History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016


1. Mahavira was born at
(a) Pataliputra
(b) Sravasti
(c) Rajagriha
(d) Vaisali
Ans : (d)

2. During the time of Harshavardhana, a great Buddhist assembly was held at
(a) Pataliputra
(b) Nalanda
(c) Prayag
(d) Purushapura
Ans : (b)
3. Who was the first king to have the image of the Buddha inscribed on his coins?
(a) Ashoka
(b) Kanishka
(c) Dhannpala
(d) Harshavardhana
Ans : (b)
4. The Arab conquest of Sindh took place in
(a) 712 AD.
(b) 740 AD.
(c) 1001 AD
(d) 1009 AD
Ans : (a)
5. Which one of the following was the official language of Gupta period?
(a) Pali
(b) Magadhi
(c) Prakrit
(d) Sanskrit
Ans: (d)

6. In early medieval India, what did the term Jital refer to?
(a) weight
(b) Diet
(c) Coin
(d) Game
Ans: (c)
7. The famous kailasa temple, cut out of solid rock at Ellora, was built under the patronage of the
(a) Cholas
(b) Kadambas
(c) Pallavas
(d) Rashtrakutas
Ans: (d)
8. Who among the following laid the foundation of Rashtrakuta Empire?
(a) Amoghavarsha I
(b) Dantidurga
(c) Dhruva
(d) Krishna I
Ans: (b)

9. The temple of Somnath which was destroyed by Mahmud Ghazni was dedicated to Lord
(a) Vishnu
(b) Shiva
(c) Surya
(d) Ganapati
Ans: (b)
10. Who destroyed the empire of Chalukyas of Badami?
(a) Cholas
(b) Pallavas
(c) Pandyas
(d) Rastrakutas
Ans: (d)

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD