Polity Quiz for SSC Exams

1.Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of—
(a) One year
(b) One month
(c) Fourteen days
(d) Seven days
Ans. (c)
2.What could be the maximum time limit of ‘Zero Hour’ in the Lok Sabha ?
(a) 30 minutes
(b) 1 hour
(c) 2 hours
(d) Indefinite period
Ans. (b)
3.How many Lok Sabha constituencies are from states?
(a) 525
(b) 528
(c) 530
(d) 532 
Ans. (c)
4.The term of the Lok Sabha :
(a)cannot be extended under any circumstances
(b)can be extended by six months at a time
(c)can be extended by one year at a time during the proclamation of emergency
(d)can be extended for two years at a time during the proclamation of emergency
Ans. (c)
5.What does the ‘Judicial Review’ function of the Supreme Court mean ?
(a)Review its own judgement
(b)Review the functioning of Judiciary in the country
(c)Examine the constitutional validity of the laws
(d)Undertake periodic review of the constitution 
Ans. (c)
 
6.Which Article of the Constitution of India says, ‘No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment’ ?
(a) Article 24   
(b) Article 45
(b) Article 330
(d) Article 368 
Ans. (a)
 
7.Which of the following courts is responsible for the enforcement of Fundamental Rights ?
(a) Supreme Court
(b) High Court
(c) Both ‘a’ and b’
(d) District Court
Ans. (c)
 
8.Which of the following Articles of Indian Constitution guarantees freedom to press ?
(a) Article 16
(b) Article 19
(c) Article 22
(d) Article 31
Ans. (b)
9.Which one of the following rights is available under Article 19(1)d read with Article 21 ?
(a) Right to travel abroad
(b) Right to shelter
(c) Right to privacy
(d) Right to information
Ans. (c)
 
10.Right to education to all children between the age of 6 to 14 years is—
(a) Included in the Directive Principle of State Policy 
(b) Fundamental Right 
(c) A Statutory Right
(d) None of the above 
Ans. (b)
 
11.Which Constitutional Amendment deleted the Right to Property from the list of Fundamental Rights ?
(a) 42nd Amendment (b) 43rd Amendment
(c) 44th Amendment (d) 62nd Amendment
Ans. (c)
 
12.Fundamental Rights are NOT given to—
(a) Bankrupt persons
(b) Aliens
(c) Persons suffering from incurable diseases
(d) Political sufferers  
Ans. (d)
13.Which one of the following is the guardian of Fundamental Right ?
(a) Legislature
(b) Executive
(c) Political parties
(d) Judiciary
Ans. (d)
14.Part III of the Constitution of India relates to—
(a)Fundamental Rights
(b)Directive Principles of State Policy
(c)Fundamental Duties
(d)Citizenship
Ans. (a)
15.Consider the following statements :
1.The Article 20 of the Constitution of India state that no person can be convicted for any office except for the violation of law in force at the time of the commission of the act charged as an offence.
2.The Article 21 of the Constitution of India state that no person shall be deprived of his life and personal liberty except according to procedure established by law.
Which of these statements is / are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (c)