Latest SSC jobs   »   Polity Quiz for SSC CGL 2016

Polity Quiz for SSC CGL 2016

Polity Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1.The first finance commission was constituted in :
(a) 1950
(b) 1951
(c) 1952
(d) 1954
Ans-B
2.When will demand become a grant ?
(a)When a demand is proposed
(b)After the discussion on demand is over
(c)After the demand is granted
(d)When the Budget Session is closed
Ans-C
3.The Finance Commission—
(a)Draws up Five Year Plans
(b)Formulates Monetary Policy
(c)Recommends pay revision of Central Government Employees
(d)Adjudicates on the sharing of resources between Centre and the States
Ans-D
4.The President of India by order constitutes a Finance Commission every—
(a)third year
(b)fifth year
(c)fifth year or earlier as necessary
(d)seventh year
Ans-C
5.The entry Public Health and Sanitation is included in the Constitution of India in—
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) None of these
Ans-B
6.Which of the following is/are the function/ functions of the Finance Commission of India ?
1.Distribution of the taxes which are divisible between the Union and the States
2. To recommend the principles which should govern the grant-in-aid of the revenues of the States out of the Consolidated Fund of India
Select the correct answer using the code given below—
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans-C
7.In which one of the following does the subject of Co-operative Societies fall ?
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) Residuary Powers of Union Government
Ans-C
8.Who is the Chairman of Second Administrative Reforms Commission ?
(a) Bimal Jalan
(b) Karan Singh
(c) M. Veerappa Moily
(d) Ahmed Patel
Ans-C
9.What is the period covered by the recommendation of the 12th Finance Commission ?
(a) Year 2004 – 2009
(b) Year 2005 – 2010
(c) Year 2006 – 2.011
(d) Year 2007- 2012
Ans-B

10. Which one of the following is the subject of Concurrent List?
A.Police
B.Criminal matters
C.Radio and Television
D.Foreign affairs
Ans-B