History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016

1.Which one of the following battles was fought between babar and the Rajputs in 1527?
A.The First Battle of Panipat
B.The Battle of Khanwa
C.The Battle of Ghagra
D.The Battle of Chanderi
Ans:B

2.Where did Aurangzeb die?
A.Agra
B.Asirgarh
C.Daultabad
D.Ahmadnagar
Ans:D

3.Against whom Skandagupta had to wage long wars on the North West border?
A.Shakas
B. Yavanas
C.Huns
D.Greeks
Ans:C

4.In which field of art extraordinary progress was made in the Gupta period?
A.Architecture
B.Sculpture
C.Painting
D.Coinage
Ans:C

5.The book ‘The Masque of Africa’ is the book written by-
A.V. S. Naipaul
B.Raghav Bahl
C.Tony Blair
D.M. S. Swaminathan
Ans-A

6. Many of the Greeks, Kushanas and Shakas embraced Buddhism rather than Hinduism because 
A.Buddhism was new at that time
B.they had renounced the policy of war and violence
C.caste-ridden Hinduism did not attract themc
D.Buddhism provided easier access to Indian society
Answer : C.

7. Which of the following Mughal Emperors granted duty-free trading facilities to the English in Bengal ?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Bahadur Shah
(D) Farrukhsiyar
Ans : (B)


8.The Anarchical and Revolutionary Crimes Act was passed in the year
A.1917
B.1919
C.1921
D.1923
Ans-B

9.What were the recommendations of Simon Commission
A.There should be a constitutional reconstruction.
B.It would be a federal constitution.
C.The provinces should be given full autonomy including law.
D.All of the above
Ans-D

10.What wew the Limitations of Simon Commission 
A.No Indians members in the commission.
B.No universal franchise was proposed.
C.The position of governor-general remained unaffected.
D.All of the above
Ans- D



×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD