Science Quiz Based on NCERT for SSC CPO 2016


1.The yellow color of Yolk is due to the presence of ?
A.Livetin
B.Phosphate
C.Riboflavin
D.Vitellin
Ans: C

2.Diatom are good indicator of:
A.Industrial pollution
B.Intense soil erosion
C.Sewae pollution
D.Soil Pollution
Ans: C

3.In human body the blood enters the aorta of the circulartory system from the ?
A.Left artium
B.Left Ventricle
C.Right atrium
D.Right Ventricle
Ans: B

4.The human body cowper’s gland is associated with?
A.Circulatory system
B.Digestive system
C.Nervous system
D.Urino-genital system
Ans: D

5.In human body the blood enters the aorta of the circulartory system from the ?
A.Left artium
B.Left Ventricle
C.Right atrium
D.Right Ventricle
Ans:B

6.What is dry ice?
A.Liquid nitrogen
B.Water ice
C.Solid carbon dioxide
D.Frozen ethanol
Ans: C

7.Chemically, what is Sname Venom ?
A.Glycolipid
B.Polysacchride
C.Protein
D.Steroid
Ans: C

8.In which oran of the human body is Ammonia converted into Urea ?
A.Kidney
B.Liver
C.Pancreas
D.Spleen
Ans: B

9.What is defined as the change in velocity over time?
A.Acceleration
B.Speed
C.Work
D.Force
Ans: A


10.Which type of light is effective for Photosynthesis to occur ?
A.Ultraviolet and blue
B.Blue and red
C.Green and Yellow
D.Blue and Green
Ans: B



×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD