History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016



1. The Pakistan resolution was adopted by the Muslim League in—

(A) February 1922
(B) December 1928
(C) March 1940
(D) September 1944
Ans : (C)
2.From which one of the following places, remains of wells have been found in houses belonging to the developed stare of the Indus Valley Civilization   ?
A. Harappa
B. Kalibangan
C. lothal
D. Mohenjodaro
Ans-D
3.The Buddhist Sect Mahayana formally came into existence during the reign of—
A.Ajatashatru
B.Ashoka
C.Dharmapala
D.Kanishka
Ans :(D)
4. The last in succession of Jaina Tirthankaras was—
A.Parsvanatha
B.Rishabha
C.Mahavira
D.Manisubrata
Ans :(C)
5.The name by which Ashoka is generally referred to in his inscriptions is—
A.Chakravarti
B.Dharmadeva
C.Dharmakirti
D.Priyadarsi
Ans:(D)
6. Which one of the following is a monument constructed by Sher Shah ?
A.Kila-i-Kuhna mosque at Delhi
B.Atala Masjid at Jaunpur
C.Barasona Masjid at Gaur
D.Quiwwat-al-Islam mosque at Delhi
Ans :(A)
7. Among the following foreign travelers who was the first to visit India?
A. Bernier
B. Ibn Batuta
C. Abdur Rajjak
D. Vasco-da-Gama
Ans:B
8.Against whom Skandagupta had to wage long wars on the North West border?
A.Shakas
B. Yavanas
C. Huns
D. Greeks
Ans:C
9.The oldest Veda is
A.  Atharva Veda
B.  Rig Veda
C.   Yajur Veda
D.  Sama Veda
Ans:B
10. During the Civil Disobedience Movement, who led the ‘Red Shirts’ of North-Western India?
A.  Abdul Kalam Azad
B. Khan Abdul Ghaffar Khan
C. Mohammad Ali Jinnah
D. Shaukat Ali
Ans:B
Answers will be updated soon…

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD