Latest SSC jobs   »   Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016_40.1
1.The rate of erosion in a stream is lowest where :
(a) The river joins the sea
(b) Depth is greater
(c) Breadth is greater
(d) Velocity is more
Ans-A
2.Erosion of soil by a river mainly depends upon—
(a) Its depth
(b) Its length
(c) Its speed at which it flows
(d) Its width
Ans-C

3.Which one of the following processes of weathering belongs to both mechanical and chemical weathering ?
(a) Crystallization
(b) Exfoliation
(c) Hydration
(d) Carbonation
Ans-A

4.The name ‘Sahyadri’ is related to– 
(a) A rain-bearing wind 
(b) Himalayan Peak 
(c) Western Ghats 
(d) Cyclone hazards 
Ans : C

5.Which of the following is the world’s largest desert? 
(a) The Great Australian Desert 
(b) Arabian Desert 
(c) Gobi 
(d) Sahara 
Ans : D

6.A drainage pattern occurs when tributaries join a river and erode a valley at right angles.
(a) Rectangular
(b) Radial 
(c) Dendritic 
(d) Trellis 
Ans- D

7.Soil erosion can be prevented by:
(a)allowing herbivorous animals to graze freely
(b)making the land sloppy
(c)adding chemicals to increase cohesion
(d)growing plants on a large scale to form soil cover
Ans- D

8. Exfoliation can be achieved through ______ or ______ means.
(a) mechanical , chemical
(b) mechanical , Physical
(c) Physical , chemical
(d) None of the above
Ans- A

9.Bowl shaped depression created as a result of glacial erosion high on a mountain side is called:
(a) Glacial trough
(b) Hum
(c) Hanging Valley
(d) Cirque
Ans- D

10.A V-shaped valley is a feature produced by:
(a) youthful river
(b) mature river
(c) old river
(d) all of the above
Ans- A