Polity Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1.Who decides disputes relating with the allotment of symbols to Political Parties
(A) Representation Act 1952
(B) Representation Act 1953
(C) Representation of the People Act 1951
(D) Election Commission
Ans.(D)



2. Which Constitutional Article elaborated power of Parliament to make provision with respect to election to legislatures

(A) Article 329
(B) Article 327
(C) Article 328
(D) Article 330
Ans.(B)

3. Who appoints Chief Election Commissioner
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Parliament
(D) None of the above
Ans.(A)

4. Article 20 of the Fundamental Rights represents which subject
(A) Equality of opportunity in matters of public employment
(B) Protection in respect of Conviction of Offence
(C) Protection of life and personal liberty
(D) None of the above
Ans.(B)

5. Article 21 of the Fundamental Rights deals with which subject
(A) Protection of certain rights regarding freedom of speech,
(B) Protection in respect of conviction of offence
(C) Protection against arrest and detention in certain cases
(D) Protection of life and personal liberty
 Ans.(D) 

6. Who declares the financial emergency
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Finance Minister
(D) None of the above
Ans.(A)

7. After declaration of financial emergency by the President, what is the period of operation without approval by the Parliament
(A) Three Months
(B) Four Months
(C) Two Months
(D) One Month
 Ans.(C)
8.Which constitutional article provides personal immunity for President and Governors for official act—
(A) Article 362
(B) Article 363
(C) Article 368
(D) Article 361
Ans.(D)
9. What is the meaning of Foreign State as given in our Indian Constitution
(A) Federal State
(B) Commonwealth State
(C) Nation
(D) Any State other than India
Ans.(D)

10. Which Constitutional article defines the work of Administrative Tribunal
(A) Article 323A
(B) Article 233B
(C) Article 223B
(D) None of the above
Ans.(A)
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD