Latest SSC jobs   »   Biology Quiz Based on NCERT for...

Biology Quiz Based on NCERT for SSC 2016

Biology Quiz Based on NCERT for SSC 2016_40.1

1. The organs which have common origin and structure are called—
A. Analogous organs
B. Homologous organs
C. Vestigial organs
D. none of the above
Ans. B
2. How much % of water cytoplasm contain?
A. 70 to 90%
B. 60 to 70%
C. 50 to 60 %
D. 40 to 60 %
Ans.  A
3. How many chromosomes present in human cell?
A. 43
B. 44
C. 46
D. 47
Ans. C
4. Which of the following is the largest part of brain?
A. Cerebellum
B. Cerebrum
C. Medulla
D. Mid brain
Ans. B
5. How many bones are present  in face?
A. 12
B. 14
C. 13
D. 15
Ans. B
6. Which is known as the master gland?
A. Thymus
B. Adrenal
C. Thyroid
D. Pituitary 
Ans. D
7. Which gland helps in changing our emotions?
A. Thymus
B. Adrenal
C. Thyroid
D. Pituitary 
Ans. B
8. Name the smallest organ in the human body?
A. Pineal gland
B. Liver
C. Skin
D. None of these
Ans. A

9. Which is the second largest gland in the human body?
A. Liver
B. Pancreas
C. Thymus
D. Thyroid
Ans. B

10. Which of the following is/are the example of Disaccharides?
A. Sucrose
B. Lactose
C. Glucose
D. Both (A) & (B)
Ans. D

Biology Quiz Based on NCERT for SSC 2016_50.1
Biology Quiz Based on NCERT for SSC 2016_60.1