History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1. Which of the following is the correct chronological order ?
(a) Guptas – Kushans – Mauryas – Sungas
(b) Sungas – Mauryas – Guptas – Kushans
(c) Mauryas – Sungas – Kushans – Guptas
(d) Kushans – Guptas – Sungas – Mauryas
Answer: C,Mauryas – Sungas – Kushans – Guptas
2. Which of the following was an important port of the eastern coast during the Gupta period ?
(a) Kalyan
(b) Sopara
(c) Tamralipti
(d) Broach
Answer: C,Tamralipti

3. Who among the following has been called the Napoleon of India ?
(a) Harshavardhana
(b) Samudragupta
(c) chandragupta
(d) Ashoka
Answer: B, Samudragupta

4. Who amongst the following kings defeated Harsha’s army on the bank of river Narmada ?
(a) Rajendra Chola
(b) Pulakesin II
(c) Krishnadeva Raya
(d) Rajendra I
Answer: B,Pulakesin II

5. Kanishka’s capital was at
(a) Mathura
(b) Peshawar
(c) Amravati
(d) Kanauj
Answer: B, Peshawar

6. Which of the following rulers was adorned with the title of Maharajadhiraja (king of kings)?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Ashoka
(c) Chandragupta I
(d) Kanishka
Answer: D,Kanishka

7. Who among the following is considered as the first national ruler of India ?
(a) Kanishka
(b) Chandragupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Chandragupta I
Answer: B,Chandragupta Maurya

8. Which Gupta ruler had led a compaign to the south and was an expert Veena player ?
(a) Chandra Gupta Vikramaditya
(b) Skanda Gupta
(c) Samudragupta
(d) Chandragupta I
Answer:C, Samudragupta

9. The ancient kingdom of Avanti had its capital at
(a) Ayodhya
(b) Ujjain
(c) Vaishali
(d) Pataliputra
Answer:B, Ujjain

10. The Ashokan inscription which gives an account of the Kalinga war and its effects is
(a) Minor Rock Edict IV
(b) Minor Rock Edict XIII
(c) Girnar Rock Edict
(d) Minor Rock Edict III
Answer: D, Minor Rock Edict XIII

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD