Latest SSC jobs   »   Science (Mixed) Quiz Based on NCERT...

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_40.1

1. What is the principle by which a cooling system(radiator) in a motor car works?
A. Convection
B. Conduction
C. Radiation
D. Both conduction & radiation
Ans. A
2. The change of a solid into vapour directly is called—
A. Freezing
B. Sublimation
C. Vaporization
D. Melting
Ans. B
3. Why are clouds floats in the atmosphere?
A. Density
B. Pressure
C. Velocity
D. Temperature
Ans. D
4. Light scattering takes place in—
A. Electroplating
B. Electrodialysis
C. Colloidal solutions
D. Electrolytic solutions
Ans. C
5. Why colloidal medicines are more effective?
A. The germs move towards them
B. They are easily assimilated and adsorbed
C. They are easy to prepare
D. They are cheap
Ans.  B
6. When river water meats sea water , delta formation takes place. It is due to the phenomenon of—
A. Coagulation
B. Adsorption
C. Dialysis
D. Electrophoresis
Ans. A
7. The maximum loss of water in transpiration is from—
A. Hydothodes
B. Stomata
C. Cuticle
D. Lenticles
Ans. B
8. The loss of water in the form of water drops is called—
A. Transpiration
B. Guttation
C. Exosmosis
D. Respiration
Ans. B
9. Transpiration helps in—
A. Cooling
B. Transpiration of minerals
C. Ascent of sap
D. All of these
Ans.  D
10. Water movement against gravity is caused by—
A. Diffusion
B. Osmosis
C. Transpiration
D. Imbibition

Ans. C