History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1. The  capital  of  Mahajanpad ‘Vatsa’ was—
(A)Kausambi
(B)Mathura
(C)Varanasi
(D)Viratnagar
Ans- (A)

2.Alexander,  the  Great  invaded India in—
(A)325 BC      
(B)326 BC
(C)327 BC      
(D)330 BC
Ans-(B)

3.The  second  Buddhist  Council was held in 383 BC in—
(A)Saptaparni
(B)Vaishali
(C)Patliputra
(D)Kundala Van
Ans. (B)  

4.Rishabhadeva was Jainism—
(A)First Tirthankar
(B)Second Tirthankar
(C)Last Tirthankar
(D)None of the above
Ans. (A)

5.Who established   Nalanda (Buddhist)  University ?
(A)Gopala (Pala ruler)
(B)Dharampal (Pala ruler)
(C)Kumargupta I (Gupta ruler)
(D)Ramapal (Pala ruler)
Ans. (C)

6.Harisena  who  wrote  Prayaga Prasasti / Allahabad    Pillar inscription was the court poet of—
(A)Chandragupta-I
(B)Samudragupta
(C)Kumargupta-II
(D)Chandragupta-II
Ans.   (B)

7.Who among the   following created the department of Agri-culture Diwan-i-Kohi?
(A)Mohammad-bin-Tughlaq
(B)Alauddin Khilji
(C)Ghiyasuddin Balban
(D)Ibrahim Lodhi
Ans. (A)

8.Which Sultanate ruler assumed the title Zille-Ilahi (Shadow of God) ?
(A)Alauddin Khilji
(B)Ibrahim Lodhi
(C)Firoz Shah Tughlaq
(D)Ghiyasuddin Balban
Ans. (D)

9.Who wrote  Tarikh-i-Firoz Shahi giving an account of Firoz Shah Tughlaq’s reign?
(A)Alberuni
(B)Zia Uddin Barni
(C)Amir Khusrau
(D)Minhaj-us-Siraj
Ans. (B)

10.In  India,  the  first  Portuguese governor of was—
(A)Alfonso d Albuquerque
(B)Francisco de Almeida
(C)Nino da Cunha
(D)Martin Alfonso de Souza
Ans. (B)


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD