Latest SSC jobs   »   Science (Mixed) Quiz Based on NCERT...

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_40.1

1.  During rainy seasons door made up of wood swell up due to—
A. Diffusion
B. Imbibition
C. Osmosis
D. Plasmolysis
Ans. B
2. Water available in soil for the root of plant is—
A. Gravitational water
B. Hygroscopic water
C. Capillary water
D. None of the above
Ans. C
3. Seeds swell when it is placed in water due to—
A. Diffusion
B. Imbibition
C. Osmosis
D. Plasmolysis
Ans. B
4. A cell increases in volume if the external medium is—
A. Isotonic
B. Hypotonic
C. Hypertonic
D. None of the above
Ans. B
5. Which fuel has the maximum calorific value?
A. Wood
B. Cow-dung
C. Kerosene
D. Charcoal
Ans. C
6. The standard heat of formation of diamond is—
A. Greater than of graphite
B. Less than that of graphite
C. Same as that of graphite
D. Taken as zero
Ans. A
7. When ammonium chloride is dissolved in water, the solution becomes cold. The change is—
A. Supercooling
B. Endothermic
C. Exothermic
D. None of the above
Ans.  B
8. A circular disc of copper has a symmetrical hole at its centre. The disc is uniformly heated. The diameter of the hole will—
A. decrease
B. increase
C. remain the same
D. none of the above
Ans. B
9. Calorimeter are generally made of—
A. Aluminum 
B. Brass
C. Copper
D. Zinc
Ans. C
10. A solid metal ball has a spherical cavity. If the ball is heated, the volume of the cavity will—
A. decrease
B. increase
C. remain the same
D. none of the above 
Ans. B