Latest SSC jobs   »   Chemistry Quiz Based on NCERT for...

Chemistry Quiz Based on NCERT for SSC 2016

Chemistry Quiz Based on NCERT for SSC 2016_40.1
1. Which metal always found in free state?
A. Copper
B. Silver
C. Sodium
D. Gold
Ans. D
2. Silver metal is obtained by—
A. Magnetic separation
B. Parke’s process
C. Forth floatation process
D. Carbon reduction process
Ans. B
3. The most abundant element in the earth crust is—
A. Iron
B. Calcium
C. Aluminum
D. Magnesium
Ans. C
4. Which of the following metals do not form amalgam?
A. Iron
B. Magnesium
C. Copper
D. Zinc
Ans. A
5. The compound of a metal is found in nature is called—
A. Slag
B. Mineral
C. Ore
D. Flux
Ans. B
6. Which metal is used for the extraction of metals from their oxides by reduction?
A. Cr
B. Fe
C. Al
D. Co
Ans. C
7. A naturally occurring substance from which a metal can be profitably extracted is called—
A. Gangue
B. Ore
C. Flux
D. Mineral
Ans. B
8. Which of the following metal is obtained by leaching its over with dilute cyanide solution?
A. Titanium
B. Silver
C. Zinc
D. Vanadium
Ans. B
9. Which of the following metals is extracted by thermal reduction process?
A. Aluminum
B. Copper
C. Magnesium
D. Iron
Ans. B
10. Most of the explosions in mines occur due to the mixing of—
A. Oxygen with acetylene
B. Carbondioxide with ethane
C. Hydrogen with oxygen
D. Methane with air
Ans. D