History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016



1. Name the great Indian revolutionary who was a professor of Sanskrit and Philosophy and died as a Sanyasi in Philadelphia ?
(A) Lala Hardayal
(B) Bhai Parmanand
(C) Madan Lal Dhingra
(D) Shyamji Krishna Varma
Ans : (A)


2. In which place February 21, 1915 was fixed as the date for an armed revolt by the Ghadarites 
(A) Bombay
(B) Madras
(C) Punjab
(D) Bengal
Ans : (C)

3. The Hindustan Socialist Republican Association Movement ended with the death of—
(A) Ramprasad Bismil
(B) Chandra Shekhar Azad
(C) Surya Sen
(D) Bhagat Singh
Ans : (B)

4. Which revolutionary said the following, ‘‘We shall be born again, shall meet again and shall jointly fight once again for the cause of the motherland as comrades-in-arms’’ ?
(A) Chandra Shekhar Azad
(B) Ramprasad Bismil
(C) Rajendra Lahiri
(D) Ashfaquallah Khan
Ans : (B)


5. Which association sprang us in Bengal during the Swadeshi Movement ?
(A) Anushilan Samiti
(B) Swadeshi Samiti
(C) Krantikari Samiti
(D) Jugantar Samiti
Ans : (D)

6. Which of the following was not hanged in connection with the Kakori Conspiracy Case ?
(A) Bhagat Singh
(B) Ashfaqullah Khan
(C) Rajendra Lahiri
(D) Roshan Singh
Ans : (A)

7. The differences between the Moderates and the Extremists led to a split in Congress at its session held in 1907 at—
(A) Surat
(B) Calcutta
(C) Nagpur
(D) Madras
Ans : (A)

8. Who among the following was known as the Grand Old Man of Indian politics ?
(A) Bipin Chandra Pal
(B) Dadabhai Nauroji
(C) Surendra Nath Bannerjee
(D) Rasbehari Bose
Ans : (B)


9. The most revolutionary secret organization of Bengal was—
(A)Azad Bharat
(B) Mitra Mela
(C) Ghadar Party
(D) Anushilan Samiti
Ans : (D)

10. I.N.A. (Indian National Army) trial took place in the—
(A) Calcutta High Court
(B) Supreme Court
(C) Federal Court
(D) Red Fort
Ans : (D)

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD