Latest SSC jobs   »   Science (Mixed) Quiz Based on NCERT...

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_40.1
1.An apparatus used for the measurement of quantity of electricity is—
A.Calorimeter
B.Coulometer
C.Colorimeter
D.None of the above
Ans.  B

2.Water is non-electrolyte but conducts electricity on dissolving a small amount of—
A.Urea
B.Common salt
C.Acetone
D.Sugar
Ans. B
3.Why pure water does not conduct electricity?
A.Low boiling point
B.Neutral
C.Readily decomposed
D.Almost not ionised
Ans. D

4.The element with the highest electrical conductivity is—
A.Copper
B.Gold
C.Silver
D.Aluminium
Ans. C
5.When water is heated from 0˚C to 10˚C, its volume—
A.Decreases
B.Increases
C.First decreases then increases
D.remain unchanged
Ans. C

6.A fan produces a feeling of comfort during hot weather because—
A.Conductivity of air increases
B.Our body radiates more heat in air
C.Our perspiration evaporates rapidly
D.fan supplies cold air
Ans.  C

7.Glaciers always melt at the _______ first.
A.Bottom
B.Sides
C.Top surface
D.Middle surface
Ans.  A
8.Which of the following part modified into pitcher in pitcher plant?
A.Stipule
B.Petiole
C.Leaf
D.Stem
Ans. C
9.Soft drinks such as cocoa contain significant quantities of—
A.Nicotine
B.Caffeine
C.Renin
D.Tannin
Ans. B

10.Which of the following is the edible part of coconut?
A.Complete seed
B.Seed coat
C.Pericarp
D.Endosperm
Ans. D