Polity Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016

1. Who among the following can participate in the proceedings of both the houses of parliament?
A) Vice-President 
B) Solicitor General of India
C) Chief Justice 
D) Attorney General of India
Ans 1. D
2. In order to be recognized as an official Opposition Group in the parliament, how many seats should it have?
A) 1/3rd of the total strength
B) 1/4th of the total strength
C) 1/6th of the total strength
D) 1/10th of the total strength
Ans 2. D

3. How long an advocate should have practiced in a High Court to be eligible to be appointed as a Judge of Supreme Court of India?
[A] 10 Years
[B] 15 Years
[C] 12 Years
[D] 5 Years
Ans 3. A

4. Under which Article of the Constitution, the Council of State (Rajya Sabha) has a Chairman and Deputy Chairman?
(A) Article 109 
(B) Article 108
(C) Article 89 
(D) Article 91
Ans 4. C

5. Under which Schedule of the Constitution every member of Parliament takes oath or affirmation—
(A) First
(B) Third
(C) Fifth
(D) Sixth
Ans 5. B

6. Who was the Deputy Speaker of the First Lok Sabha?
(A) M. A. Ayyangar
(B) Sardar Hukam Singh
(C) M. Thambidurai
(D) None of the above
Ans 6. A

7. Which House shall not be a subject for dissolution—
(A) Lok Sabha
(B) House of People
(C) Council of State
(D) State Legislature
Ans 7. C

8. What power the President may exercise from time to time in respect of Parliament
(A) Prorogue either of the Houses of Parliament
(B) Dissolve House of the People
(C) Both A & B
(D) None of the above
Ans 8. C

9. What activities does the President perform in respect of both the Houses of the Parliament—
(A) Time to time to summon each of Parliament
(B) Prorogue either of the House of the Parliament
(C) Dissolve the Lok Sabha
(D) All the above
Ans 9. D

10. Under which Article, House of the People can have the Speaker and Deputy Speaker?
(A) 95
(B) 93
(C) 98
(D) 96
Ans 10. B


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD