History Quiz for SSC CGL 2016

1.During Indian freedom struggle, a general strike jointly called by the Girni Kamgar Union and the Railway Workers place in March, 1929 in Bombay. This was actually in protest against?
(a)the Congress acceptance of Dominion Status to India as a desirable interim goal
(b)the visit to India of Whiteley commission on Labour
(c)the Government’s insistance on passing the Trade Disputes Bill through the Central Legislative Assembly
(d)the dismissal of workers who had taken part in the 1928 strikes
Ans. (d)
2.The first All India Trade Union Congress (AITUC) was founded in 1920 by?
(a)N.M. Joshi
(b)Purushottamdas Thakurdas
(c)V. V. Giri
(d)Shyama Prasad Mukherji
Ans. (a)
3.Who among the following were the leaders of the Indigo Revolt ?
(a)Digambar Biswas and Bishnu Biswas
(b)Budhu Bhagat and Jhindari Manki
(c)Dinbandhu Mitra and Madhusudan Dutt
(d)Birsa Munda and Gaya Munda
Ans. (a)
4.Kuka Movement was organised by?
(a) Guru Ram Das
(b) Guru Nanak
(c) Guru Ram Singh
(d) Guru Gobind Singh
Ans. (c)
5.Who presided orver the first session of All India Kisan Sabha ?
(a) Swami Sahajanand Saraswati
(b) Indulal Yajnik
(c) N. N. Ranga
(d) P. C. Joshi
Ans. (a)
6.Who was the leader of Champaran Indigo Movement ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Birsa Munda
(c) Baba Ramchandra
(d) Ram Singh
Ans. (a)
7.Which was the working area of Birsa Munda ?
(a) Champaran
(b) Ranchi
(c) Balia
(d) Alipur
Ans. (b)
8.Moplah Revolt of 1921 took place in?
(a) Kashmir
(b) N.W.F.P.
(c) Kerala
(d) Assam
Ans. (c)
9.Which of the following pairs are correctly matched ? 
Movement / Satyagraha    Person Actively Associated With
1. Champaran             : Rajendra Prasad
2. Ahmedabad Mill Workers   : Morarji Desai
3. Kheda                                     : Vallabhbhai Patel 
Codes :
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3 
Ans. (c)
10.Which one of the following revolts was made famous by Bankim Chandra Chatterjee in his novel ‘Anand Math’ ?
(a)Bhil uprising
(b)Rangpur and Dinajpur uprising
(c)Bishnupur and Birbhum rebellion
(d)Sanyasi rebellion
Ans. (d)

11.Who of the following founded Ahmedabad Textile Labour Association?
(a)Mahatma Gandhi
(b)Sardar Vallabh Bhai Patel
(c)N. M. Joshi
(d)J. B. Kriplani
Ans. (a)
12.Where had Baba Ramchandra organised the farmers ? 
(a) Awadh
(b) Bihar
(c) Bengal
(d) Andhra
Ans (a)

13.Bhil revolts against the British in?
(a)M.P. and Maharashtra
(b)M.P. and Bihar
(c)Bihar and Bengal
(d)Bengal and Maharashtra
Ans. (a)
14.Which one of the following may be regarded as the first labour association in India ?
(a)The Bombay Millhand’s Association
(b)The Bombay Worker’s Association
(c)The Indian Worker’s Association
(d)The Printer’s Union, Calcutta
Ans. (a)
15.The All India Kisan Sabha was formed in?
(a) 1926
(b) 1936
(c) 1946
(d) 1956
Ans-(b)
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?