History Quiz for SSC CGL 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   History Quiz for SSC CGL 2016

History Quiz for SSC CGL 2016

History Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1.Who was the Governor-General of India during the launch of Civil Disobedience Movement ?
(a) Lord Chelmsford
(b) Lord Reading
(c) Lord Irwin
(d) Lord Wavell
Ans-C

2.Which one of the following movement started from Dandi March ?
(a) Swadeshi Movement 
(b) Quit India Movement
(c)Civil Disobedience Movement
(d)Non–Co-operation Movement
Ans-C

3.Who prescribed the separate electorates for India on the basis of the Communal Award in August 1932 ?
(a) Lord Irwin
(b) Ramsay Mac Donald
(c) Lord Linlithgow
(d) Winston Churchill
Ans-B


4.Which one of the following slogans is attributed to Subhash Chandra Bose ?
(a) Jai Jawan Jai Kisan
(b) Bande Mataram
(c) Jai Hind
(d) Inqilab Zindabad
Ans-C

5.Who among the following has authored the book ‘Hind Swaraj’ ?
(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Mahatma Gandhi
(c) Gopal Krishna Gokhle 
(d) M.G. Ranade
Ans-B

6.Which one of the following with regard to the Poona Pact, 1932 is NOT correct ?
(a)Adequate representation of depressed sections in Government jobs
(b)Reservation of seats for the depressed classes in the provincial legislature
(c)Acceptance of joint electorate system
(d)Reservation of seats for the depressed classes in the central legislature
Ans-A

7.Simon Commission of 1927 was boycotted because
A.there was no Indian Member in the Commission
B.it supported the Muslim League
C.Congress felt that the people of India are entitled to Swaraj
D.there were differences among the members
Ans-A

8.Who among the following drafted the resolution on Fundamental Rights for the Karachi Session of Congress in 1931?
A.Dr BR Ambedkar
B.Pandit Jawaharlal Nehru
C.Dr Rajendra Prasad
D.Sardar Vallabhbhai Palel
Ans-B

9.Consider the following events in the history of Indian freedom struggle

1. Champaran Satyagraha 
2. Bardoli Satyagraha
3. Ahmedabad Mill Workers Strike
4. Chauri-Chaura Incident

Which one of the following is a correct chronological sequence of the above events starting from the earliest?

A.1,3,2,4
B.1,2, 4, 3
C.1, 3, 4, 2
D.3, 1, 2, 4
Ans-C

10.Who was the first woman President of Indian National Congress ?
(a) Annie Besant
(b) Aruna Asaf Ali
(c) Sarojini Naidu
(d) Vijayalaxmi Pandit
Ans-A

11.The lady Congress leader who went underground during the Quit India Movement was—
(a) Sucheta Kripalani
(b) Vijay Laxmi Pandit
(c) Aruna Asaf Ali
(d) Sarojini Naidu
Ans-C

12.Ramsay Mc Donald’s Communal Award gave—
(a)Privy purse to native princes
(b)Communal representation to Muslims
(c)Reservations to Sikhs in elections
(d)Separate electorates for depressed classes 
Ans-D

13.Who of the following was known as Deshbandhu ?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Chitta Ranjan (C.R.) Das
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Jyotiba Phule 
Ans-B

14.Two independent states of India and Pakistan were created by—
(a) The Simla Conference 
(b) The Cripps Proposal
(c)The Cabinet Mission plan
(d)The Indian Independence Act
Ans-D


15.Consider the following statements about Gandhian movements in India
1. Gandhiji was in favour of mass movements. 
2. Gandhian movements were non-violent in character. 
3. In Gandhian movements, the leaders had no role to play.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

A.1 and 3
B.1 and 2
C.Only 2
D.1, 2 and 3
Ans-B

History Quiz for SSC CGL 2016_50.1
History Quiz for SSC CGL 2016_60.1
History Quiz for SSC CGL 2016_70.1
History Quiz for SSC CGL 2016_80.1

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?