Latest SSC jobs   »   Science (Mixed) Quiz Based on NCERT...

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_40.1

1. Which gas is used in fire extinguishers ?
A. Carbon dioxide
B. Nitrogen oxide
C. Carbon monoxide
D. Sulpher dioxide
Ans. a
2. The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called ?
A. roasting
B. calcinations
C. smelting
D. froth floatation
Ans.c
3. Which of the following is produced during the formation of photochemical smog ?
A. Nitrogen Oxides
B. Hydrocarbons
C. Methane
D. Ozone
Ans.d
4. What are audible sound waves ?
A. Having frequency less than 20 Hz
B. Having frequency between 20 Hz to 20KHz
C. Having frequency more than 20000 Hz
D. None of above
Ans.b
5. Which of the following is an electromagnetic wave ?
A. Cathode rays
B. Sound wave
C. Ultrasonic wave
D. Infra red rays
Ans.d
6. What is Hooke’s Law ?
A. Stress is inversely proportional to strain.
B. Stress is directly proportional to strain.
C. Stress and strain are dependent on each other.
D. Stress and strain are independent of each other.
Ans.b
7. Colour of skin depend on –
A. Enzyme          
B. Harmones
C. Epidermis        
D. Melanin
Ans.D
8. Thickest layer of skin is found on –
A. Sole                
B. Head
C. Thigh               
D. None of the above
Ans.A
9. Largest organ of human body is –
A. Brain               
B. Heart
C. Skin                 
D. Liver
Ans. C
10.Upper most layer of skin is called –
A. Epidermis        
B. Protodermis
C. Dermis            
D. None of these

Ans.A