1.The largest standing army of the Sultanate, directly paid by the State was created by—
(a) Iltutmish
(b) Alauddin Khalji
(c)Mohammad – bin -Tughlaq
(d)Sikandar Lodi
Ans.(c)
2.Ibn Batuta visited India during the reign of—
(a) Iltutmish
(b) Alauddin Khalji
(c)Balban
(d)Mohammad-bin-Tughlaq
Ans.(d)

3.The contemporary chronicle of Sayyid period of?
(a) Tarikh-i-Mubaraqshahi 
(b) Wagiat-i-Mushtaqi 
(c) Futuh-us-Salatin 
(d) Masalik-ul-Absar
Ans-(a)
4.Alauddin Khalji captured the Delhi throne after securing fabulous wealth from—
(a) Chanderi
(b) Gujarat
(c) Deogiri
(d) Madurai
Ans.(c)
5.Who of the following was a contemporary of Chingiz Khan ?
(a) Mahmud Ghazanvi
(b) Iltutmish
(c)Alauddin Khalji
(d)Mohammad-bin-Tughlaq 
Ans. (b)
6.During the reign of Alauddin Khalji, who were Amil?
(a) Government agents to collect land revenue 
(b) Local landlords at village level
(c)Khurasani and Multani traders of food-grains
(d)Banjaras who carried the food -grains from village to towns
Ans-(a)
7.Who among the following was the author of ‘Tarikh – i – Alai’, which contains the details of first few years of Sultan Alauddin Khalji ?
(a) Ziauddin Barani
(b) Shams Siraj Afif
(c) Amir Khusrau
(d) Yahiya – bin – Ahmed
Ans-(c)
8.Who among the following was the first muslim Military Commander who annexed Bihar and Bengal by overthrowing the Sena dynasty ?
(a) Mahmud Gawan
(b) Bakhtiyar Khalji
(c) Adil Shah
(d) Shamsuddin
Ans-(b)
9.Who among the following sultans was advised by Qazi Mughisuddin to act according to the laws of Shariat, but the Sultan rejected his advice ?
(a)Alauddin Khalji
(b)Jalaluddin Khalji
(c)Mohammad – bin – Tughlaq
(d)Firoz Tughlaq
Ans. (a)
10.The medieval ruler who was the first to establish a ministry of agriculture (Diwan – i – Kohi) was
(a)Alauddin Khalji
(b)Mohammad -bin – Tughlaq
(c)Sher Shah
(d)Akbar
Ans-(b)