Latest SSC jobs   »   Physics Quiz Based on NCERT for...

Physics Quiz Based on NCERT for SSC 2016

Physics Quiz Based on NCERT for SSC 2016_40.1
1.What type of lens is a magnifying glass?
A Concave 
B Plano-Concave 
C Plane Glass 
D Convex
Answer:D. Convex
2.The presence of charge on a substance can be confirmed by a
A Gold Leaf Electroscope
B Electrodes 
C Ammeter 
D Thermometer 
Answer:A. Gold Leaf Electroscope
3.Conductors have a _______ resistance.
A High 
B Low
C Intermediate 
D Unknown 
Answer:B.Low

4.Light travels in a
A Circular Path 
B Parabolic Path 
C Hyperbolic Path 
D Straight Line
Answer:D. Straight Line
5.The absorption of ink by blotting paper involves
A.viscosity of ink
B.capillary action phenomenon
C.diffusion of ink through the blotting
D.siphon action
Ans-B
6.Stars appears to move from east to west because
A.all stars move from east to west
B.the earth rotates from west to east
C.the earth rotates from east to west
D.the background of the stars moves from west to east
Ans-B
7. Moment of inertia determines ?
A.vector
B.scalar
C.phasor
D. torque 
Ans-D
8.Radioactivity was discovered by
A.Marie Curie
B.Ernest Rutherfor
C.Henri Becquerel
D.Enrico Fermi
Answer: C

9.Light travels at the fastest speed in
A.glass
B.water
C.hydrogen
D.vacuum
Answer:  D

10.Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of
A.rocks
B.monuments
C.soil
D.fossils
Answer:  D