Polity Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016

1. The election disputes regarding the election of president and vice-President can be heared by:
(a) Parliament
(b) Central Election Commission
(c) Supreme Court
(d) Attorney-General of India
Ans- c ,Supreme Court 

2. Which Article of the Constitution of India accords special status to the state of Jammu and Kashmir?
(a) 311
(b) 324
(c) 356
(d) 370
Ans- d , 370

3. Which one of the following is NOT the main jurisdiction of the high court of a state?
(a) Advisory Jurisdiction 
(b) Original Jurisdiction
(c) Supervisory Jurisdiction
(d) Appellate Jurisdiction
Ans- a ,Advisory Jurisdiction 

4. Who is authorized to transfer the judges of one High Court to another High Court?
(a) The president
(b) The Chief Justice of India
(c) A collegium of judges of the Supreme Court
(d) The Law Minister
Ans- a ,The president

5. The Judges of the High Court hold office
(a) during the pleasure of the chief Justice of India
(b) till they have attained 62 years of age
(c) till they have attained 65 years of age
(d) as long as they desire
Ans- b ,  till they have attained 62 years of age

6. The Chief Justice of a high Court is appointed by
(a) President
(b) Governor
(c) Chief Justice Of India
(d) President on the advice of Governor of the State concerned and the chief justice of India
Ans- d

7. Who advises state Government on legal matters?
(a) Attorney-General
(b) Advocate-General
(c) Solicitor-General
(d) Chief Justice of the High Court
Ans- b , Advocate-General

8. In case a President dies while in office, the Vice President can act as President for a maximum period of
(a) 2 years 
(b) 1 year 
(c) 3 months 
(d) 6 months
Ans- d.

9. The Chief Minister is appointed by
(a) the governor
(b) the president
(c) the chief justice of supreme court
(d) the chief Justice of High court
Ans- a , the governor

10. Money bill can be introduced in the state legislature with the prior consent of
(a) the speaker
(b) the governor
(c) the president
(d) the chief minister
Ans- b , the governor


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD