History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1.Four Noble Truths are associated with—
(A)Jainism
(B)Hinduism
(C)Buddhism
(D)None of the above
Ans.(C)

2.Kundgram is the birth place of—
(A)Lord Mahavira
(B)Lord Buddha
(C)Lord Krishna
(D)Guru Nanak
Ans.(A)  

3.Who was the founder of Mimansa Darshan (Philosophy) ?
(A)Jamini
(B)Badarayana
(C)Patanjali
(D)Kapila
Ans.(A)

4.Which  of  the  following  rivers was known by the name vitasta in ancient vedic period ?
(A)Jhelum
(B)Chenab
(C)Parushani
(D)Beas
Ans.(A) 

5.Akbar proclaimed new religion Din-i-Ilahi in—
(A)1560            
(B)1570
(C)1581            
(D)1590
Ans.(C) 

6.Frontier Gandhi was the nickname of—
(A)Khan Abdul Gaffar Khan
(B)Vinoba Bhave
(C)None of these
(D)Mahatma Gandhi
Ans.(A)

7.Where was the first university in modern India founded ?
(A)Bombay 
(B)Calcutta
(C)Lahore 
(D)Madras
Ans . (B)

8.Which one of the following is the correct chronological order of the invasions of north-west India after the fall of the Mauryas ?
(A)Bactrian Greeks—Parthians—Kushans—Hunas
(B)Bactrian Greeks—Kushans—Parthians—Hunas
(C)Parthians—Bactrian Greeks—Hunas—Kushans
(D)Parthians—Hunas—Bactrian Greeks—Kushans
Ans : (A)

9.Which of the following events made the English East India Company the legitimate masters of the Bengal Subah ?
(A)Battle of Buxar, 1764
(B)Battle of Plassey, 1757
(C)Farrukh Siyar’s Farman, 1717
(D)Ibrahim Khan’s Farman, 1690
Ans : (C)

10.Nalanda University was a great centre of learning, especially in—
(A)Buddhism 
(B)Jainism
(C)Vaishnavism 
(D)Tantra
Ans : (A)
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD