Science Quiz Based on NCERT for SSC CPO 2016


1. Which of the following is the best conductor of electricity?
A.Copper
B.Mica
C.Zinc
D.Silver
Ans- D  ,The metal with the highest conductivity is silver (Ag)

2. Most soluble in water is —
A.Camphor
B.Sugar
C.Sulphur
D.Common Salt
Ans- B , Sugar is more soluble in water than salt. This is because the bonds of the sugar molecules are weaker than the bonds of the salt molecules

3. Bromine is —
A.colourless gas insoluble in water
B.A highly inflammable gas
C.A Black solid.
D.A red liquid.
Ans- D , bromine is a fuming red-brown liquid at room temperature

4. The metal used in storage batteries —
A.Iron
B.Copper
C.Lead
D.Zinc
Ans- C , The metal used in storage batteries is Lead

5. Water has maximum density at —
A.–4°C
B.0°C
C.4°C
D.100°C
Ans- C  Water has maximum density at 4°C

6. The chemical name of Urea is —
A.Aneurin
B.Chloroetane
C.Carbamide
D.None of these
Ans- C  ,Chemical Names of Urea is Carbamide

7. Permanent hardness of water can be removed by adding —
A.Potassium Permanganate
B.Chlorine
C.Bleaching Powder
D.Washing Soda
Ans- D  ,Permanent hardness of water can be removed by adding washing soda

8. The formula of Plaster of Paris is —
A.CaSO4
B.CaSO4, 2H2O
C.2CaSO4, 4H2O
D.CaSO4.1/2H2O
Ans- D  ,The formula of Plaster of Paris is  CaSO4.1/2H2O

9. Which of the following substance is a bad conductor of electricity but a good conductor of heat?
A.Asbestos
B.Celluloid
C.Purspecks
D.Mica
Ans- D  , Mica

10. Carborandum is —
A.Silicon Dioxide
B.Silicon Carbide
C.Silicon Nitride
D.Silicon Phosphide
Ans- B  Silicon Carbide

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD